Ebben a fokozott stresszhelyzetben talán az utolsó dolog, amire gondolnátok, az a múzeumlátogatás. De eljön szerintem még az a pillanat a karanténban, amikor oda lyukadtok ki, hogy de jó lenne egy kis kultúra a négy fal közé - persze azon kívül, hogy lekapjátok a kedvenc könyveiteket a polcról. Mondom is a tippeket!

mark_kultura.jpg

Éjjeli Met Opera streamelés (mivel ott 6 órával korábban járnak, tényleg éjjeli lesz...)

Az egyik kedvenc helyem, ahova legutóbbi New York-i látogatásom alkalmával is eljutottam, a Metropolitan Opera. Ha úgy érzitek, nincs, ami jobban megnyugtatna, mint egy kis opera, akkor készüljetek a New York-i idő szerint este 19.30-kor kezdődő előadásokra, és nézzétek HD minőségben a Carment, A bohéméletet vagy a La Traviatat, ami az adás után 20 órán keresztül még elérhető. Minden nap új program vár, míg zárva tart a MET!

Fontos viszont, hogy regisztrálni kell hozzá, ami után 7 napig ingyenes, és ha tetszik, 15 dollárért folytathatjátok az operabulit.

Március 16. — Bizet: Carmen
Március 17. — Puccini: Bohémélet 
Március 18. — Verdi: A trubadúr
Március 19. — Verdi: Traviata
Március 20. — Donizetti: Az ezred lánya
Március 21. — Donizetti: Lammermoori Lucia
Március 22. — Tchaikovsky: Anyegin

Sőt, hallgathatjátok a Toscát, a Turandot-t vagy épp a Manon Lescaut-t is audio verzióban, erre itt van lehetőség

Magyar hír, hogy a MÜPA is megnyitotta digitális médiatárát előttünk több mint 100 koncerttel, előadással és irodalmi estek felvételeivel - HD minőségben, regisztráció nélkül, úgyhogy ezt is lehet nézegetni bőszen!

metropolitan-opera-view-1.jpg

És mi a helyzet a múzeumokkal? 

Nem kell aggódnotok, nem lesztek magatokra hagyva ebben a témában sem. Rengeteg távoli helyre be tudtok nézni a kanapéról is, többek között a londoni British Museum-ba, az amszterdami Van Gogh Museumba, vagy az 1959-ben megnyílt, annak idején hatalmas mosógéphez hasonlított New York-i Guggenheimbe.

id_photo_solomon_r_guggenheim_museum_int2_photo_by_david_heald_c_solomon_r_guggenheim_foundation.jpgA Guggenheim múzeum belülről

A British Museum a Nagy udvaruk mellett múmiákat, a Rosette-i követ és műkincsek százait tette virtuálisan megtekinthetővé. Csekkoljátok itt!

Impresszionisták, posztimpresszionisták és kortárs művészek hada vár, ha a Google Street View segítségével beléptek a Guggenheim csodálatos épületébe. Tegyétek is meg!

A Washington DC-ben található National Gallery of Art két szuper kiállításukra is hív benneteket - az egyik az 1740-1895 közötti amerikai divatról szól, a másik pedig a fantasztikus holland barokk festő, Johannes Vermeer munkásságát mutatja be. Itt lehet nézelődni!

A párizsi Musée d’Orsay is tárt karokkal vár benneteket online - nézzétek meg az 1848-1914 között alkotó francia festők műveit, például Cézanne-t, Monet-t vagy Gaugaint egy virtuális túrán ide kattintva

A firenzei Uffizi Képtár is üresen tátong, de a Giorgio Vasari által tervezett, 1560-ban készült épületet most is bejárhatjátok kincsek után kutatva - ide katt!

Museu de Arte de São Paulo Brazília első modern múzeuma, ami ráadásul non-profit működik, de itt is vár a virtuális séta!

Szöulba mennétek? A modern és kortárs művészetek nemzeti múzeuma a tuti tippem, ahol 6 emeletnyi csoda vár benneteket online, dél-koreai és más országok művészeinek alkotásaival. Erre tessék kattintani!

Németország egyik legnagyobb múzeuma, a Pergamon ősi műkincseket tett elérhetővé virtuálisan, itt található többek között a grandiózus babiloni Istár-kapu is. 

Amszterdamban a Van Gogh Múzeum és a Rijksmuseum is szabadon látogatható, persze virtuálisan, utóbbi a holland művészet aranykorába, többek között Vermeer és Rembrandt műveibe enged betekintést, ha érdekel benneteket a téma! 

Ha elég a képek nézegetése, akkor ajánlom ezt az oldalt, ami több mint 2 millió online megtekinthető művet gyűjtött össze különböző múzeumoktól, köztük a fentebb említettektől is. 

De mi vár itthon? Lehet nézelődni, biztos jönnek majd az új tippek, de az Aquincumi Múzeumba már most ki lehet ugrani. Akinek van még ötlete, írja meg kommentben, biztos örül neki mindenki. 

rijksmuseum.jpgFotó: Rijksmuseum

Persze magyar nyelvű programok is várnak benneteket! 

Ha szeretnétek színházba menni a bezártság idején, akkor a Bartók Színház Frida Kahlo darabját találtam nektek online közvetítésben, de a Katona József Színház YouTube csatornáját is érdemes figyelni, ahol már "friss" videó vár, az Illaberek előadásukkalNóra című darabjukat pedig felvételről nézhetitek az M5-ös csatornán kedden, 21 órától.

Az Élő közvetítések koronavírus idején Facebook csoportot is érdemes nézegetni, ahol többek között a Madách Színház Molnár Ferenc: Játék a kastélyban című előadásának 1984-es felvételét ajánlották, de találtok még bőven érdekességeket náluk.

Meg se kottyannak az idegen nyelvű filmek?

Akkor kattintsatok az Open Culture oldalára, ahol 1150 ingyenesen megtekinthető film közül választhattok, legyen szó Hitchcockról vagy Chaplinről, de 125 dél-koreai kincset is találtok és akár tudományos videókat is. Ehhez kattintsatok ide és böngésszetek!

giphy.gif

És persze kövessétek a Mark&More YouTube csatornám is, ahova hozom a szuper kis videókat a karantén alatt is, most például az Őrségbe látogatunk, ahol tavaly jártam, de idén is visszatértem egy kis bevásárlásra, hogy jobban bírjam az izolációt. 

Tudom, hogy erőt próbáló a bezártság, de remélem, ez a cikk segít majd jobbá tenni! Szurkoljunk együtt, hogy hamar vége legyen a kényszerű pihenőnek. Csók!!!