Lisszabon egy nyüzsgő, rendkívül hangulatos, sokszínű és komplex kis város rengeteg látnivalóval, ahova mostanra nagyon könnyű lett eljutni nekünk is. Minden visszatérésemkor újabb arcait fedezem fel, amihez egyszerűen csak sodródni kell, mintha Isten ujja vezetne, vagyis dedo de Deus, ahogy a portugálok mondják.

Most ősszel már negyedik alkalommal látogattam el a lisszaboni divathétre - szuper érzés, hogy mindig hívnak és mindig szívesen látnak. Elmesélem nektek, mit érdemes mindenképp megnézni, ha ott jártok, még ha nem is a divat miatt mentek!

mark_thumbnail_191121_noframe.jpg

image00006_1.jpegFotó: markandmore.hu

Az utazások alatt nem mindig nyílik lehetőség nagy városnézésekre, hiszen folyamatosan mennek a divatbemutatók, de mi azért igyekszünk kilógni néha és felfedezni egy jó éttermet vagy kiállítást, amit aztán megmutathatunk nektek is. A "mi" alatt természetesen magamat és Dömök Noelt, a szuper operatőrömet értem, aki minden utamra elkísér. Együtt szeljük körbe a világot, legyen hóvihar vagy tájfun, és higgyétek el, szélsőséges időjárás mindig akad! Itt is a legújabb videónk, amiben a hullámokkal küzdöttünk:

Első alkalommal azt javaslom, pattanjatok be egy tuktukba és nézzetek körül a főbb részeken, hogy tudjátok, hova szeretnétek még visszamenni, mit akartok még felfedezni. Olcsóbb alternatíva, de szintén hangulatos, ha nincs épp csúcsforgalom (nem nagyon van ilyen) a Martim Moniz és Campo Ourique között közlekedő híres 28-as villamos, ami tulajdonképpen végigszeli a várost. Elképesztő kanyarokat vesz be még annál is elképesztőbb tempóban, plusz van egy szerethető vintage hangulata. Az ülőhelyekért komoly harc folyik, és sorban állni is tudni kell, hogy feljussatok rá, de mindenképp megér egy próbálkozást..

Hoztam nektek képeket is, mutatok néhány kedvencet Lisszabonban!

Nézd meg a képeimet!

Fotók: markandmore.hu

Az Alfama negyed az egyik legszuperebb barangolós hely, ez az egyik legrégebbi része a városnak, rengeteg látnivalóval és egy jó adag mór beütéssel. Ezért is örültem, hogy a Pavilhão Carlos Lopes helyett idén ősszel először ebben a negyedben, egy katonai gyár / kaszárnya / múzeum kombóban volt a divathét, amire meghívtak bennünket. Itt korábban katonai egyenruhákat és lószerszámokat gyártottak, meg is lehet nézni a múzeumot, ha arra jártok. Az előző hely is gyönyörű volt, de jól jön az újdonság néha, főleg ha ennyire szokatlan.

20191012_185926.jpg

Reggelire szinte kötelező egy Pasteis de nata, amit szerencsére már itthon is lehet kapni. Ez egy cseppet sem kalóriaszegény, ropogós leveles tésztába töltött pudingos édesség, de reggeli péksüteményből tuti nem lesz hiány sehol Portugáliában. Nagyon sokan dicsérik a klasszikusnak számító, látnivalókban egyébként szintén bővelkedő Belém negyed Antiga Confeitaria de Belém nevű cukrászdáját, ami előtt folyton riasztó méretű sor áll, de aztán pikk-pakk eltűnnek előlünk az emberek és lehet is enni a sütikét, méghozzá gyorsan, mert frissen a legjobb. Én viszont a kevesebb macerával járó Manteigaria helyet is javaslom a Bairro Alto negyedben, vagyis Lisszabon Gozsdu-udvarában, ahol látványsütödében készülnek a kosárkák és szintén isteniek! 

pastel.jpgEgy mennyei Pasteis de nata - Fotó: @manteigaria.oficial

Éttermek közül ugyanebben a negyedben ajánlok négyet is, bár nagyon nehéz választani, mert van kínálat bőven. Az egyik egy nagyon bájos brazil hölgy kicsi étterme, aki 10 éve költözött Lisszabonba és a semmiből nyitott egy vagány és teljesen elérhető árú gourmet éttermet A nossa casa néven. Ha vegetáriánus fogásokra vágytok és szeretitek a keleti ízeket, ne hagyjátok ki a Yallah nevű kis bisztrót, ahol szintén nagyon szívélyes a tulajdonos és ezt mindig értékeljük. Házias ízekben nyerő egy zsákutca/lépcső végén, meglehetősen titokzatos helyen megbúvó Tu & Eu étterem, ahol isteni, friss polipsalátát ettem - szerintem mindenkinek érdemes kipróbálni, aki szereti a tengeri herkentyűket, de ha ez nem jön be, a marhahúsos pica-pau is zseniális. Illetve egy újabb gyöngyszem a fantasztikus és személyes kedvenc José Avillez portfóliójában a Mini Bar Theater, a séf első gourmet bárja, amit a fenti videóban is láthattok. Koktélozásra is ajánlott a hely!

image00001.jpegTu & Eu étterem - Fotó: markandmore.hu

Aki művészetre vágyik, annak sem lehet egy panasz szava sem! A Calouste Gulbenkian Múzeum épülete és belső bútorzata igazi időutazás a múltba, ahol mintha megállt volna az idő, de a legjobb értelemben - a rengeteg műalkotás pedig már csak ráadás. A Berardo Múzeumban több szinten bukkanhattok rengeteg érdekességre, köztük Salvador Dalí és Andy Warhol alkotásaira is, de a legalsó szinten található kortárs részre mindenképp hagyjatok időt, mert izgalmas kincseket rejt. Ugyan ez már véget ért, de nekünk még sikerült elcsípnünk a BANKSY munkásságából készült időszakos kiállítást, ami szintén látható a videóban!

kigyo.jpgSzecessziós csoda a Calouste Gulbenkian Múzeumból - Fotó: markandmore.hu

És ha már üres a malacpersely, akkor is találtok tennivalót: galoppozzatok fel a szuper kilátók, vagyis miradouro-k egyikére Alfamában egy üveg borral, vagy látogassátok meg a Szent György várat naplemente tájékán és gyönyörködjetek! Mikor én ott jártam, éppen egy diákkórus adott szerenádot, végigvonulva az egész váron, ami felejthetetlen élmény volt. Keressétek Ti is az apró csodákat, Csillagszórók! Ha már voltatok Lisszabonban, írjátok meg a Facebookon, mi volt a kedvencetek!

image00005_1.jpeg

Boa tarde, Csillagszórók, vagyis szépséges napot Nektek!

És ha még nem iratkoztatok fel a Front Row Squad YouTube csatornámra, itt tessék megtenni, mert jönnek még szuper videók!