Főzés és kultúra - e kettő kell nekem. Legalábbis, amíg tart a szükségszerű #maradjotthon mozgalom. És látom, milyen óriási kenyérsütős, főzőcskézős lázban ég mindenki, de azt is remélem, hogy közben előkerülnek a lazább időkre félretett filmek, könyvek is. Hogy kedvet csináljak mindkettőhöz, elindítottam az új sorozatomat #kultúrkaja címmel, amelyben egy modern Dekameron koncepcióban elvonultam szerény hajlékomba, hogy innen főzőcskézzek nektek minden héten valami újdonságot, köretként pedig a kedvenc műveimet ajánlom. 
varganya_cover_3.JPG
A bezártság idején és egyébként is fontos, hogy friss, egészséges alapanyagokkal főzzünk - és persze kihozzuk a legjobbat abból, ami karantén idején a konyhában találunk! Elképesztően kreatív megoldások lepték el a netet az utóbbi hetekben, ami nekem is meghozta a kedvemet, hogy fakanalat ragadjak és kiraboljam a spájzot. 
Az első fogásunk: kakukkfüves vargánya „mártogatós” lesz, kovászos kenyérrel És hogy mi lesz az első mű? természetesen az, ami az ötletet adta a sorozathoz: a Dekameron!

Hozzávalók
- szárított vargánya 100 g
- barna csiperke 100 g
- liszt 40 g
- vaj 40 g
- kakukkfű 2 ág
- fokhagyma 3 gerezd
- füstös dijoni mustár (vagy akár sima) 20 g
- tej 0.5 l
- hegyi sajt (vagy keményebb sajt, ami épp akad otthon) 100 g
- kovászos (vagy valami savanyúbb) kenyér 0.5 kg 
- petrezselyem 1 kis csokor
- só
- bors
A mártogatóshoz ezúttal friss gombát, valamint a legutóbbi őrségi utamról származó szárított vargányát használtam. Akinek van az utóbbi, még ha nem is az Őrségből, áztassa be vízbe egy pár órára, majd utána jó magas hőfokon pirítsa le, és utána adja hozzá a friss gombát. Ha pedig nincs szárított gomba, akkor természetesen szuper lesz a sima csiperke vagy bármilyen tetszőleges gomba önmagában is, jól megpirítva, hogy kijöjjön az íze.
A besamelmártásnál figyeljetek, hogy ne legyen túl sűrű, mindenképpen hagyjátok kicsit hígabbra, hiszen mártogatni szeretnénk. A vajat megolvasztjuk, utána mehet rá a liszt, só, bors és egy kis kakukkfű, majd ha szépen elkezdett fehéredni a liszt a vajban, tejjel felhúzom, folyamatosan kevergetve.
Közben a zöldeket összevágom - petrezselymet, újhagymát -, majd jöhet a hagyma, fokhagyma és ezeket is összepirítom. Ha minden szépen összeállt, a besamelhez adjuk ezt a mixet és a gombát is. Tegyetek bele egy kanálka mustárt, pici só és bors még mehet bele ízlés szerint, sajt a tetejére, majd egy tűzálló tálban irány a sütő! Én kovászos rozskenyérrel tálaltam, amit egy kicsit bedörzsöltem fokhagymával, és már mehet is a buli - akár egyedül, egy jó könyvvel vagy filmmel társulva. 
Jó étvágyat és kicsattanó egészséget mindenkinek!
varganya_cover_1.jpg