Kik azok a sztárok, akik olyat merészeltek felkapni, amit előttük nem sokan? Jöjjenek a dress code-ra és mások véleményére fütyülő vagány dívák, akik nem féltek egy kis port kavarni! 

nyito_12.jpg

A ruházkodás és a botrányok az idők kezdete óta szorosan összekapcsolódnak. Amint Ádám és Éva megették az almát a tudás fájáról, rájöttek meztelenségükre, és fügefa levélből készült ágyékkötőkkel takarták magukat:

És megnyilatkozának mindkettőjöknek szemei s észrevevék, hogy mezítelenek; figefa levelet aggatának azért össze, és körülkötőket csinálának magoknak. - Mózes 1. könyve 3. fejezet

Az erkölcsösség, az öntudatosság és a ruházkodás hármasa tehát régóta foglalkoztatja az emberiséget. Hol, mikor, ki, milyen ruhát vehet fel? Azonban sokan fittyet hánynak a dress code-ra és jól is teszik, mert ezek az izgalmas pillanatok lendítik előre a divatot, és sokszor a nők társadalmi helyzetét, szerepét is befolyásolják a határok feszegetésével.   

adam_and_eve.jpgTiziano: Ádám és Éva c. 1550 - Kép: ©Museo Nacional del Prado

Jöjjenek hát az áttetsző anyagok, szexi dekoltázsok, milliónyi kristállyal dekorált merész kosztümök! Csupa felejthetetlen darabot gyűjtöttem nektek össze a galériában, és lejjebb írok is néhány kedvencről.

Nézd meg a galériát!

Theda Bara, Hollywood első szexszimbóluma

Hol van még Madonna és a tölcsérmelltartó, igaz? 1917-et(!!!) írunk, amikor a nők jóformán még a bokájukat is alig merték kivillantani a hosszú szoknyák alól, nem hogy a szinte pucér felsőtestüket mutassák a mozijáró közönségnek. De hát mindig vannak elsők, és Theda kétségkívül az egyik első volt a bevállalósságban. Ezek a kosztümök a Kleopátra című filmhez készültek, méghozzá rengeteg pénzért – az egyik képen egy kígyó öleli körül a színésznő melleit. Legnagyobb sajnálatunkra szinte az összes kópiát megsemmisítették a filmből.

theda.jpg

Josephine Baker, a Bronz Vénusz

Fantasztikus táncos, emberi jogi aktivista, és elképesztően energikus hölgy, aki nem félt megmutatni a bohókás oldalát. Nem volt kifejezetten szép, de rengetegen elbűvölőnek találták, és banánszoknyájával felrázta a 20-as évek Párizsának éjszakai életét. Ernest Hemingway például egyenesen úgy fogalmazott, hogy „ő a legszenzációsabb nő, akit valaha láttunk, vagy látni fogunk”. Ő pedig azt mondta magáról: Mivel a színpadon a vadságot testesítettem meg, a való életben próbáltam annyira civilizált lenni, amennyire csak lehetett."

josie.jpg

Jean Harlow, a szőke bombázó

Bizony, Marilyn előtt már volt Hollywoodnak egy nagyon szexi és nagyon szőke dívája! Imádta a testhezálló ruhákat, és gyűlölte a melltartókat. Az egyik leghíresebb ruhája a hátat villantó és elöl keresztben futó kreáció, amit Adrian, a kor egyik legnevesebb tervezője álmodott meg neki. Az Art Deco csoda úgy ölelte körül Jean testét mintha ráöntötték volna, és tulajdonképpen ez a ruha mindent elárul arról, milyen is volt a szexiség az 1930-as években. Ami a legjobb benne, hogy mennyi tervezőt inspirált az utóbbi években is ez a letisztult, de nagyon trükkös szabásvonal. Jean sajnos nagyon rövidke életet élt - 1937-ben a Saratoga című filmben szerepelt Clark Gable-lel, amikor forgatás közben összeesett és bár kórházba szállították, egy veseelégtelenség okozta mérgezés pár nap alatt a halálát okozta. 

jeanh.jpg

Rita Hayworth, a Szerelemistennő

Amikor ez a kép készült, 1941-ben, még nem létezett Rita beceneve, de nem kellett sok idő hozzá. A LIFE magazin állítása szerint ez a kép volt a korszak legismertebb és legtöbbször nyomtatott pinup képe. A gyönyörű csipke neglizsében készült kép több mint 5 milllió amerikai katonának adott erőt a II. világháborúban, és annyira erotikusnak találták, hogy csak a magazin belső oldalára merték betenni. Ha van egy kis időtök, ezt a videót mindenképp nézzétek meg a Gilda című filmből a filmtörténet egy legszexibb táncjelenetével.

rita_hayworth_bl_2.jpg

Marilyn Monroe

Biztos vagyok benne, hogy ezt a hölgyet senkinek nem kell bemutatnom! 1954 volt az éve, mikor a New York-i metró szele eljátszott Marilyn szoknyájával, és ezzel a Hétévi vágyakozás című film ruhája bevonult a filmtörténelembe. Bár mai szemmel ártatlannak tűnik a dolog, állítólag közrejátszott a jelenet a színésznő és Joe DiMaggio válásában is, aki a rajongókkal ellentétben nem annyira értékelte a villantást, sőt, egyszerűen elviharzott a forgatás helyszínéről, döbbent csöndet hagyva maga után. Ami még érdekesebb, hogy a forgatás hajnalban zajlott, és a stábon kívül nagyjából 100 férfi fotós és több ezer néző figyelte, mi történik – nem csoda, hogy csak a tizennegyedik nekifutásra lett jó a felvétel, amit később újra felvettek Kaliforniában a felvételbe bezavaró, a füttyögő tömeg miatt. A színésznő nagyon vigyázott, hogy ne látsszon túl sok: nem csak a szoknyát kapta el, de még dupla bugyival is készült. Az ikonikus ruhát végül 2011-ben árverezte el Debbie Reynolds színésznő, puszta kényszerűségből – 4,6 millió dollárt kapott az eredetileg 200 dollárért megszerzett ruháért, amit a tervezője, William Travilla csak úgy nevezett, hogy „az a buta kis ruha”.

marilyn.jpg

Jayne Mansfield

A tragikus sorsú színésznő, aki egyébként az Amerikában nagyon népszerű Mariska Hargitay színésznő édesanyja, sosem félt visszaélni nőies idomaival – még akkor sem, ha az ellenfél Sophia Loren volt. Ez az egyik leghíresebb kép, ami róla készült, méghozzá egy 1957-es vacsorán, amelyen Sophiának járt volna az est csillaga díj. Ő viszont, ahogy később nyilatkozta, pontosan attól félt, ami az arcán is látszik – hogy Miss Mansfield egyszer csak kiesik a ruhájából, és a mellei a tányérján végzik. Talán túlzás volt az aggodalma, de az biztos, hogy nem ez a legszemérmesebb ruha, amit felkaphatott a vacsorára a hölgy.

jayne.jpg

Carroll Baker

A már említett Jean Harlow-t később egy filmben megformáló színésznő legalább annyira erős kisugárzással rendelkezett, mint tragikus sorsú elődje. Ezt a Pierre Balmain ruhát 1964-ben viselte egy londoni filmpremieren – manapság már meg se kottyan egy ilyen ruha, de akkoriban majdnem összetaposták egymást az emberek a színház előtt, hogy egy pillanatra láthassák a hölgyet. Merész!

carroll-baker.jpg

A nagy vihart kavart Yves Saint Laurent nadrágkosztüm

A galériában is láthattok botrányosnak számító nadrágos viseleteket, de az egyik kedvenc sztorim Yves Saint Laurent Le Smoking kreációjához kapcsolódik. A férfi gardrób által inspirált darab elég radikális viseletnek számított a 60-as években, de akkor is meglepő volt, hogy az egyik legismertebb New York-i társasági hölgyet, Nan Kempnert nem engedték be a nadrágkosztümjében az elegáns manhattani La Côte Basque étterembe 1968-ban, amikor már két éves volt a design. Megkerülve a dress code-ot, a hölgy fogta magát és ledobta a nadrágot, és mindössze egy miniruhaként értelmezett blézerben vonult be az étterembe. Érdekes, hogy az utóbbi években hatalmas trend lett a dologból! Nanről ugyan nincs felvételünk, de nézzétek a merész Le Smoking szettet teljes egészében:

az_1966-os_yves_saint_laurent_le_smoking_foto_gerard_pataa.jpgAz 1966-os Yves Saint Laurent Le smoking - Fotó: Gérard Pataa

Cher

A testhezálló dresszeiről ismert énekesnő és színésznő a legelső, 1971-es MET Gálán sem fogta vissza magát! Ahogy sok más extravagáns, dívás ruháját, ezt is Bob Mackie tervezte, és annyira népszerű lett, hogy egy évvel később a TIME címlapjára is felkerült, ráadásul mindenki ilyen ruhát akart Hollywoodban. Négy évtizeddel később pedig Kim Kardashian tisztelgett az átlátszó, tollas csoda előtt egy nagyon hasonló darabbal, szintén egy MET Gálán!

cher.jpg

Carrie Fisher

Jöjjön a végére még egy filmes kosztüm, ha már annyira szeretem a filmstylingot! Ezt a „rabszolgajelmezt” Leia hercegnő viselte a Jedi visszatér című filmben, 1983-ban. Szexista, szoft pornós, és még rengeteg csodaszép címkével illették a kritikusok ezt az összeállítást, amit George Lucas rendező szerint a színésznő maga kért, hogy vigyenek egy kis színt a jelmezeibe, szeretne egy olyan kosztümöt, amiből kiderül, hogy nő. Mikor elkészült a ruha terve, George Lucas San Fransiscoba hívta Carrie-t, hogy megmutassa neki. A színésznő később azt mesélte erről: „Rám akart ijeszteni vele, hogy edzeni kezdjek. Sikerült is neki.”

carrie.jpgA szexi jelmez és Carrie Fisher, amint a dublőrével napozgat a forgatási szünetben

Diana hercegné

Lady Di nem egy, de rögtön két ruhával is felkerült a listára, és ha meglátjátok a fotókat, rögtön azt mondjátok majd: de hol van ez Josephine-hez vagy Cherhez képest?! Na igen, a királyi családok tagjait más mércével mérik. Csak nézzétek, milyen huncutul átlátszik a lába a napsütötte szoknyán ezen a fiatalkori képen! A második képen az első nyilvános megjelenését látjuk Károly herceggel, amire egy fekete taft Elizabeth Emanuel ruhát viselt – és a kocsiból kiszállva rettentő szexis dekoltázst villantott. A vicc persze az, hogy míg az eddigi hölgyek pontosan tudták, milyen hatást érnek el az öltözékükkel, Diananak esze ágában sem volt szexistennőként feltűnni a nép előtt.

diana.jpg

JLo 

Jennifer Lopez 2000-es Grammy-díjátadón viselt Versace ruhája azért is különleges, mert nem rajta debütált a darab. A pálmamintás, köldökig hasított, bugyivillantós, lenge estélyiben lejtett előtte a kifutón a topmodell Amber Valletta, és fotózták a tervezőjén, Donatella Versacén is a MET Gálán. De ebből is látszik, hogy nem elég egy szuper ruha, az is számít, hogy ki bújik bele - ettől lesz ikonikus!  

jlo_ikonikus_versace_ruhaja_nem_takart_sokat_de_strategiailag_megis_jol_epitettek_fel_varazslatos.jpg

Lady Gaga

Egy másik lady, aki az utóbbi időben jelentősen megszelidült - Stefani Germanotta 2010-es MTV VMA díjátadón viselt húsruhája az utóbbi évtized egyik legemlékezetesebb darabja. Az ötlet azonban nem eredeti: Gaga és csapata sokat merített egy kanadai művész, Jana Sterbak 1987-es installációjából. És hogy mit akart üzenni ezzel az énekesnő: "Szeretnék ezzel kiállni amellett, amiben hiszek... hamarosan annyi jogunk sem lesz, mint a csontjainkon levő húsnak. És én nem vagyok egy húsdarab."

scandalous-dresses-2-104036852_10_w450_h676.jpgFotó: Kevin Winter/Getty Images