A Konyhanyelv című sorozatom első része most debütált az Index főoldalán, amiben olyan nehéz és sok embert foglalkoztató vagy akár személyesen érintő témát boncolgattunk Dietz Gusztival, Molnár Áronnal és Nagy Zsolttal, mint a drogok, az alkohol és más dolgok, amire rá tudunk kattanni. Mert mindenkinek megvan a saját drogja.

blog_nyito.jpg

A topikból adódóan mindenképp szerettem volna mákkal dolgozni, és először azt gondoltam, egy őszi vörösboros ételt készítek, de a három meglepetés alapanyag láttán - amit mindig a meghívott vendégek küldenek - inkább citrusos-pezsgős köret készült a konyhámban. És mivel három pasi jött, szerettem volna egy izgalmas, húsos ételt is készíteni, így esett a választásom a budai Steak Mogul csontos báránykarajára, amire egy kesudiós, mandulás, zöldfűszeres, szarvasgombás kérget sütöttem. Isteni volt, de a videóban is látjátok majd, hogy a srácok is örültek neki!

kozos.jpegMolnár Áronnal, Nagy Zsolttal és Dietz Gusztival

Ehhez kellett két társ, hogy meglegyen a nagypolgári vacsora élmény: egy isteni előétel és egy szuper desszert. Előételnek szintén a Steak Mogultól egy ausztrál wagyu steaket tálaltam fel, ezt rulettezték el egymás elől a vendégek, amit nagyon élveztem, mert a játék mindig feloldja a hangulatot és lelazítja az embereket. Desszertnek pedig Dusha Csengével, a friss Michelin-csillagos Salt étterem cukrászával kitaláltunk egy gofrit, amiben visszaköszönt a mák és a szilva, és varázslatosan dekandens volt a tányéron.

Nagyon izgalmas volt az egész forgatás, mert előjöttek a kemény témák, a saját durva sztorik, és egy nagyon mély, erős hangulatú beszélgetés kerekedett, de volt azért játék is a végén, egy közösen, a kollektív tudatalattiból szőtt mese, ami szépen lezárta az estét. Nézzétek meg az első részt és készüljetek, mert jövő héten új epizód érkezik új témával és új szereplőkkel! 

Bárány, bergamotos burgonya raguval, mákkal

Recept 4 főre

● Bárányborda (csontos) - 1.5 kg
● Kacsazsír - 2 ek
● Só - 1 tk
● Bors durván őrölve - fél tk
● Snidling - 1 kis köteg
● Petrezselyem - 1 kis köteg
● Kesudió - 10 dkg
● Sós földimogyoró (pörkölt) - 10 dkg
● Szarvasgombás olívaolaj - 1 ek

1. A bárány bordát szépen megtisztítjuk a vastagabb faggyútól, ha a hentesnél ezt nem csinálták meg helyettünk. A csontokat pedig egy zsinór segítségével szintén letisztítjuk, hogy szép legyen - ezt már valószínűleg nektek kell megcsinálni, de megéri dolgozni vele. A husit sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk szobahőmérsékleten kb. fél óráig pihenni.

2. Eközben a snidlinget és a petrezselymet finomra vágjuk. Egy háztartási aprítóban összedaraboljuk a kesudiót és a sós mogyorót, majd összekeverjük a szarvasgomba olajjal és a fűszerekkel.

3. Egy megfelelő méretű serpenyőben, két evőkanál kacsazsírt hevítünk, és a bárányt ebben a forró serpenyőben pirítjuk le, először a faggyús oldalán, majd szépen körbe.

4. Egy tepsire áthelyezzük a bordát, és a sütő süt-gőz fokozatán (alacsony gőz) 120 fokon, 56 fokos maghőig sütjük. Ehhez a sütő maghőmérőjét használjuk, de használhatunk bármilyen konyhai húshőmérőt is, ha nincs ilyen sütőben, illetve süt-gőz fokozat helyett betehetünk egy tepsit a hús alá egy kis vízzel. 120 fokon, a hús vastagságától függően, kb. 13-16 perc kell neki, ezután 10 perc pihentetés következik.

5. Tálalás előtt 190 fokon, alsó-felső sütésen 5 perc alatt rápirítjuk a fűszeres keveréket, amivel egy szép kérget kapunk.

unnamed_1.jpgA Steak Mogul gyönyörű báránykaraja

Burgonyaragu:

● Aprószemű parázsburgonya 1 kg
● Kacsazsír 3 ek
● Só 1 tk
● Sáfrány/sáfrányos szeklice 0.05 g
● Keményítő kukorica 1 ek
● Száraz pezsgő 2.5 dl
● Bergamot juice 1 dl
● Rozé szőlő 20 szem (kimagozva, félbevágva)
● Fehér szőlő 30 szem (kimagozva, félbevágva)
● Kékszőlő 30 szem (kimagozva, félbevágva)
● Darált mák 1 tk
● Gyömbér 20 g
● Bors 1 g
● Vanilia 1 rúd
● Lime leve igény szerint

1. Az étel készítését a burgonyával kezdjük: a parázsburgonyát alaposan megmossuk, egy tepsibe rakjuk, átforgatjuk kacsazsírral, sóval és egy pici sáfránnyal vagy szeklicével.

2. A sütő süt-gőz funkcióján (közepes gőzön) 130 fokos sütőben 30 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

3. A szőlőszemeket félbevágjuk, a magokat kiszedjük, a vanília magjait kikaparjuk, kimérjük a pezsgőt és a juice-t, bekészítjük a keményítőt, és a gyömbért is finomra vágjuk.

4. Egy nagyobb serpenyőben kacsazsírt hevítünk. A burgonyát aranybarnára pirítjuk, majd egy evőkanálnyi keményítőt szórunk rá és még egy picit forgatjuk a forró serpenyőben.

5. Hozzáadjuk a gyömbért, megborsozzuk és átforgatjuk. Hozzáöntjük a pezsgőt és a juicet. Egy perc múlva a folyadékoknak szirupos állagot kell elérniük. Ekkor hozzáadjuk a mákot es a kikapart vaníliát. További egy percig forraljuk majd lekapcsoljuk a tűzről és belekeverjük a felvágott szőlőt. Ha túl édesnek érzitek, a lime levével egyensúlyozhatjátok. Tálaláskor friss petrezselymet szórhattok rá, csodásan mutat majd a krumpli!

Bon appetit! 

unnamed.jpgA burgonyaragu, amihez az izgalmas alapanyagokat a Deli Land biztosította.