Talán el se hinnétek, de az idei nyár egyik leggyakrabban keresett divatos kérdése a Google-ben az volt, hogy hogyan stylingoljuk a slip dress-t, vagyis ezt a lenge, térd fölé vagy akár bokáig erő ruhácskát, ami leginkább egy neglizsére emlékeztet. 

nyito.jpg

És igen, éppen a selyem hálóingekhez való hasonlatossága nehezíti meg a hétköznapokba való beillesztését. De ne aggódjatok, Csillagszórók, egy percig se, míg én itt vagyok, mert hozom a szuper tippeket. Ugyan lehet, hogy a munkahelyi léttel sokatoknak nem lesz kompatibilis továbbra sem, de hát nem csak a munka létezik! ;)

Nézzétek meg a tippeket!

A fő tippem az: legyetek bátrak! Nem egy nehezen viselhető trendről van szó, hanem egy jól variálható ruháról, amit érdemes olyan kedvenc darabokkal kombinálni, amit amúgy is viselnétek. Lehet irtó exkluzív és szexi egy magassarkúval vagy bokacsizmával, vagy laza saruval vagy tornacipővel, vagány bőrdzsekivel és bakanccsal, elegáns egy blúzzal alatta vagy akár fölé véve, 90-es éveket idéző egy kockás inggel.

blush-slip-dress-with-blush-trench-coat-bmodish.jpg

A modernkori divatban egyébként éppen a 90-es években bukkant fel, biztos emlékeztek rá akár Rachel Green ruhatárából is. De már ez a verzió is egy játékos feldolgozása volt a vintage hálóruháknak. Az első változat ugyanis még a középkorra nyúlik vissza - az Angliában ‘smock’ néven, a franciában ‘chemise’-ként ismert lenge darab valójában alsóruhaként szolgált a ruházat alatt.

friends.jpgA Jóbarátok hölgyei slip dress-ben pózolnak

A reneszánsz aztán eltüntette a lazaságot a szigorú fűzőkkel, és legközelebb az újító Marie Antoinette, az egyik nagy kedvenc stílusikonom hozta vissza az 1700-as években, méghozzá rendes ruhaként, amelyet a hölgyek egymás között viselhettek, kis lazításképp a zártabb ruhák mellett. Elképesztő nagy botrányt is kavart Elisabeth Vigee-Lebrun portréja, amin a tragikus sorsú királyné egy akkoriban nagyon kacérnak számító ‘chemise’-ben pózolt.

marie_antoinette_in_a_muslin_dress_after_elisabeth_vigee_le_brun.jpgMarie Antoinette muszlin ruhácskában Elisabeth Vigee-Lebrun festményén

Marie Antoinette halálával aztán a chemise is visszavonult, a fűzők hatalma nőtt, a nők pedig szenvedtek tőle egészen az 1920-as évekig, mikor a flapper ruhák átvettek az uralmat. Ebben az időszakban az alsóruha és az utcai ruhák egészen hasonlóak voltak, hiszen az anyagok könnyebbek lettek, az aljak rövidültek. Végre! A 30-as és 40-es években leginkább egészen hosszú formában volt igazán en vogue a kombiné, és lassan megjelentek az olyan finom részletek, mint a mellvarrás és a csipke szegély, amitől már nem csak funkcionális volt, de a csábítás egyik eszköze lett. 

rita_hayworth_bl_2.jpgRita Hayworth az egyik legnépszerűbb pinup fotón, kombinéban

A 60-as években még tartotta magát, de a hippis 70-es évektől kezdve megszűnt a lelkesedés iránta, és két évtizedre teljesen visszavonult. Aztán jött a nosztalgiára éhező 90-es évek, amikor az alsóruházat funkciót elfeledve, csak a szexiségre fókuszálva gondolták újra a darabot és nem csak a vadóc Courtney Love és a csinos Posh Spice, de maga Diana hercegné is viselte!  

diana_large.jpg

Az utóbbi években rengeteg tervező álmodta meg a saját verzióját, többek között Hedi Slimane a Saint Laurent divatháznak, a Prada vagy Marc Jacobs is, de még hazai vizeken is találunk olyanokat, akik imádják a könnyűségét, és akár a téli kollekciójukba is beépítik, ahogy tette azt a CAKO:

_v5i4749.jpgCAKO FW 2019 - 2020