Egy dolgot tudok mondani Helsinkiről: nem annyira hideg, mint gondolnátok. Köszi, klímakrízis! Eddig két alkalommal hívtak meg, és hihetetlen, de mindkétszer megdőlt a melegrekord. Mondjuk nyáron utaztam, de ez sem indokolja a 35 fok feletti hőmérsékletet, igaz? Szóval a legnagyobb problémánk az út során az volt, hogyan öltözzünk fel úgy a skandináv nyárban, hogy ne főjünk meg - ettől függetlenül, a város CSODÁS!

nyito_1_1.PNG

Talán a kánikulák miatt is van, hogy az utóbbi években fókuszba került az ökotudatosság a Helsinki Fashion Weeken. Fenntartható divattal foglalkozó szekemberek, akik olyan érdekességeket hoznak, mint a gombából készült vegán bőr, vagy épp programként egy kis elektromos hajókázás - élmény volt bőven. A főszervező, Evelyn Mora pedig épp most költözik Párizsba, hogy egy jó kis leleplező könyvet írjon a divatvilág piszkos kis ügyeiről. Eddig nem sikerült kiszedni belőle szaftos sztorikat, de már nagyon várom a megjelenést!!

Ami tuti, hogy a divathét drámai eseménnyel indult, egy igazi divatkatasztrófával, amit meg is csodálhattok a legújabb Front Row Squad YouTube videómban:

Aminek nagyon örülök, hogy idén szorosabbra fűzzük a kapcsolatot a magyar és finn divathét között. Sikerült ugyanis elhívni egy tervezőt a Budapest Central European Fashion Weekre, méghozzá a Párizsban is bemutató Patrick McDowellt, akinek drag queenek színesítették a show-ját. Emellett pedig tech talkon szakért majd a vegán bőrt fejlesztő Ultrafabrics, hiszen többek között az Abodi és a Nanushka is foglalkozik már a témával a magyar piacon.

Helsinkiben egyébként 6 Michelin-csillagos étterem van, de mindenki szabin volt egy hónapig nyáron - nyilván! - úgyhogy tök véletlenül botlottam bele egy tavalyi kedvencbe, az 1 Michelin-csillagos OLO-ba. Bár nem volt hely, szerencsére felismertek tavalyról, és rögtön szabadkoztak is, hogy csak a séf asztalhoz tudnak ültetni. Mázli, hogy szerintem ez a legjobb hely, hiszen itt adják ki az ételeket! És bár voltam néhány menő skandináv étteremben, máig ez az egyik legizgalmasabb, és simán felveszi a versenyt az előző cikkben látott, több Michelin-csillagos Nomával és Gerániummal kreativitásban.

De a Helsinki út legnagyobb tanulsága: a stylist is teljesen tönkre tudja tenni a ruháját, ha kicsit igyekszik...

Ilyenkor pedig nem esik kétségbe, hanem talál magának valami menő alternatívát, mint ez a tigrismintás Young n Sang stóla! ;)

65754526_364592551129255_1733763088261464086_n.jpg