Csillagszórók! Idén az ünnepekre két nagyon extra receptet hozok! Az egyik egy gyömbéres piskótával kibélelt szuperkrémes, whisky-től kicsit megrészegült tiramisu lesz, a másik pedig... Na, nem lövök le mindent, figyeljtétek a blogot jövő hétfőn is! 

blognyito.JPG

Ez az év megérdemli a búfelejtő kortyokat, nem sokat, csak épp egy kicsit, hogy jobb kedvünk legyen! És ami még szuper ebben a receptben, hogy az illatos piskótát is magunk készítjük el, de ha úgy hozza kedvetek, nyugodtan tegyetek bele klasszikus babapiskótát!

Hozzávalók:

A gyömbéres piskótához:
● Tojás 6 db
● Cukor 120 g
● Sütőpor 12 g
● Liszt 140 g
● 1 csipet só
● 1 pici friss, reszelt gyömbér

A krémhez:
● Cukor 100 g
● Tojás 4 db közepes
● Mascarpone 450 g
● Vanília koncentrátum 1kk

A piskóta áztatásához:
● Erős kotyogos kávé 2.5 dl
● Whiskey 2 dl

Díszítés:
● Holland kakaó 100 g

kep_1.JPG

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, ezután a fehérjét kemény habbá verjük a kristálycukor felével,
a sárgákat pedig a cukor másik felével habosra verjük. A lisztet átszitáljuk, és a sütőporral a sárgájához keverjük, majd a fehérjehabot beleforgatjuk a lisztes masszába. Kivajazott, kilisztezett tepsiben 170 fokon 30 percig sütjük a piskótatésztát, ha készen van, hagyjuk egy kicsit hűlni a sütőben, nyitott ajtónál, ne kapjuk ki még véletlenül se, nehogy összeessen. A piskótát, ha kihűlt, kisebb darabokra vágjuk, így lesz igazi babapiskóta helyettesítő a tiramisuba!

A krémhez szintén szétválasztjuk a tojásokat, és a fehérjéből egy csipetnyi sóval és a cukorral habot verünk, utóbbit akkor kezdjük el hozzáaadagolni, mikor már van egy kis tartása a fehérjének. Legyen kemény a hab, de ne verjük túl, mert széttörik a mennyei krémünk. A sárgákat ezúttal is kihabosítjuk egy habverővel, kisebb adagokban beleforgatjuk és elkeverjük a mascarponét, majd szintén óvatosan, kisebb adagokban hozzáadjuk a felvert fehérjehabot, illetve a vaníliát.

Amikor készen van a krém, egy réteggel megágyazunk a piskótáknak a tál aljában. Ezután kezdődhet is az egyenletes elosztásuk, ez már gyerekjáték lesz! Egyesével megforgatjuk a darabokat, épp csak pillanatokra, a kávé-whiskey keverékben. Ha kész egy réteg, jöhet rá egy újabb adag krém, szépen eloszlatva, majd jöhet a piskóta ismét. Addig csináljuk, míg elfogynak a hozzávalók, de ügyeljünk, hogy a krémmel zárjuk a süteményt. Ha minden kész, tegyük a hűtőbe pihenni egy pár órára, hogy összeálljon a sütemény, majd fogyasztás előtt szórjuk meg a tetejét minőségi, cukrozatlan kakaóporral. Jó étvágyat és boldog ünnepeket mindenkinek!

689b6f65-df11-45dc-8cf1-8f4a5aa44bbc.jpeg