A barettel ellentétben ez egy olyan klasszikus francia ruhadarab, amit a párizsiak is előszeretettel viselnek, és nem társul hozzá az elcsépeltség érzése. És ha jól meggondoljuk, kevés olyan alapdarab van, ami igazán kiállta az idők próbáját - a kis fekete ruha, a ballonkabát vagy trencskó, a bőrdzseki, és természetesn ott figyel a nyertesek között a csíkos felső is, a mai mesénk tárgya.

audrey-1524666532.jpgFotó: Getty Images

la marinière, ahogy a franciák hívják, igazából nem az átlagembereknek készült, hanem a francia haditengerészet tisztjeinek. A francia parlament 1858-ban mondta ki, hogy a Bretagne-ban állomásozó tengerészek egyenruhájának felső része kék-fehér legyen, ahol a 21 fehér csík szélessége pontosan duplája kell, hogy legyen a 20 vagy 21 indigókék csíknak. Az új felsőnek több előnye is volt: a szövőgépeken egyszerűen elő tudták állítani, kényelmesek voltak, gombok híján kisebb esély volt, hogy beleakadnak valamibe, és ha valaki a tengerbe esett véletlenül, sokkal könnyebb volt kiszúrni. 

brigitte-bardot_no-copyright-found.jpg

A csíkos felsőket aztán rövid időn belül sokan átvették, a halászoktól a tengerparti kereskedőkig, de még mielőtt azt gondolnátok, milyen menő dolog is volt ez, sajnos el kell, hogy keserítselek benneteket. A csíkos felső - gondoljatok csak a rabokra - nem annyira hangzott jól akkoriban. De bolondokra, vásári mutatványosokra, leprásokra, és még rengeteg, a társadalom peremén élő emberre is jellemző volt a viselete.

A kirekesztettséggel viszont jár egy bizonyos mértékű szabadság is, ami csak a férfiaknak adatott meg akkoriban, és ezt Coco Chanel is felismerte, aki előszeretettel ültette át a férfi ruhatár darabjait a nőibe. Coco gyakran figyelte az I. világháború idején a Deauville-ben dolgozó tengerészeket, és 1917-es, a fiús garçonne look-ot megalapozó kollekciójában meg is emlékezett a csíkos felsőkről. 

matrozok.jpg

Miért szeretjük annyira a mai napig? 

Egy ruhadarabnak mindig idő kell, hogy klasszikus legyen, nem születik annak. Fontos, hogy egyszerű ötleten alapuljon, hogy ne hódoljon be a trendeknek és a változó ízlésvilágnak. Mutatom, mennyi arca van ennek a szuper felsőnek, amely erőlködés nélkül képes a viselője ruhatárába asszimilálódni, legyen szó rockerről vagy hercegnőről. Kurt Cobain szakadt farmerrel viselte, Brigitte Bardot capri nadrággal és balerinacipővel, Katalin hercegné pedig szűk nadrággal és belebújós loafer cipővel. 

Mutatom, mennyi arca van ennek a szuper felsőnek - nézzétek meg, hogy viselik a hírességek a bájos Audrey-tól a vagány James Deanen keresztül a szupermodell Kate Moss-ig!

Nézd meg a galériát! 

Hordjátok bővebb szárú, magasderekú farmerba tűrve, ha az 1930-as évek inspirálnak, balerinával és szűk szoknyával, ha inkább az ötvenes évek, bőrdzsekivel és sötét farmerrel, ha egy kis élt adnátok neki, vagy tányérsapkával és capri nadrággal, ha a párizsi sikkre pályáztok. 

Én is imádom a csíkokat, de nézzétek, milyen jól áll az anyukámnak is: 

_mg_8773_b.jpg