Egy csodálatos kubai festő, Manuel Mendive munkái segítettek, hogy szabadjára engedjem a fantáziám, és megszülethessen a mini kollekcióm, amit bemutattam Budapesten, majd Kubában is az Arte y Moda bemutatón. Fantasztikus volt látni, hogy mennyire szerették a festőművész színekben és formákban elképesztően gazdag világát különleges viseletekbe ültetve - itthon és külföldön is. 

img_7819.jpegFotó: Kaszner Niki

Ahogy arról már meséltem, maga a ruhatervezés nem újdonság számomra, és imádom is csinálni. Dolgoztam jelmeztervezőként több darabban a Don Giovannitól a Hairen át egészen A varázsfuvoláig, de ezekben a produkciókban főként karakterekben kellett gondolkodnom. Viszont itt van például a most nagyon aktuális X-Faktor, ahol többször előfordul, hogy teljesen saját tervezésű, egyedi ruhát kell alkotni a rám bízott versenyzőknek vagy épp a műsorvezetőnek. Tehát az évek alatt sokszor akadt olyan tervezési feladatom, amikor egy kreatív koncepció hatására szinte egész kollekció született, és már nagyon foglalkoztatott a dolog, hogy hogyan álmodnék meg egy olyan saját kollekciót, amiben az éppen aktuális hangulatomat, érzéseimet meg tudom fogalmazni. 

img_8047.jpegFotó: Kaszner Niki

Ekkor jött a felkérés a kubai Kulturális Minisztériumtól, hogy Manuel Mendive munkái alapján tervezzek egy kapszulakollekciót La Habana, vagyis a főváros 500. születésnapjára, én pedig egy férfi kollekciót választottam. Ezzel, mint meghívott tervező, az 500. évforduló egyik legnagyobb eseményén, az Arte y Moda, vagyis Művészet és Divat divatbemutatón mutathattam be az első saját kollekciómat, méghozzá irtó nagy sikerrel, amiért nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki segített abban, hogy ezek a darabok megszülessenek. Ahogy arról az esemény címe is árulkodik, ezek a darabok nem pusztán utcai viseleteknek készültek, hanem művészi koncepciók is, egy történet részei, amelyben Mendive figurái a küszöbön álló klímakatasztrófa szimbólumaival egyesülnek. Bizonyos darabok persze abszolút viselhetők, mint például a fenti pulóver, amire többen megpróbáltak lecsapni. 

Nézzétek meg, hogy milyen volt a magyarországi debütálás a Samsung Experience Store Downtown-ban:

Köszönet még egyszer a Samsung Experience Store Downtownnak, hogy befogadták a bemutatót, Már Robinak és Körmendi Vajknak a ruhák készítésében nyújtott segítségért, az Ultrafabrics-nak a vegán bőrökért, Mészáros Lúciának a fantasztikus illusztrációkért, Gergely Lindának a csodás táskákért, a DRK-nak a cipőkért, amiket szétcincálhattunk és átalakítottunk, Ladányi Andrea táncművésznek a megnyitóért, a WAM Models modelljeinek a showért, Koczkának a hajakért, Szabó Máténak a sminkért, Dömök Noelnek, Mahmud Joubinak és Magyar Marcinak pedig a videóért, amiben egyébként még saját felvételeket is láthattok, amiket a Galaxy Note10 telómmal készítettem nektek. ;)

img_7825.jpegAlicia Elvira Corredera Morales-szel, a Kubai Köztársaság magyarországi nagykövetével - Fotó: Kaszner Niki