Idén novemberben második alkalommal tértem vissza Havannába, de tutira nem utoljára - ez a hely szerelem volt első látásra! Bár ezúttal egy fillér nélkül álltam Havanna közepén, mivel a bankkártyáim nem működtek sehol, az út óriási élmény volt. De mit is ajánlok igazán, ha már Kubában vagytok? Rengeteg dolgot!

nyitoka.jpg

Először is nézzétek meg a vadiúj videómat Havannáról, ahol nemrég bemutattam az első kollekciómat - a kubai Kulturális Minisztérium felkérésére készül darabokban művészet és divat találkozott, és a csodás kubai festő, Manuel Mendive munkái ihlették a designokat. Ez a szuper show is szerepelni fog a videóban és még sok minden, amitől Havanna annyira szerethető. Csekkoljátok!

A példámból okulva, vigyetek magatokkal mindenképp készpénzt, ki tudja, mikor esküsznek össze ellenetek a bankautomaták. Ha pedig lóvé van, minden van! Például bérelhettek valami gyönyörű, menő Oldtimert, ami bevisz benneteket a szállásról a reptérre, én is így tettem, és egyáltalán nem vészes az ára - nézzétek meg, milyen csodás autók közül válogathattok. Az első alkalommal sikerült zuhogó esőben megérkezni, aminek nagyon örültem - jól ki tudtam élvezni a cabriot, miközben a nyakamba csöpögött az eső a ponyván keresztül! De ez ne tántorítson el benneteket, menjetek szépen kalandozni valami csinos autóval, amit akár már itthonról lefoglalhattok! Ez a Lada csak egy fotó erejéig volt az enyém, de milyen jól mutatunk egymás mellett:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mark Lakatos (@markolakatos) által megosztott bejegyzés,

 

Menjetek el a Floridita bárhoz, legalább kívülről megnézni, mert mindig nagy a sor - ez volt Ernest Hemingway kedvenc helye Havannában. Szintén turista célpont a mozaik mennyország, Fusterlandia, azaz José Fuster háza, aki Fidel Castro egyik nagyon jó barátja volt. Gyönyörű dolgokat találtok a Nemzeti Szépművészeti Múzeumban, csodálatos az El Capitolio (amiről a kubai szájhagyomány szerint a washingtoni Kapitólium kupoláját koppintották), egészen közel hozzá a havannai Nagyszínház épülete, vagy a régi elnöki palota, amely most a Forradalmi Múzeumnak ad otthont. Nézzétek meg az 1959-es forradalom előtti milliomos, sőt milliárdos családok mára kissé dekadens szépségű villáit a tengerparti sétányon, Miramarban pedig a zöldellő részekben található gazdag konzulátusi épületeket. Aztán szépen szívjatok el szimbolikusan egy jó kubai szivart egy pohárka rum kíséretében a havannai Gran Hotel Manzana Kempinski tetején, ahogy én is!  

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mark Lakatos (@markolakatos) által megosztott bejegyzés,

 

Végezetül pedig jöjjenek az ételek, az egyik legkedvesebb témám! Kuba egyik jellegzetes étele a szopós malac, amit szerintem muszáj kipróbálni, ha valaki nem folytat vegetáriánus étrendet - szívből ajánlom az Al Carbón nevű helyet, ahonnan az érzékeny lelkűek kedvéért most nem egy egész malackát mutatok, csak egy tálka tepertőt... A másik kedvenc helyem, ahol szintén isteniek az ételek és a koktélok is, a Los Naranjos nevű gourmet étterem, amely Havanna Vedado negyedében található és itt aztán a gluténmentestől a vegánig mindenki talál opciót.  

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Al Carbón (@alcarbon.cuba) által megosztott bejegyzés,

 

Remélem, élveztétek a beszámolót! Jövő héten hozom a záró epizódot, amiben a magyar szakácsunkkal, Hódosi Mátéval lepjük meg a kubai nagykövetség vendégeit, illetve egy szuper fotóssal készítünk néhány street style fotót rólam is.