Bár Ázsiában már jó ideje a mindennapi outfitek része a maszk, főként a légszennyezettség miatt, úgy tűnik a divatipar egy kicsit későn csöppent bele az egész világon úrrá levő maszkgyártási őrületbe - van, aki jótékonykodásból, van, aki profitszerzés céljából és van, aki a túlélésért küzdve. Talán szürreálisnak is hat, hogy a világ környezetszennyezésének elég jelentős hányadáért felelős divatipar próbál segíteni abban, hogy megóvják az egészségünket, mégis így van. Divatmárkák állnak csatasorba világszerte, hogy varrodáikkal és a nagyobbak akár tömegtermelésre felkészült gyártósoraikkal segítsék a megroppant egészségügyet. 

marine_serre_edit.jpgFotó: Marine Serre FW 2019

Az egyik amerikai gócpontnak számító New Yorkban egyenesen a kormányzótól, Andrew Cuomo-tól érkezett a felhívás Twitteren, hogy jelentkezzenek azok a cégek, akik segíteni tudnak maszkok készítésében, Christian Siriano tervező pedig az elsők között jelentkezett, hogy felajánlja a szolgálatait. Már hazaküldte a varrónőit a karantén idejére, de szerencsére a dolgozók vitték magukkal a varrógépeiket, hátha akad otthon tennivaló - és lett is. Elsősorban fekete és fehér alapszínekből gyártanak sebészi maszkokat, olyan anyagokból, amelyek készleten vannak náluk, és amelyeket azok a frontvonalban dolgozó egészégügyisek viselhetnek, akik nem a koronavírusos betegekkel foglalkoznak közvetlenül. 

A divattervezők és magazinok imádják a maszkokat kreatívan használni, de a megoldások ezúttal sokkal inkább funkcionálisak, mint esztétikai jellegűek. Ahhoz pedig, hogy komolyabb maszkokat, köpenyeket tudjanak készíteni, steril környezetre és speciális anyagokra van szükség, a segítségük tehát nem jelent minden helyzetre megoldást, de ettől még elengedhetetlen a küzdelemben, hiszen ezekre az egyszer használatos kellékekre is hatalmas az igény. 

Maszkok a divatban - kattints a galériára!

Most, az önkéntes karantén ezrediknek tűnő napján a február végi milánói és párizsi divathetek már a távolba vesznek - csodával határos, hogy mindkét helyről sikerült koronavírus nélkül távoznom -, de az biztos, hogy a téma már akkor foglalkoztatta a divatipar szereplőit. Fontos, főleg kínai buyerek maradtak távol, a Giorgio Armani showt nézők nélkül bonyolították le, a párizsi Dries Van Noten, Paco Rabanne és Isabel Marant bemutatókon is többen fehér maszkot viseltek - már a bejáratnál osztogatták őket. 

isabel_marant.jpgNézők az Isabel Marant show-n - Fotó: Michel Euler/AP

Phoebe English londoni designer, aki amúgy is szívén viseli a környezettudatosságot, hiszen ruháit az utóbbi években kizárólag más tervezők megmaradt anyagaiból készíti, szintén átállt a maszkok gyártására a meglevő készletéből. A megrendelései, amelyek elsősorban Kínából, Japánból és Olaszországból érkeznek, mind függőben vannak, a kicsinek számító márkájának sorsa így kérdéses, hiszen gyakorlatilag elapadt minden forrása, mégis több alkalmazott számít rá.

 

Ennek ellenére, hogy a szabadidejével és energiájával kezdjen valamit, felvette a kapcsolatot szinte minden illetékes hatósággal Angliában, hogyan érdemes készíteni az egyszer használatos maszkokat - mivel ilyen információt nem sikerült szereznie, az internet népe érkezett segítségére, akik között szintén akadt számos varrni tudó jelentkező. Elképesztő, de olyan megkeresés is érkezett hozzá, hogy a hét végéig 50 millió(!) maszkra lenne szüksége egy intézménynek, amit nyilvánvalóan nem tudnak teljesíteni - sőt, egyelőre azon dilemmáznak, varrjanak-e a rendelkezésre álló anyagból DIY maszkokat vagy próbáljanak meg anyagot szerezni az előírásban szereplő maszkokhoz, amihez nyilvánvalóan tőkére lenne szükségük, így hiába szeretnének segíteni, elképesztően nehéz dolguk van, és közben ott lebeg a fejük felett Damoklész kardja.  

street-style-london-fashion-week-february-2020.jpgStreet style a londoni divathéten - Fotó: Getty Images

 

Természetesen - vagy szerencsére - nem csak a kis cégek segítenek, hanem az óriások is. Azt már biztosan láttátok, hogy a Louis Vuitton anyacége, az LVMH elkezdett kézfertőtlenítőt gyártani Dior és Givenchy parfümök helyett, és csak az első héten 12 tonnányit gyártottak a francia kórházaknak, térítésmentesen. Múlt héten a Zarát is tulajdonló Inditex cégcsoport is bejelentette, hogy minden eszközével a hazai, vagyis spanyol egészségügyet támogatja a következő időszakban. Az általuk vásárolt anyagokból készítik a maszkokat a kormánynak, amelynek elosztásához a jól kialakított logisztikai rendszerüket is segítségül hívják. Eddig 10.000 maszkot adományoztak és a múlt hét végére még 300.000 maszkot ígértek, de jöhetnek még kesztyűk, arcvédők, cipővédők, sapkák, védőszemüvegek, tehát minden, amire a védekezéshez szükség lehet és a divatóriás kapacitásából telik rá.

62nd-annual-grammy-awards-arrivals.jpgBillie Eilish előre látta a maszktrendet

Jó hír, hogy közben lépett a szintén spanyol Mango is, akik 2 millió maszkkal járulnak hozzá a védekezéshez, és a svéd H&M is, akik bejelentették, hogy az EU-val egyeztetve a teljes beszerzési, gyártási és logisztikai kapacitásukat bevetik a küzdelemben. Érthető is, hiszen online shopping ide vagy oda, még a nagy márkák is elképesztően megsínylik a válságot, hiszen ki vásárol új cuccokat a kanapéra. 

És persze sok más cég mellett besegít az egészségügynek az Armani Group, Brandon Maxwell, a Coty, a Salvatore Ferragamo, a Prada, Prabal Gurung, az Estée Lauder - reméljük, ez csak bővülni fog olyan márkákkal, akik még megtehetik, hogy másokon segítenek. 

28purell-articlelarge.jpg

És hogy mi a helyzet a high fashion divatházakkal? Az Yves Saint Laurent és Balenciaga márkákat is birtokló Kering 3 millió Kínából beszerzett maszkkal segíti a francia egészségügyet, addig is, amíg maszkok készítésére állítja át a műhelyeit - szigorúan ellenőrzött egészségügyi előírásokat vezettek be a dolgozóknál és csak a hatóságilag jóváhagyott anyagokra várnak. Hozzájuk tartozik a GUCCI is például, akik a toszkán régió segélykérésére szállítanak 1.100.000 sebészi maszkot és 55.000 orvosi overállt a következő időszakban. Az alábbi képen egy lombardiai műhelyt láttok, ahol eredetileg bőrből készítenek divatcikkeket, most pedig maszkokat gyártanak:   

00a43d5e-6a05-11ea-9de8-4adc9756b5c3_image_hires_132617.jpg

Ilyen lehetőségeik ugyan nincsenek a menekülttáborokban, például Leszboszon dolgozó embereknek, vagy az icipici ázsiai zugvarrodáknak, mégis rengetegen próbálják kivenni a részüket a feladatokból, hogy a fertőzés terjedését lelassítsák. A fejlődő világban pedig néhány pici varrodának és a varrónőknek egyenesen ez jelenti a túlélést.   

11478396-6a05-11ea-9de8-4adc9756b5c3_image_hires_132617.jpgEgy civil szervezet ad munkát varrónőknek Dakkában, Banglades fővárosában - Fotó: Reuters 

Eközben pedig megérkeztek a szintén feles energiákkal rendelkező kisebb divatcégek, akiket néhányan érzéketlenséggel vádolnak, hogy keselyűként csapnak le a nehéz helyzetben - ők azok, akik mindenféle jópofa maszkot varrnak az átlagembereknek, akiknek világszerte egyre több helyen kötelező maszkot viselniük, ha csak kilépnek az utcára. Így tett például Tala Alamuddin, George Clooney sógornője, aki azzal védekezik, hogy szingapúri bázisukon a maszk alapkellék mindig, nem csak most, vagy Paul Park dél-koreai tervező, aki színes verziókkal vidítja fel az arcvédő viselésére kötelezett ifjúságot. Mivel a tavaszi-nyári kollekciók nagy részének kérdéses a sorsa (lesznek-e egyáltalán eladások, és ha igen, mennyi), érthető, hogy a márkák próbálnak mellékutakat találni, és nehéz ezért hibáztatni őket. 

tala_alamuddin_szett.pngTala Alamuddin járvány-szett, kézfertőtlenítő tasakkal és maszkkal - Fotó: TALA by Tala Alamuddin   

A magyar márkák sem maradtak tétlenek a világjárvány idején, pedig a piacot ismerők tudják, hogy eleve nagyon nehéz helyzetben vannak - többek között a NUBU, a Nanushka, a Tomcsanyi vagy épp Lakatos Sándor is maszkok készítésébe fogott, az ABODI épp Dél-Koreából várja a speciális anyagot a maszkokhoz, amelyből a hiányt szenvedő szervezeteknek szeretnének juttatni, de számos kisebb márka is gyárt megrendelésre. 

A Nanushka hetente 2000 darab nem orvosi besorolású maszkot készít el az eddigi kollekcióik legkiválóbb minőségű anyagaiból, továbbá heti 3000 darab sebészi maszk elkészítését is vállalják beszállítóik közreműködésével. Tomcsányi Dóráék az alábbi üzenetet fűzték a maszkokhoz: "Leálltunk a ruhák gyártásával és egyfolytában maszkokat varrunk, hogy megvédhessük egymást. Minden maszkunk 4 rétegből készül, a megmaradt természetes anyagainkból."

tomcsanyi.jpgFotó: TOMCSANYI

Az (egyelőre elhalasztott) olimpia magyar formaruhatervezési pályázatát is megnyerő NUBU több verzióban készíti a maszkjait, 3D maszk külön férfiaknak és nőknek készült méretben, több színben, állítható gumipánttal, de pliszírozott változat is van belőle. Természetesen ezek a maszkok nem védenek meg a fertőzésektől, tehát érdemes a távolságot tartani és a kézmosást, fertőtlenítést nagyon komolyan venni, de másokat megvédhet a mi vírusainktól, akkor is, ha tünetmentesen fertőznénk.   

nubu_img_8130.jpegFotó: NUBU 

Közben pedig beszállt a maszk-projektbe az Operaház és a Katona József Színház is, akik most a varrodájukban szájmaszkokat készítenek jelmezek helyett, a Győri Nemzeti Színház (ahol az egyik nagyon kedves Style Institute diákom is dolgozik főállásban) pedig kedd délelőtt juttatott el a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház részére 800 db textilmaszkot, amit az ideiglenesen szünetelő színház 2 varrodájának férfi és női kollégái otthoni munkavégzésben, kvázi home office-ban készítettek el. Friss hír, hogy az Emporium, akiknek én is közeműködtem az egyik kollekciójában, szintén készít maszkokat, varrodákat mentve, másokat és magukat ebben a drámai helyzetben, hogy a lehető legtöbb alkalmazottunkat tudják megtartani, de társadalmi céllal is adományoznak.

emporium.jpgFotó: Emporium

Te is varrnál? Szuper!! Számos lehetőséged van rá, például a Bethesda Gyermekkórházak is várják szeretettel az elkészült maszkokat, akik segítségképp egy videót is készítettek a varrás menetéről:

Kitartás mindenkinek a #karantén idejére, vigyázzatok magatokra!