Teljes őrültségnek tűnik, igaz? De higgyétek el, olyat terveltem ki, amilyen még nem volt! A mexikóiak egyik kedvenc ételét fogtam és rövid ötletelés után háromféle köntösbe bújtattam - illetve a mondhatjuk, hogy a taco maga volt a köntös, a töltelékek pedig tele vannak meglepetéssel!

blog_nyito_taco_1.JPG

Az első egy klasszikusabb, citrusos-avokádós verzió lesz, ez a nyitányunk, majd továbbhaladunk mediterrán vidékeken, paradicsommal, ricottával és bazsalikommal, és végül New Yorkban kötünk ki, a cheesecake hazájában. Próbáljátok ki Bálint-napon, vagy amikor csak kedvetek van! 

Taco tészta - igen, ezt is mi csináljuk!

● Liszt 300 g
● Napraforgóolaj 50 g
● Só 1 kk
● Víz (langyos) 200 ml
● Sütőpor 1 tk
● Nyújtáshoz 1 kis liszt

A tortilla minden alapanyagát a keverőgépbe tesszük, majd jól összedolgozzuk a dagasztó fej segítségével. Miután a tészta szépen összeállt, a hűtőbe tesszük pihenni. Sütés előtt kis golyókat formálunk belőle, majd 2-3 mm vastagságú koronggá nyújtjuk. Par csepp olajon, forró serpenyőben megsütjük. Nedves konyharuhában tároljuk. Pofonegyszerű, igaz? Ezentúl nem is kell vásárolni! ;)

Jöhet is az előételünk!

Taco könnyed citrusokkal és avokádóval

● Vérnarancs 1 db
● Gránátalma 1 db
● Lime 1 db
● Olívaolaj 0,5 dl
● Koriander 50 g
● Szezámolaj pár csepp
● Avocádó 1 db
● Friss tonhal 0,2 kg
● Szezámmag
● Lime 1 db

Az előétel tacónkhoz a tonhalat forró serpenyőben néhány másodperc alatt átforgatva gyorsan megpirítjuk. Az
avokádó húsát kikanalazzuk, majd ehhez a lime levét, vérnarancsot, a koriandert és a gránátalma kiütögetett
magjait keverjük - ha kész, kibéleljük vele a tacot. A tonhalat ezután felszeleteljük és az avokádós töltelékre helyezzük a tacóban. Szezámmaggal, gránátalmával megszórjuk. Isteni!

Tovább a főételre!

image_6483441_2.JPG

Tricolor taco

● Ricotta 0,25 kg
● Prosciutto 10 dkg
● Bacon 10 dkg
● Bazsalikom 10 g
● Koktél paradicsom 10 g
● Petrezselyem 10 g
● Olívaolaj 1 ek
● Só
● Bors
● Snidling 10 g
● Fenyőmag 10 g

A főétel tacohoz a ricottát krémesre keverjük kézzel, vagy géppel, ahogy én is csináltam. Egy teflon serpenyőben
lepirítjuk a fenyőmagot, hozzáadjuk a pármai sonkát és a bacont, a koktélparadicsomot, a friss fűszereket, majd egy pár percig együtt pirítjuk őket, hogy összeérjenek az ízek. A ricottakrémet egy picit megsózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük a serpenyőnk tartalmát. Hűtőben pihentetjük tálalásig. Ezt előző nap is elkészíthetjük!

És végül a főszereplő: a szexi desszert!

Áfonyás-vaníliás cheesecake taco 

● Barnacukor 10 dkg
● Vanília rúd 1 db
● Habtejszín 0,15 l
● Natúr sajtkrém 10 dkg
● Áfonya 10 dkg
● Pirított mandula szeletek 50 g
● Vérnarancs 1 db
● Málna 10 dkg
● Konyak 2 tk
● Vajas keksz 3-4 db
● Szeletelt mandula 50 g
● Méz 3 ek

A desszert tacohoz egy édes, gyümölcsös szószt készítünk! Ehhez a serpenyőben mézet melegítünk, majd
hozzáadjuk a vérnarancsot, az áfonyát, a málnát és a konyakot. Addig főzzük, amíg egészen telített, mélybordó színe lesz, és kellően besűrűsödik. Eközben a keverőgépben felverjük a habtejszínt egy pici barnacukorral és egy rúd vanília magjaival. Amikor a hab már elég kemény, óvatosan beleforgatjuk a sajtkrémet, majd ha kész, hűtőben pihentetjük. A kekszet apró darabokra vágjuk és egy száraz serpenyőben a mandulával együtt kicsit összepirítjuk. Tálaláskor a narancsos áfonyát a habos sajtkrémmel töltött taco mellé kanalazzuk. A könnyed sajtkrémre friss bogyós gyümölcsöket helyezünk és az egészet megszórjuk a ropogós kekszdarabkákkal. Nézzétek meg, én hogyan tálaltam a háromféle tacot a fenti videóban.

Voilá, Csillagszórók, jó Valentinozást, akár szinglilétben élvezitek, akár párosan, akár csoportosan (10 fő alatt)! ;)

image_6483441_5.JPG