Elképesztő, hogy mindig milyen óriási munkákba vágom a fejszémet: egyszerűen imádom a lakberendezést, a felújítást, új arcot faragni izgalmas tereknek. Először a budai Szalonomon volt a sor, tavaly nyáron pedig egy balatoni nyaralón kezdtem el munkálkodni, ami idén nyár végére nyerte el végleges formáját. Én imádom a tereket, meg is mutatok néhány képet!   

20210703_164232_1.jpg

Az egyik legnagyobb feladat a fűtés kialakítása volt, ebből végül a szép, stílusos - 4 színben kapható! - Daikin Stylish klímát választottam Multi kivitelben, azaz egy kültéri egységem van csak. A Daikin Stylish klíma előnye, hogy van benne Flash Streamer, ami a légtisztítókban is, azaz megszűnteti a szagokat és tisztítja a levegőt, és még huzathatás sincsen, amit szerintem sokan nem szeretnek a légkondikban.

Egyúttal van egy tetőtér is a nyaralóban, ahova egy kifejezetten oda szerelhető Daikin parapetes egység került - ebből azóta kapható egy újabb modell - , és az a szuper benne, hogy hatékony a levegőeloszlása és különösen fűtésben előnyös a meleg levegő eloszlatása. 

A légkondival, főleg a fűtésre is alkalmas légkondival kapcsolatban szerintem sokaknak van kérdése, mivel egyre többen választanak ilyen megoldásokat, úgyhogy ki is faggattam a témáról Nagy Attilát, a Daikin Márkabolt üzletvezetőjét. 

- Először is a nagy kérdés, Attila: mikor érdemes telepíteni, mennyivel előtte érdemes a szakemberekkel felvenni a kapcsolatot?

Ha építkezésről vagy nagyobb felújításról van szó, akkor érdemes a szakemberrel időben felvenni a kapcsolatot, hogy az előcsövezést elvégezhesse, és ne egy műanyag burkolatban kelljen később a falon kívül látszódnia a csöveknek. Ez kevésbé esztétikus egy szépen berendezett enteriőrben. A beltéri egységek azonban csak a festés után kerüljenek a falra. A kültérinél pedig fontos, hogy a házon kívülről már ne végezzenek munkálatokat, ne a kültéri elhelyezése után kerüljön rá egy plusz réteg szigetelés a falra, mert veszélyezteti a klíma hatékony működését, ha nem marad meg a megfelelő távolság a faltól. A klímaszerelők munkája néha kicsit a balatoni lángososokéhoz hasonlít a szezonalitást illetően. Bár egyre több a tudatos klímavásárló, mégis az emberek akkor akarnak klímát telepíttetni, amikor melegük van. A sorban állást elkerülendő, érdemes előre gondolkodni, és nem a csúcsszezonra időzíteni a vásárlást, telepítést.

- Igen, a korábbi felújításomnál én is érzékeltem, hogy nyáron szinte lehetetlen gyorsan szakembert találni, úgyhogy ezzel teljesen értek, és szerintem sem szabad spórolni ezen. A másik nagy kérdés, hogy mennyivel nő meg a légkonditól az energiafogyasztásunk?

A modern inverteres technológiának köszönhetően a mai klímák a korábbi ON/OFF-os típusokkal szemben már sokkal hatékonyabbak, nem pazarolnak energiát a ki-bekapcsolásokkal. Csak ezzel kb 30% energiát lehet megtakarítani. Az újabb R-32 hűtőközegnek köszönhetően pedig további megtakarítások érhetők el. Összességében a nyári hónapokban egy okosan működtetett, modern és energiahatékony klímaberendezés nem emeli meg jelentősen a villanyszámlát. A komfortért cserébe pár ezer Forintot fizetünk – típustól és mérettől, klimatizált helyiségek méretétől függően.

- Nyáron tehát tudjuk okosan üzemeltetni, de télen lehet és érdemes fűtésre is használni akár?

Abszolút érdemes fűtésre is használni a klímát, mert egy energiahatékony, gazdaságos megoldás lehet. A klíma tulajdonképpen egy levegő-levegő hőszivattyú, ami a kinti levegő energiáját hasznosítja kb. 70-80%-ban, a többit pedig a villamosenergia adja. A mai komfort klímák nagy része biztonsággal használható nemcsak átmeneti időszakban, de akár télen is, folyamatos fűtésre. A Daikin klímáknál az egyedi technológiának köszönhetően ehhez külön csepptálca fűtésre sincs szükség (ami szintén csak plusz energiát, azaz költséget generálna), szimplán a kültéri egység megfelelő elhelyezésére kell odafigyelni a telepítő szakembernek. 

20210703_164902.jpg

- Hogyan lehet a leghatékonyabban működtetni a légkondit - van valami általános tipp vagy csak személyes preferenciák számítanak?

A klímát nem érdemes hirtelen túl hidegre, túl melegre állítani, mert úgyis hamar eléri a kívánt a hőmérsékletet, és nem érdemes ki-be kapcsolgatni, hanem egy állandó hőmérsékleten érdemes működtetni. A ventilátor fordulatszámát az automatikus üzemmódban beállítja magának a készülék, és a kicsit drágább modellekben már jelenlétérzékelő is található, azaz ha érzékeli, hogy senki nem tartózkodik a helyiségben, akkor gazdaságosabb üzemmódba kapcsol.

- Ha már vírushelyzet, hogy a legegészségesebb használni a légkondit? Milyen időközönként kell tisztítani?

A légkondi tisztítását és karbantartását használattól függetlenül évente egyszer legalább érdemes szakemberre bízni. A klímatisztítás szezon előtt elvégezhető házilag is, lehet ehhez különféle habokat, spray-ket kapni, a szűrők egy részét ki lehet venni, át lehet mosni, de a szakember a karbantartás során a kültéri egységet is ki tudja takarítani és fény derül az esetleges meghibásodásokra is, alkatrészcserék szükségszerűségére is. Ezeket jobb nem a nyári csúcsszezonban végezni, amikor gyakorlatilag legalább 1 hónapot kell várni a klímaszerelőkre, ahogy Te is mondtad. A tisztítás és karbantartás elengedhetetlen a klíma hatékony működéséhez, így nemcsak az egészségünk, de a pénztárcánk miatt is jobban járunk.

- Nekem elég sok egybenyitott helyiség van a lakásomban, nagyon szeretem a tég tereket, de mennyire hatékony ilyen esetben a légkondicionálás? Milyen paramétereket kell figyelembe venni klíma vásárlásnál? 

Valóban nagyon sok tényezőtől függ a klíma kiválasztás: az egyéni igények, a lakás adottsága, de akár a márkahűség is befolyásolhatja ezeket. Mindenképp érdemes szakember segítségét kérni a választáshoz, és mivel Magyarországon csak F-gáz képesítéssel rendelkező klímaszerelő szakemberek telepíthetnek hivatalosan , a későbbi esetleges bajok elkerülése érdekében is ellenőrzött, megbízható szakembert kell választani a telepítéshez – majd a szomszéd megcsinálja, mert ügyes ember, a sajátját is megcsinálta alapon nem érdemes játszani.

20210703_164428_1.jpg

- Most már minden olyan gyorsan fejlődik, tutira vannak itt is olyan technológiai újítások, amikre érdemes odafigyelni, ha valaki cserélne vagy új légkondit venne, ugye?

A technológiában elsősorban a klímában használt hűtőközeg hatékonysága és környezetbarát mivolta változott. A komfortot illetően egyre halkabban, egyre észervétlenebbül működnek a mai klímák - a különböző légterelési technikáknak köszönhetően hatékonyabban oszlatják el a hideg és meleg levegőt, nincs kellemetlen huzathatás érzetünk, és egyes típusok még tisztítják is a levegőt, sőt van olyan, ami friss levegőt is juttat a helyiségbe. A kinézetben, stílusban szintén egyre szélesebb kínálattal találkozhatunk: a színes burkolatú berendezésektől kezdve, a különböző szögletes, vagy ívelt dizájnig. Az applikációról való wifis vezérlés pedig manapság szintén már alapkövetelmény. Érdemes körülnézni, hogy megtaláljuk az igényeinknek megfelelő klímát.

- Számít a vásárlóknak a légkondi burkolatának színe? Nekem például fontos volt a balatoni nyaralónál, hogy illeszkedjen a környezetbe, a falak és a bútorok színéhez a klíma is. 

Bizony vannak, akiknek ez nagyon is számít. Hiszen ha a hagyományos oldalfali klímákra gondolunk, akkor nagyon is az enteriőr része, és nem mindegy, hogy hogyan néz ki. A Daikinnál egyelőre 4 féle színben elérhető a Stylish névre hallgató dizájnos split klímánk, de nem kizárt a színpaletta további bővítése.

Nagy Attilának köszönöm a válaszokat, nektek pedig tudatos klímaválasztást kívánok, remélem, hogy segítettem a kérdéseimmel a következő hűtés (és fűtés) szezon hatékony átvészelésében! ;)

#támogatotttartalom #DaikinMagyarország #fűtőklíma #klímafűtésre