A Konyhanyelvnek legalább annyira fontos része a főzés, mint a szuper beszélgetések. A második epizód vendégei - a fantasztikus hármasunk, Gryllus Dorka, Palya Bea és Pál Marci - ezúttal feladták a leckét a teljesen különböző hangulatú alapanyagokkal: lazac, kesudió és sütőtök érkezett. Egyrészt nem sikerült kitalálnom, melyiket ki küldte meglepetés alapanyagként - erre még gyúrok a következő epizódokban -, másrészt viszont szerintem egy zseniális vacsorát rittyentettem egy gyors bevásárlás után.
Kinek mit jelent a család? A gyereknevelés? Kinek milyen feladatai és jogai vannak? Elképesztő izgalmas és nehéz kérdések ezek, kellett is hozzá a muníció, igyekeztem szuper fogásokkal támogatni a beszélgető partnereimet. Nézzétek meg az Index-szel közös produkcióban, az Electrolux támogatásával készült Konyhanyelv sorozat második részét!
Sütőtök saláta
- Sütőtök 1 kg
- Méz 1 ek
- Feherbor ecet 3 ek
- Só 2 csipet
- Kesudió 0.05 kg
- Tökmag 0.05 kg
- Fenyőmag 0.05 kg
- Áfonya 0.1 kg
- Málna 0.1 kg
- Ribizli 0.1 kg
- Olívaolaj 0.05 l
- Kapor 0.01 kg
- Bazsalikom 6 db levél
- Kakukkfű 0.01kg
- Madársaláta 0.05kg
A sütőtököt egy pucolóval szalagokra vágjuk, a savanyító lébe tesszük egy két órára, majd hozzákeverjük a gyümölcsöket, magokat, fűszereket és salátát. És kész is!
Vadrizs
- Vadrizs 0.2 kg
- Lazac filé 0.2 kg
- Fokhagyma 3 gerezd
- Babérlevél 3 db
- Só 1 kk
A vadrizst a fokahgymával, babérlevellel és a sóval feltesszük főni. Kb. 30-35 perc alatt fog megpuhulni, ezután leszűrjük. A lazacot ezalatt egy közepesen forró serpenyőben elősütjük, ezt fogjuk a rizshez hozzátépkedni.
Garnéla
- Garnéla húsa
- Só
- Bors
- Olívaolaj
A garnélát forró serpenyőben hirtelen megsütjük mindkét oldalán. Ezt majd a hagyma és saláta tetejére fogjuk tálalni, így csak akkor sütjük, amikor már a sajttal pirítjuk a hagymát.
Sült hagyma
- Vöröshagyma 4 db nagy fej
- Olívaolaj 2 ek
- Só
- Bors
- Vegán sajt 0.1 kg
A vöröshagymát pucolás után alufóliába csomagoljuk a sóval, borssal és olívával. 200 fokos sütőben hőlégkeverésen, kb. 50 percig sütjük. Sütés után a belső lemezeket kiszedjük, hogy később meg tudjuk tölteni a hagymát. A kiszedett darabokat pedig elrakjuk, ezt vissza fogjuk tölteni a hagymába, tehát még fontos szerepe lesz.
Rák alaplé
- Garnéla 6 db
- Édeskömény 0.05 kg
- Újhagyma 0.1 kg
- Angolzeller 0.1 kg
- Fehérbor 0.1 l
- Csirke alaplé 0.1 kg
- Só 1 csipet
A rákok páncélját száraz serpenyőben lepirítjuk. Felöntjük a borral és alaplével, majd a feldarabolt zöldségekkel kb. 15 percig főzzük közepes hőmérsékleten. Amikor minden elkészült, a hagyma közepét összeturmixoljuk egy kis rák alaplével. A rákokat összevágjuk, a lazacot széttépkedjük, majd mindezt összekeverjük a vadrizzsel és a hagymába töltjük. A sajtot lereszeljük és minden hagymára rakunk egy csipetet. 200 fokon, grill fokozaton 6 percig sütjük. A tökös salátával tálaljuk.
És itt még nem állunk meg!
Blini fűszeres tejföllel és lazackaviárral
Blini
- Liszt 0.1 kg
- Sütőpor 1 tk
- Tojás 1 db
- Joghurt 0.15 kg
- Só
- Bors
- Olaj a sütéshez.
Az alapanyagokból egy palacsintatésztát keverünk. A masszát közepesen forró serpenyőben, pici korongokat formázva megsütjük.
Fűszeres tejföl
- 20%-os tejföl 0.3 kg
- Snidling 0.05 kg
- Petrezselyem 0.05 kg
- Bazsalikom 0.02 kg
- Só
- Bors
A tejfölt egy tiszta konyharuhával kibélelt szűrőben lecsöpögtetjük egy éjszaka alatt. A sűrű tejfölbe keverjük az összevágott fűszereket. Tálaláskor a blinire kanalazzuk. Szükségünk lesz lazackaviárra, amit a tejfölre helyezünk, és végül friss snidlinggel megszórjuk a csodafinom bliniket.
Köszönöm a segítséget a receptek megálmodásában a zseniális Hódosi Máténak.
Jó étvágyat!