Lehet, hogy azt gondoljátok, ez a cikk a jelenleg mindent uraló koronavírus pánik kapcsán született, de egy teljesen más apropója van a dolognak: a Laikus YouTube csatorna egy nagyon érdekes, szórakoztató, mégis váratlan mélységekbe látogató interjút készített velem.  

200211_tri-x400_3_cover.jpg

A rendkívül jó hangulatú beszélgetésbe becsúsztak olyan meglepő témák is, mint a halál és a halálfélelem, de szerintem az ehhez kapcsolódó gondolatok minden ember életében felbukkannak valamikor, úgyhogy miért ne beszélgethetnénk erről egy YouTube videóban?

A nyugati kultúrában ugyanis szinte tabutémává vált a dolog, amit ha felhozunk, mindenki kellemetlenül érzi magát. Nehezen tudjuk megemészteni, feldolgozni, megélni, és úgy általában nem tudunk mihez kezdeni vele. Nagyon érdekes élmény volt épp ezért, hogy a cabrioban, napsütésben száguldva egyszer csak bejött ez a kérdéskör, mert induláskor őszintén szólva egy könnyű, vicces interjúra számítottam, ennek ellenére nagyon örültem, hogy ilyen komoly dolgok is szóba kerülnek, mert fontosnak tartom elvenni a halál túlmisztifikáltságát. 

Az egyik legkorábbi emlékem, mikor 3 éves koromban arra ébredtem, hogy meg fogok halni. A rettegés, amit akkor éreztem, máig bennem van. Azóta persze rengeteget foglalkoztam a témával, pont azért, mert sokáig nyomasztott a téma. Ahogy más kultúrákban aktívan jelen van a halál - gondoljunk csak a mexikói Día de Muertos-ra, amit teljesen máshogy élnek meg, mint mi a Halottak napját, vagy a középkori, Villon-féle haláltáncos bulikra (danse macabre) a temetőkben, de nézhetjük akár a buddhisták hitét a lélekvándorlásban -, addig a modern nyugati ember egyik nagy problémája, hogy egyszerűen elhessegeti ezt a kérdést. A kozmetikai és reklámipar is ludas ebben persze, akik gőzerővel sulykolják belénk, hogy legyél egész életedben fiatal és üde...

Szóval ilyen izgalmas dolgokról és más, sokkal könnyedebb témákról is szó lesz a beszélgetésben, csekkoljátok!

És nézzétek meg a fotókat, amit Marosi Viktor készített rólam a videóhoz:

Katt a galériára!