A divatipar folyamatosan valami újra, frissre vágyik. Hatalmas paradoxon, hogy ezt mostanában a 40-es, 50-es, urambocsá 60-as, 70-es korosztályban találja meg, azaz a „régiekben”. Múló szeszély vagy tartós szemléletváltás? 

naomi-versace.jpgAz igazi szupermodell csapat Donatella Versace-val a Versace kifutóján, 2017-ben

Akik rendszeresen olvassák a blogomat - remélem, sokan vagytok így - azok jól tudják, mit gondolok önmagunk elfogadásáról, vállalásáról, legyen szó a testsúlyunkról, külső adottságainkról vagy akár a korunkról. Minden trendnek szurkolok, ami leszámol a testképünkre erőltetett hamis ideálokkal és fojtogató elvárásokkal. Melyikünk nem unja még a tökéletesre komponált, agyonfilterezett Insta posztokat csini fürdőruciban pózolva a mesés, avokádós-zabkásás reggelikről a festői tengerparton.

Katt a galériára!

Bár ez is lehet csodás, de emellett valami valódibbra is vágyunk néha, hús-vér emberekre, akikben még van valami plusz, amiért példaképpé válhatnak. Mondjuk, mert vállalják a korukat, a nem feltétlenül tökéletes testüket, a különcségüket, sőt még a ráncaikat is. Vagy éppen azt, hogy az össztársadalmi nyomással szemben nem hajlandóak megöregedni. ;)

61059565_620698751776405_4445304793525729527_n.jpgHelena Christensen chillezik a teraszon - Fotó: @helenachristensen

A legendás ’80-as, ’90-es évek modellgenerációja mára az ötvenhez közelít, vagy már vígan túl is lépett rajta. Mégis észvesztően gyönyörűek, sokszor még idegesítően tökéletesek is: Elle Macpherson lábaiért még most is sokan ölni tudnának, pedig azok a virgácsok már 55 éve társai A Test néven is ismert szupermodellnek. Claudia Schiffernek a maga 48 évével sem lehet oka panaszra, az olasz Vogue augusztusi címlapján szinte semmi sem fedi még ma is irigylésre méltó idomait.

Rém bevállalósak a lányok: Cindy Crawfordról (53) is készült mostanában pár pucér fotó, amire méltán lehet büszke, de Naomi Campbell sem megy a szomszédba egy kis polgárpukkasztásért. A botrányairól – is – híres fekete hattyú teljesen áttetsző Valentino ruhában vonult tavaly a párizsi divathéten, és lássuk be, nincs semmi takargatnivalója még 49 évesen sem.

00-naomi-post-runway.jpgFotó: Getty Images

Cindy néhány követője kifakadt, hogy miért művel ilyesmit az ő korában, mire ő  igazi dívához méltóan így reagált: „Van olyan kor, amikor a meztelenség nem szép? Ez csupán másfajta szépség.” Miután Helena Christensent kritika érte, hogy miért hord még ötven évesen fűzőt, a dán szupermodell a következőt posztolta Instagramjára, amivel azonnal a szívembe lopta magát: „Emeljük és támogassuk egymást, gyönyörű, okos, vicces, szexi, szorgalmas, tehetséges, gondoskodó nőtársaim szerte a világban.”

Tyra Banks sem hagyja, hogy bárki beleszóljon, hogyan kéne kinéznie. Idén 22 év után ismét a Sports Illustrated fürdőruhás különszámának címlapján feszít, büszkén vállalva gyönyörű, gömbölyded idomait. „Azokért állok ki ezzel, akiknek valaha azt mondták, nem elég jók akár a testük, a koruk, vagy bármi más miatt.” Szolidaritás a javából, bravó, Hölgyeim!

01-tyra-si.jpgFotó: Sports Illustrated 

Persze a férfiakat sem hagyjuk ki a szórásból, bár őket kevésbé éri kritika azért, ha megjelenik a kobakukon néhány ezüstös hajszál, vagy akár pár ránc homloktájékon. Igazságtalanság, tudom… Sokan egyenesen jobban néznek ki érettebb korukban, mint fiatalon. Keanu Reeves egykori szépfiús bája 54 éves korára sármmá alakult, de még mindig őrzi azt a kiismerhetetlenséget, ami miatt megszerették az emberek. A Saint Laurent szakemberei is így gondolhatták, hiszen az idei őszi/téli kollekció arcának választották!

27603231_c381bc5049ba29aa9966e3943c0865cc_wm.jpg

Tyson Beckford már a ’90-es években az egyik legsikeresebb férfimodell volt, húsz évvel később pedig még mindig a csúcson van, nem véletlenül. Akárcsak Mark Vanderloo, akit az Hugo Boss idén is a kampányában akar tudni, hiába múlt már el ötven. De ide sorolhatnánk még Mads Mikkelsent és Idris Elbát is - mindketten csak vonzóbbak lettek az idő előrehaladtával, ami színészként valóságos főnyeremény, nekik és nekünk is. 

777121-500w.jpgTyson Beckford - Fotó: Glass men magazin 

De a hatvan feletti hölgyek se húzzák le idejekorán a rolót! Micsoda dámák kerülnek ki ebből a korosztályból! Lyn Slater, az Accidental Icon bloggere, aki civilben egyetemi professzor, 64 évesen vált stílusikonná egyszerre klasszikus és merész szettjeivel, melyekbe mindig visz valami finom kis csavart - és be is gyűjtött 670 ezer Insta követőt. Tökéletes inspiráció a mai fiataloknak, hogy nem kell félni az öregedéstől, mert ilyen stílusosan is lehet reflektálni a korunkra: „Nem vagyok már 20 éves, de nem is érdekel, hogy nem annyi vagyok!” 

mature-female-model-11.jpgLyn Slater - Fotó: @iconaccidental

De Maye Musk, Elon Musk édesanyja 71 évesen szintén távol áll attól, hogy letegye a lantot: két éve lett a Covergirl beauty márka arca. Fiatalon is modellkedett, és még sokáig fog is, higgyétek el nekem, akárcsak a 75 éves Lauren Hutton, aki már 41-szer szerepelt a Vogue címlapján, utoljára 73 évesen. A híres magazin legidősebb címlaplánya címet azonban nem ő, hanem Jane Fonda nyerte el a maga 81 évével, aki bámulatosan jó nő volt minden életkorban, egyszerűen imádom!

screenshot_20190403-224806_instagram_1.jpg

A bevezetőben feltett kérdésem kapcsán én mindenképpen a tartós szemléletváltásra szavazok, mert kellenek nekünk ezek az erős, érett nők és férfiak, akik példát mutatnak nekünk, hogyan érdemes játékosan, kíváncsian, stílusosan várni minden életkorban a holnapot.

Ti is örültök, hogy ilyen sokszínűek lettek a szépségideálok? Ha még nem olvastátok a korábbi, különleges szépségekkel kapcsolatos cikkemet, akkor katt ide!