Gondolkodtam nagyon, hogy a második #kultúrkaja epizódban milyen menő fogást készítsek nektek, ami pénztárcabarát, isteni, aktuális és könnyen elkészíthető. Kérem szépen, nem kellett sokáig keresgélnem, az Őrségből szerzett friss medvehagymámat kaptam elő, amihez sajtból készítettem ropogóst, hiszen a krémleves nagyon igényli a roppanós falatkákat. Jöhet a recept?

medvehagyma_nyito_fb.jpg

A videóból minden kiderül, annyira egyszerű a recept, de azért leírva is mutatom!

 

A friss zöldségeket, a hagymát, karalábét, fehérrépát feldaraboljuk, és olívaolajon valamint a vaj egy részén elkezdjük lepárolni és kicsit megpirítani, míg a vaj másik részét félretesszük a krémesítéshez. A hagymával kezdünk egyébként, és ha üveges, mehet hozzá a többi zöldség. Az egészet forgassátok át, pirítgassátok, majd ha már érzitek az illatokat, mehet hozzá a víz, a tej vagy tejszín, és a finomra vágott (friss) kakukkfű. 

Közben melegítsétek elő a sütőt 180 fokra és vegyétek elő a ropogósnak szánt sajtot - ehhez én őriszentpéteri hegyi sajtot használtam, de bármilyen kemény sajtból készíthetitek, a hiánya tartson vissza. Tegyetek egy sütőpapírra kis halmokat (én pogácsaszaggatót használtam a kupacok formázásához), kicsit nyomjátok össze őket, és hagyjatok közöttük helyet, mert szét fognak folyni olvadás közben. 180 fokon, alsó-felső sütésen pirulhatnak a sajttallérok nagyjából 5 percet, de a légkeverést mindenképp hagyjátok ki, ha nem szeretnétek, hogy minden sajtos legyen a sütőben. 

Ha a sajt már sül, felaprítjuk a medvehagymát és mehet is a levesbe - éppen csak egyet rottyantunk rajta, hogy kiadja a zamatát. Ezután irány a turmixgép, hozzáadjuk még a maradék vajat, simára mixeljük és kész is a leves. Kapjátok ki a tallérokat a sütőből és tálaláskor tegyétek a leves mellé, a tányér szélére. Jó étvágyat mindenkinek! 

Hozzávalók (6-8 személyre):

Vöröshagyma 1 fej

Karalábé 3 fej

Fehérrépa 5 db

Tej 0,5 l (vagy tejszínt is használhattok részben vagy egészben)

Víz 0,5 l

Medvehagyma 0,2 kg

Só, bors ízlés szerint

Rózsabors ízlés szerint

Hegyi sajt 150 g (más kemény sajt is megteszi)

Olívaolaj 1 ek

Vaj 100 g

medvehagyma_2.JPG