Ti is kivagytok már nagyon ettől a szúnyoginváziótól? A mi kis csapatunkat teljesen kicsinálták múlt héten, a Lupán, főzés közben és tele lett a bokám csípésekkel, egy szigetszentmiklósi szülinapi bulin pedig Nagy Ervinnel és Borbély Alexandrával csapkodtuk egymásról a szúnyogokat. Erről az absztrakt pointilista műről pedig, ami a testemet díszíti és viszket, mint az állat, eszembe jutott a pöttyös minta, ami az idei nyár egyik top trendje. De hogy is született ez a motívum? És kik hogyan hordják idén a legmenőbb módon a pöttyöket? Elmesélem!

nyito2.jpg

Már a tavalyi szezonban felbukkantak a pöttyök egy hosszabb hallgatás után, de a mai napig a fő sodrásban vannak. Úgy éreztem, ezt meg kell ünnepelnünk, mert biztos nem véletlen, hogy egy ilyen vidám minta újra hangsúlyt kap. Talán szükségünk van egy kis pozitív szemléletváltásra? 

sophia-loren-that-kind-of-woman-resized.jpg

Össze is gyűjtöttem nektek a leginspirálóbb szetteket, amit csak a neten találtam - néhány darabot sztárokon kaptak el, de vannak köztük csinos bloggerek is. Kalapok, felsők, lenge ruhák - a pötty összes oldalát igyekszem megmutatni a bájostól a bohémon át a szexiig.

Katt a képre a galériához - vigyázat, végére tutira pöttyimádók lesztek!

De honnan ered a pöttyös minta?

A pöttyök játékosak, nőiesek és változatosabbak, mint gondolnátok - vegyük például a dalmata pöttyöket, amit nem csak Szörnyella de Frász imádott, de szerintem mi is, csak ártatlan kiskutyák szőre helyett beérjük a nyomott pamuttal és hímzett muszlinnal.

oops.gif

A pöttyözés azonban nem volt mindig ennyire pozitív hangulatú. A középkori Európában sokszor a tisztátalanságot szimblizálta, hiszen a szimmetrikus pöttyözéshez még nem volt megfelelő gyártási technológia, a random foltozgatás pedig inkább emlékeztetett különféle nyavalyákra (lásd bubópestis vagy himlő), mint bájos mintára. A pötty, mint olyan, tehát nagyjából tabu volt a középkorban. 

lega_tribe.jpgAz afrikai Lega törzs maszkja

A nem-nyugati kultúrákban már vidámabb a helyzet, ott viszont inkább a férfiassággal, a potenciával és a varázslattal párosítják időtlen idők óta. Gondoljunk csak a különböző pöttyös népi motívumokra ruhákon vagy épp arcfestésben, ahol még a pöttyök színének és méretének is jelentősége van. Az egymáshoz közel álló, apró pontokat mágikus erejű személyhez kötik, az afrikai Lega törzs tagjai pedig a férfivá avatási szertartás részeként a testüket fehérre pettyezik és egy szintén pöttyös ajtón kell kitartóan kopogtatniuk, amíg az ki nem nyílik. 

De mikor kezdték a nők is imádni?

Az egész dolog állítólag egy tánchoz, méghozzá a polkához kötődik, ami végigsöpört a XIX. századi Európán - innen is ered az angol polka dot elnevezés. Tehát erre az időszakra tehető, hogy a pötty mintát felkapták a női divatban, de hogy a minta és a tánc hogyan kapcsolódott össze, arról máig csak elméletek vannak.

polka_history.jpgRegency stílusú ruha a XIX.sz. elejéről / Rippl-Rónai József - Nő fehér pettyes ruhában (1889) / House of Rouff ruha 1905-7 között, MET

A modern divatbeli megjelenése egészen az 1926-os Miss America versenyig nyúlik vissza, amikor Norma Smallwood, a győztes lány egy absztrakt pöttyös fürdőruhában pózolt az újságoknak. Talán ő inspirálta Walt Disney-t is, hiszen nem sokkal később, 1928-ban jelent meg Minnie egér figurája az ikonikus ruhában. Az 1930-as években ennek köszönhetően elkezdett nőni a minta népszerűsége, és ez csak folytatódott a következő évtizedekben. 

vintage.pngNorma Smallwood / Az ikonikus Minnie egér / Marilyn Monroe

Az igazi mánia azonban az '50-es években tetőzött: hosszú ruhák, rövid ruhák, fürdőruhák, kalapok, cipők, masnik és szalagok - mindenen ott volt a minta, még a háztartási eszközökön is. Frank Sinatra még számot is írt a divatról Polka Dots and Moonbeams címmel, de ne feledkezzünk meg Brian Hyland nyári slágeréről, az Itsy Bitsy Tennie Weenie Yellow Polka Dot Bikini-ről sem. Sőt, Christian Dior 1954-es New Look kollekciójának legnépszerűbb darabja is egy pettyes ruha volt:

dior_newlook.jpgFotó: LIFE Magazine 1954

Ikonikus pöttyök

Tavaly egy fast fashion üzletben láttam meg Julia Roberts barna, fehér pöttyös ruhájának újragondolását a Micsoda nő című filmből, és egész nosztalgikus lettem – végre visszatért a 90-es évek romantikája is, nem csak a laza, szakadt, kényelmes grunge. Ilyen stílusú darabokat találtok a galériában, ha feljebb tekertek!

prettywoman.jpg

De imádta a pöttyöket az olasz díva, Sophia Loren is, ha stílusikonokat keresünk:

sophia_loren.jpg

Vagy épp mondhatnám Katalin hercegnét is, aki szintén rengeteg alkalommal viselte a klasszikus mintát az anyósához, Dianához hasonlóan:
kate.jpg

És ha már nemrég írtam nektek a japán élményeimről és divatról, íme, Kuszama Jajoiegy fantasztikus japán művész, aki az 1960-as években a New York-i avantgárd mozgalom központi alakjává vált, és a hippikultúrát felkarolva több olyan happeninget is szervezett, melyen a résztvevők meztelen testére élénk színű pöttyöket festett.

Az életem egy pont, elveszve ezer másik pont között. - Kuszama Jajoi

Miután 1973-ban visszatért Japánba, saját döntéséből bevonult egy idegszanatóriumba, ahol a mai napig is él és dolgozik, de a pöttyök imádata vele maradt. 2012-ben közös kollekciót is készített a Louis Vuitton márkával, amire nem volt példa a márka életében akkor közel egy évtizede:

louisvuitton_kusamayayoi.jpgYayoi Kusama, Louis Vuitton kirakat csápokkal, 2012/2015 © Yayoi Kusama/Louis Vuitton, Fotó: Vegard Kleven/HOK

Egyszóval a pöttyöket nem temetjük, hiszen igazi klasszikus. Hordjátok bátran, és keressétek a hozzátok illő alapdarabot, legyen az szoknya, ruhácska vagy épp egy csinos blúz! Ki az, akinek már van ilyen tuti darab a gardróbjában? ;) 

84fce0ae98d7c073eadd46c4a0cf847c.jpg