Hogyan születik amerikai Forbes interjú egy magyar divatszakértővel? Úgy, hogy az ember évről évre járja a világot, igyekszik minél nyitottabb lenni és új ismeretségeket kötni. Utóbbiból nekem nem volt hiány az utóbbi időben, ugyanis szuper arcokat ismertem meg Lisszabontól az Egyesült Államokig, amiért nagyon hálás vagyok. Ilyen volt például a Helsinki Fashion Weeken megismert Stephan Rabimov, a Forbes.com újságírója, akit először én kaptam el egy interjúra a finn fővárosban.

nyito.jpgFotó: Williem Dugues

Stephan pedig idén tavasszal már Budapestre is ellátogatott, hogy lecsekkolja, merre halad a divat mifelénk, mi történik Közép-Európában, egész pontosan a Budapest Central European Fashion Weeken a Magyar Divat & Design Ügynökség meghívásából. És ha már itt járt, ellátogatott a kubai kollekcióm premierjére is, amit november elején tartottunk a Samsung Experience Store-ban, fantasztikus közönség előtt. Erről már írtam nektek korábban, de a lényeg, hogy a kubai Kulturális Minisztérium felkérésére terveztem egy kevés darabból álló, úgynevezett kapszula kollekciót, méghozzá egy kubai festő, Manuel Mendive alkotásai által ihletve, és ezt mutattam be nemrég a Havanna 500. születésnapjára rendezett divatbemutatón, az Arte y Moda-n, szerencsére nagy sikerrel. Stephannak nagyon megtetszett a kollekcióm, a felkérés sztorija, és szeretett volna egy interjút készíteni velem ennek kapcsán. Hát így jutottunk el ide, hogy tegnap megjelent a cikk!

cubanshow.jpgA kubai bemutató után a modelljeimmel - Fotó: Eduardo Rodriguez

Nagyon izgalmas kérdéseket tett fel nekem, amelyek engem is foglalkoztatnak. Például, hogy a tervezések során mennyire hat rám a magyar kulturális örökségünk? A válasz az, hogy nagyon is! Nézzük meg akár csak a magyar népmeséket, amelyek nagy kedvenceim. Biztos észrevettétek, hogy sokszor szerepelnek bennük varázserőt adó ruhadarabok, amelyeket mindig hátrányos helyzetben levő szereplő viselnek - a legkisebb testvér, a legfiatalabb királykisasszony. Olyan szimpatikus hősök ők, akiknek a nehéz helyzetén a ruhájuk segít - és ebben én is hiszek, hogy a jó ruhának, a vagány daraboknak, a hozzánk illő stílusnak varázsereje van. Többnek, magabiztosabbnak érezhetjük magunkat általuk, egyfajta szupererőhöz jutunk, ahogy a mesehősök. 

cuba_1.jpgStreet style fotózás Havannában - Fotó: Dömök Noel

Az is nagyon felvetés volt, hogy szerintem milyen szerepe van a divatnak a diplomáciában. Természetesen azt gondolom, hogy óriási. Nem csak magának a divatnak, hanem a művészek, kultúrák, országok közötti kollaborációknak, amelyek által új dolgokat ismerünk meg, elfogadóbbak és nyitottabbak leszünk, amelyek diskurzust indítanak el, ahogyan például a kollekcióm is. Az itthoni közönség Kubáról faggatott, a kubai közönség Magyarországról. Ki, hogyan látja a világot, a divatot, a művészetet, kinek mit jelent a stílus. Nagyon örültem a rengeteg pozitív visszajelzésnek, de még inkább a párbeszédnek, amely elkezdődött, és nagyon bízom benne, hogy ez más országokkal is folytatódik a közeljövőben. 

cuba_3.jpgStreet style fotózás Havannában - Fotó: Dömök Noel

Nagyon izgalmasnak tartottam a Z-generációra vonatkozó kérdést is, ugyanis szerintem rettentő fontos szerepük van a jövő alakulásában. Ők azok, akik nem fogadnak el semmit készen az idősebb generációktól, szeretnék inkább megtalálni a saját útjukat, amiben magamra emlékeztetnek, hiszen mindig is a saját kis ösvényemet tapostam, még akkor is, ha emiatt szembe kellett menni a konvenciókkal. Nem fogadják el a sokszor több évszázados szabályokat sem, például az öltözködésre vonatkozóan, és ezért is inspirálnak annyira. Az én ruháimat, stílusomat is a gendersemlegesség, az uniszex szellemiség jellemzi, és az ebből fakadó kreativitás és játék a ruhadarabokkal. 

De szó lesz még Greta Thunbergről, a Louis Vuittonról, a kedvenc ételeimről, és a legjobb tanácsról, amit valaha kaptam...

Kattintsatok ide és olvassátok el az angol nyelvű cikket!

cuba_2.jpgStreet style fotózás Havannában - Fotó: Dömök Noel