Mivel Klárikánkat mostanában nagyon felkapták - a vírushelyzet előtt látogatható volt az életéről és munkáiról készült Simonivics Ildikó kurátor által összeállított kiállítás a Nemzeti Múzeumban, és ugyanekkor egy életrajzi könyv is megjelent szintén Ildinek köszönhetően, arra gondoltam, legyen valami igazán magyar vonatkozású inspiráció is a #kultúrkaja sorozatomban!

rotschild_blog_nyito.JPG

Klári kedvenc salátája eredetileg majonézből, fejessalátából és újhagymából állt, amitv én karanténos verzióban arra dolgoztam át, ami épp otthon akadt. Kicsit pepecselős, de megéri a ráfordított időt. Kezeljétek rugalmasan mindenképp, ami éppen otthon akad, abból dolgozzatok. 

Ha van otthon, a kelkáposztát hőkezeljétek egy serpenyőben, azaz a negyedbe vágott szívét közepes hőmérsékleten egy pici olívaolajon elkezditek pirítani, ahogy a videóban is mutatom, majd amikor már szép színt kapott, egy pici rozé pezsgőt öntsetek mellé, hogy párolodhasson, majd pirítsátok tovább, amíg meg nem puhul es szép karamelles színe lesz a zöldségnek. Ha nincs otthon káposzta, dolgozzatok salátával nyugodtan, ebben az esetben nem kell viszont pirítani. 

A többi zöldséget nyersen, alapos mosás után felszeleteljük. Az uborka héját lehámozzuk, majd a sütő aszaló funkciójával ropogósra aszaljuk (vagy 55 fokon 45 perc alatt, ha nincs aszaló progamotok). Az uborka magjait kaviár szerűen kikaparjuk vagy kivágjuk, és az uborka húsától külön tesszük a salátára, hogy egy másféle izgalmas textúrát kapjunk. Na, micsoda trükk, igaz? 

A majonézhez egy tojássárgáját veszünk, ehhez adunk egy kanálka füstölt (vagy nem füstölt), dijoni (vagy nem dijoni) mustárt, és egy kis mangó vinaigrette-et (vagy citromlevet, borecetet)savasításként. Ehhez nagyon vékony sugárban csurgatva adom a napraforgó olajat, majd egy csipet sót. Tálaljátok ahogy a videóban mutatom, vagy ahogy kedvetek van, legyetek kreatívak! 

Alapanyagok (kb 3-4 adaghoz)

Majonéz :
● 1 db tojássárgája
● 1 kiskanál füstös dijoni mustár
● 2 ek vérnarancs leve
● Kb. 2 dl hideg napraforgóolaj
● Csipet só
● 1 kk mangó vinaigrette vagy ecet, citromlé, ami éppen akad

Saláta:
● 1 db bébi cukkini
● 1db zöld kaliforniai paprika
● 1db uborka
● 1db kicsi zsenge kelkáposzta
● 2 ek rozé pezsgő
● 50g bébispenót
● 2 szál újhagyma
● 50g borsó héj
● 50g pirított mandula

Ropogós linzer morzsa - ebben a cikkben megtaláljátok, ha elkészítenétek:
● liszt 200g
● vaj 125g
● 1db tojás
● só 1 csipet
● 1ek jeges víz
● Kurkuma por 1g
● Reszelt gyömbér 1g

salata.jpg

Ha érdekel benneteket a Rotschild kiállítás, akkor jó hírem van: ha újranyit a Múzeum a veszélyhelyzet után, újra látogathatjátok, és lesz tárlatvezetés is, amit nem érdemes kihagyni! A Rotschild Klára életéről szóló könyvet itt tudjátok megvenni, ha érdekel benneteket a téma - nem csak divatrajongóknak! - és szeretnétek támogatni a hazai könyvkiadókat. Csók!