Azt hinnétek, hogy a ruha az utolsó, ami egy sorozatban vagy filmben fontos lehet, pedig rettentő sokat jelent a szemet gyönyörködtető jelmezélmény! Hiszen a kitalált karakterek a ruhák segítségével válnak láthatóvá, érzékelhetővé, hús-vér figurává. Gondoljatok csak bele, mennyi dologra kell figyelni egy ilyen hatalmas munkánál! Mi van akkor, ha a karakter 3 napja ugyanabban a ruhában van? Mi van, ha egy szereplő a dédapjától örökölt ruhákban jár, és viseltessé kell azokat tenni? Vagy ha valaki leönti vagy megrongálja a ruháját, és többször fel kell venni egy jelenetet?

nyito.jpg

satc2.jpg

Sok ilyen körülmény teszi nehézzé, de egyben nagyon izgalmassá is a stylist munkáját, én már csak tudom. Legutóbb A trónok harca kapcsán írtam jelmeztitkokról, de van még rengeteg sorozat, amit érdemes felfedezni a stílus szemszögéből, és ez a cikk épp erről szól. Nyilvánvalóan nem megyünk el az olyan klasszikusok mellett, mint a Szex és New York, amelynek stylistjával, a mai napig irtó vagány Patricia Fielddel a Miami utamon futottam össze, és nem hagyjuk ki a Mad Men – Reklámőrültek közönségkedvencet sem, de mutatok még rengeteg érdekességet.

45841440_479823309091540_1461790029586945112_n.jpg

Jegyzeteljetek, mert sok újdonság lesz! Nézzétek meg a galériát és válasszatok új csemegéket nyárra!

De miért fontos a styling? Hiszen azok csak ruhák!

A filmrajongók biztosan tudják, milyen hatalmas szerepe van a történetmesélésben és a szereplők ábrázolásában a ruháknak/jelmezeknek. A ruha megmutatja a karakter főbb személyiségjegyeit, a társadalmi státuszát, a hangulatát, és jobb esetben a ruhák vele együtt változnak. Nézzük például a kosztümös darabokat! Ezek között vannak történelmi filmek, amelyeknél nagyon fontos a korhűség, az odafigyelés a részletekre. Erre remek példa mondjuk a Tudorok, ami személyes kedvencem, vagy a The crown, ami II. Erzsébet királynő életét mutatja be.

the-crown2.jpgA korona c. sorozat forgatásán

Persze korhűség ide vagy oda, apró sumákolások sokszor előfordulnak, főleg a praktikum, a kényelem és a rendelkezésre álló büdzsé miatt, de olyan is előfordul, hogy az alkotók vízióját szeretnék életre kelteni – próbálják modernné tenni a stylingot, vagy egy különleges színvilágot, hangulatot adni a sorozatnak, ami ugyan eltér az adott kor karakterisztikájától, de még hihető. Jó példa erre a Reign című kosztümös sorozat, ami már nem is próbál korhű lenni, annyira merészen keveri a modern haute couture és néha fast fashion darabokat, ha stylingról van szó. Necc GUCCI felsőt például tutira nem hordott Stuart Mária:

the_reign.jpgThe Reign, Stuart Mária életén alapuló, de erősen fikciós sorozat fiataloknak - Fotó: CW

A fantasy sorozatok (és filmek) már kitalált világokban játszódnak, mint például A trónok harca. Egyrészt jó, hiszen szabadabb keze van az alkotóknak, és nem kérhetik őket számon mondjuk olyanokért, hogy 1322-ben még nem létezett ez az anyag, de nehéz is egyben, hiszen minden apró részletet ki kell találni a frizuráktól a cipőkig.  

Milyen nehézségekkel néznek szembe a stylistok, jelmeztervezők?

Ha például nem modernkorban játszódik a történet, rengeteg darabot a semmiből kell előteremteni, ami rengeteg pénz, és egy sorozat esetében epizódonként több tucat új ruhára lehet szükség. Sőt, sokszor a ruhákból duplán kell beszerezni, ha olyan jelenet van, ahol szándékosan sérül a ruha – például vízbeugrás, szaggatás – és többször fel kell venni a jelenetet.

A szolgálólány meséje is egy fiktív, disztópikus világban játszódik, amelyben A trónok harcához hasonlóan rengeteg ruhadarabot készítettek – 500 db Aldo és Steve Madden cipőt alakítottak át nagy gonddal, és 100 db köpenyt varrtak, amihez 900 méter speciális vörös színre festett gyapjút használtak fel, valamint számtalan főkötő is készült. Kellett is ennyi ruha, hogy meglegyen a hatás!

handmaid_s_tale_forgatas.jpgA szolgálólány meséjének felvétele Washington, D.C.-ben - Fotó: @evymages

De probléma vagy épp szuper kihívás lehet egy stylistnak különleges alkatú szereplőket öltöztetni. Aidy Bryant komikát és plus size társait például szinte kizárólag egyedileg készített ruhákban láthatjátok a Shrill című sorozatban parádézni, mert a boltokban egyszerűen nem találtak megfelelően változatos és izgalmas darabokat nagyobb méretekben. Ezt a problémát sokan ismeritek, igaz? 

shrill_foto_allyson_riggs-hulu.jpgJelenet a Shrill c. sorozatból - Fotó: Allyson Riggs/Hulu

A modern sorozatokkal viszont sokszor nyernek a ruházati cégek - az olyan, fiatalok körében is irtó népszerű műsorok köré, mint a Gossip Girl vagy a Pretty Little Liars hatalmas marketing kampányokat kerítettek, telerakva a weboldalakat olyan linkekkel, amik az adott karakterhez passzoló ruhákat hirdették és nyilván nyomatták a rajongóknak, hogy vegyék meg azokat, és legyenek mini Blairek vagy Serenák.

gossip_girl_2.jpgBlair és Serena a Belles de Jour epizódban, Párizsban

Nektek melyik a kedvenc sorozatotok, ha a ruhákat, a styling hangulatát nézzük? Írjátok meg kommentben! Most pedig nézzétek meg a galériát, mert kincsek vannak benne!