Elképesztően izgalmasnak találom a latin kultúrában a szépre törekvést. Bár sokan tartanak attól, hogy a Nyugat hamarosan tönkreteszi a kubai életérzést, annyi biztos, hogy egyelőre sehol nem fogtok Zarába botlani Havannában - a kubaiak, ahogy mi is a szocializmusban, azzal főznek és persze abból varrnak, ami éppen akad.

4_nyito_4_191226.jpg

Teljesen igaz, hogy Kubába érve olyan, mintha egy másik világba csöppennél - akit csak ismerek és járt már ott, mindig visszavágyik, vagy legalábbis toplistás élményként őrzi. Elsőre ugyan meglepődtem, mikor a nemzetközi Jose Marti reptéren landolva miniszoknyás, fekete csipkeharisnyás lányok fogadtak bennünket a vámos részen, de rögtön átjött, hogy mennyire fontos számukra, hogy csinosnak lássák őket a külföldről érkező utazók. Nagyon érdekesek a Plaza de Armas-on korzózó szivarozó, tradicionális, színes viseletekbe öltözött dámák, akik ugyan nagyon nőiesek és nagyon provokatívak, de közben mégis van bennük valami kemény és maszkulin, főként ugye a szivarnak köszönhetően. Viszont mennyire vagányak, nézzétek!  

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Soy.Cuba. �� (@soy.habana.cuba) által megosztott bejegyzés,

 

Mindenki igyekszik a maximumot nyújtani, még ha nincs is tengernyi opció. A legjobban viszont a helyi divattervezőkön éreztem, hogy a kreativitáson milyen sok múlik. Nehézkesen beszerezhető textilekből dolgoznak, nem tudva, lesz-e még a használt anyagból - ami mondjuk pont kedvez a kisebb mennyiségben történő egyedi gyártásoknak, ha úgy nézzük. Gyakorlatilag a semmiből igyekeznek valami csodálatosat, újszerűt alkotni és álmodni, amit nagyon tisztelek bennük. Az ő bemutatóikba is beleshettek az Arte y Moda, vagyis Művészet és Divat show-n a második kubai videómban, de elviszlek benneteket a havannai street style fotózásomra is, illetve megmutatom a fantasztikus vacsorát, amit a velem együtt kiutazó Hódosi Máté barátom főzött a nagykövetség munkatársainak. 

Idén februárban már felfedeztem és meginterjúvoltam több helyi tervezőt is, úgyhogy ha jobban érdekel benneteket a kubai kultúra és stílus, mindenképp nézzétek meg az első és a második részt is a Facebook oldalamon, szuper helyekre viszlek benneteket! ;)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mark Lakatos (@markolakatos) által megosztott bejegyzés,