Plusz narancsos sütőtökkel és egy kis meglepetéssel! Mert a sütőtök zseniális! És ez az étel is az, higgyétek el - türelem kell hozzá, csak egy kicsi, de megéri, mert a végeredmény magáért beszél. Egyik kedvenc húsom a kacsacomb, úgyhogy ezt választottam a 2020-as év első receptjéhez, mint főszereplő, de lesz itt még különlegesség!

kacsa_nyito_1.jpg

Hogyan készítsétek el?

Első körben a cikkekre vágott sütőtököket puhára sütöm 190 fokon - az én szuper kis sütőmnek szerencsére van süt-főz funkciója, amivel tulajdonképpen gőzölöm, láthatjátok is, ahogy betöltöm a vizet a kis tartályba sütésnél, de ha nektek nincs ilyen, akkor sincs pánik, simán süssétek meg, csak tegyetek egy kis vizet alá. Ez lesz az alapja majd fele-fele arányban a krokettnek és a pürének!

Pecsenye kacsacombokat választottam a piacon, mert azok voltak a legszebbek, és persze, ahogy írtam, nagyon szeretem is. Lehetne csonttal is sütni, úgyis remek, de én most kicsontoztam trükkösen, megfűszereztem a húsát és felgöngyöltem csinos kis roládokká. A fűszerezéshez én most egy speciális sót használtam fokhagymával és petrezselyemmel, és borsoztam, de mehet bele még egy kis kakukkfű is vagy snidling - tulajdonképp, ami épp kéznél van és szeretitek. A fóliába göngyölt husikat jól lezárom, és konfitálom! Ha még nem csináltatok ilyet, a lényeg, hogy viszonylag alacsony hőfokon (itt most 130 fokon) viszonylag sokáig (a kacsánkhoz 2 óráig) egy fűszerezett zsírban sütjük majdnem készre a kacsát, de a végén még megpirítjuk azért. A zsírba tehettek kakukkfüvet, fokhagymát, babérlevelet.

Míg ez a sütőben elvan magában, a feléből elkészítjük a narancsos sütőtökpürét! Ehhez a megsült sütőtökök belsejét a mixerbe kanalazom, hozzáadom a vajat, a narancslevet, még egy pici sót, borsot, és tökéletesre turmixolom. Ezután hozzálátunk a kroketthez, amibe a sütőtökön kívül kerül liszt, tojás, és egy kis újhagyma. Maga a krokett a kacsa konfit zsírjában fogjuk majd kisülni, de előbb betesszük gombócra formázva kb. 30-40 percre dermedni a mélyhűtőbe. 

A kacsákat kivesszük a sütőből, ha készen vannak és a fólia nélkül pihentetjük őket, a konfitzsírt pedig leszűrjük a sütéshez. Míg a zsír melegszik, pedig nyers sütőtökből elkészítünk még egy HARMADIK textúrát, méghozzá egy jó ropogósat: nyers sütőtököt reszelünk és citrommal, naranccsal, újhagymával, petrezselyemmel és snidlinggel készítek egy kis salátát, amit olívaolajjal is meglocsolunk és összeforgatunk. 

Ha ez kész, kisütjük a zsírban a gombócra formázott és panko morzsával panírozott krokettkéket, megpirítjuk a kacsacomb roládokat szintén egy kis saját zsíron, hogy megpiruljon a bőr, és jöhet a tálalás!

Hozzávalók: 

● Pecsenye kacsacomb - 4 db
● Sütőtök - 1.5 kg
● Narancs - 0.5 kg
● Vaj - 0.25 kg
● Kacsazsír - 1 kg
● Kakukkfű - 0.1 kg
● Só, bors / fűszersó ízlés szerint
● Panko morzsa - 0.5 kg
● Napraforgó olaj - 2 liter
● Babérlevél - 5 db
● Fokhagyma - 1 fej
● Rétesliszt - 0.3 kg
● Snidling - 0.1 kg
● Újhagyma - 0.1 kg
● Liszt - 0.5 kg

Jó étvágyat és készüljetek, mert jönnek még menő receptek!

cover_yt3.jpg