Úgy tűnik, ez a hónap több szempontból is nagyon pozitív üzeneteket hordoz, és én ennek nagyon örülök! Egyrészt szuper volt, hogy milyen örömmel üdvözöltétek a Celeste Barber által inspirált body positive fotósorozatomat, másrészt a múlt héten óriásit robbantott a Nike plus size próbababája, amelyre reagált egy világszerte ismert magyar plus size modell, Sirokai Diána is.

nyito.png

image-57.pngSirokai Diána Londonban élő magyar plus size modell a Nike babájával 

Tim Gunn, az egyik legismertebb amerikai stílusszakértő 2016-ban írt a Washington Postban arról, hogy mennyire kirekesztőek a márkák a teltebb alkatú nőkkel, főleg 12-es méret felett, ami nálunk nagyjából XL-esnek felel meg. Elmarasztalta a Project Runway show-t is, amiben mentorként szerepelt 16 évadig, hogy még abban sem foglalkoznak szinte egyáltalán a nem modell alkatú hölgyekkel, azaz bárkivel 36-38-os méret fölött.

Bizony, a modellszakmában ez a méret már plus-nak minősül - pedig nézzétek meg a galériában, hogy milyen csinosak és különlegesek ezek a nők is, és milyen jó őket is magazinokban látni!

Szerencse, hogy olyan korszakban élünk, ahol a makeup márkák negyvenféle alapozó árnyalatot dobnak piacra, hogy minden bőrtónusú hölgy és akár úr is megtalálja a hozzá illő árnyalatot. Egyre több olyan divatfotó kerül a nyilvánosság elé, ahol nem kötelező a retusálás, úgyhogy reméljük, a legutóbbi cikkemben bemutatott trend is kezd megváltozni - sőt, azt láthatjuk, hogy az illúziókat keltő Insta oldalakon is egyre gyakrabban megmutatják a tökéletességet az élet tökéletlenségében. 

Mégis, ahogy az én fotóim is értetlenkedésbe futottak néha, úgy a NIKE múlt héten debütált telt próbababája is sokaknál kiverte a biztosítékot (például Dopemannél), akik szerint ezek a dolgok egyenesen a kövérséget idealizálják, vagy lebecsülik azt a munkát, amit a keményen edzők a testükbe fektetnek. Erről Albert Einstein gondolata jut eszembe: a világon két dolog végtelen, a világegyetem és az emberi hülyeség. Ti is így gondoljátok?

41626340_10217120911485633_2747235737366691840_n.jpgFarkas Évi plus size modell és Trunkó Bálint fotós

A kommmentekből egyértelműen kitűnik, és ezt rendkívül szupernek tartom, hogy az emberek többsége, alkattól, nemtől, kortól függetlenül üdvözölte ezt az újdonságot és úgy érezte, egy régóta esedékes dolgot pótoltak most. Az átlagos testet bemutató próbababa egyébként nem vadiúj ötlet, 2012-ben már láthattuk a svédeknél, illetve a Target is próbálkozott vele Ausztráliában. És ugye, milyen természetes az a kis poci a csajokon?

mannequins.jpg

Amit már kevésbé tartok helyesnek, az a La Perla babája, ami pár éve bukkant fel, de villámgyorsan be is vették a londoni kirakatból:

la-perla.jpg

Miért más ez, mint a Nike szintén átlagostól eltérő babája?

Míg ez a próbababa a női testideált a túlzott soványsággal köti össze, ami kártékony hatású - és ezzel nem a genetikailag vékony felépítésű embereket kritizálom -, addig a Nike többféle testalkaton mutatja be, hogy nézne ki rajtuk az edzőruha, és azt erősítik a vásárlókban, hogy MINDENKI találhat megfelelő méretű és kialakítású sportdresszt, ezen ne múljon az edzési kedv. Én viszont feltenném a kérdést, kedves Nike menedzsment: mikor lesznek fiú plus size babák és modellek a kampányokban? Az én sorozatomnak is ez volt az egyik célja, hogy megmutassam, mennyire gyerekcipőben jár még ez a dolog a pasiknál. És csak jelzem, hogy én például szívesen vállalok ilyen munkát. ;)

62057624_647682655710227_3116300610309337921_n.jpg

A kérdésem elhangzott a közel 900.000 Instagram követővel rendelkező, nemzetközileg is elismert és nagyon népszerű Sirokai Diána plus size modell Insta oldalán is, tehát nem vagyok ezzel az észrevétellel egyedül. Úgyhogy meg is kerestem gyorsan, épp miután leszállt a londoni gépe, hogy kifaggassam egy kicsit a plus size létről. 

Ért bármikor atrocitás azért, mert plus size modell/lány vagy?

Az osztálytársaim Angliában nagyon sokat bántottak, akkor abba is hagytam egy időre a modellkedést, aztán később újult erővel megint belevágtam. A mai napig érnek atrocitások a karrierem és a testalkatom miatt is. Ezzel megtanultam együttélni, hiszen tudom, hogy nagyon sok nőnek segítek vele. IMÁDOM azt, amit csinálok, úgyhogy nem nagyon hat meg már a negatív kritika.
Itthon és külföldön milyen a plus size megítélése, eltérnek valamiben? 
Külföldön sokkal jobban felkapottabb a téma, és pozitívabb a visszajelzés, viszont itthon szerintem nagyon nagy szükség van rá.
Mennyire szereted megmutatni a tested, esetleg meztelenül is pózolnál?
Meztelenul már pózoltam, hiszen amikor Gigi Hadid fotóját utánoztam le, csak egy cipő volt rajtam. Ha pózolok meztelenül, azt is csak finoman és kulturáltan teszem, és számomra fontos, hogy legyen miértje.
image-58.pngFotó: Sirokai Diána 
Milyen ismert márkákkal dolgoztál, vagy épp kivel dolgoznál szívesen?
Sok márkával dolgoztam már, amelyek nem nagyon ismertek itthon, például a FashionNova vagy a PrettylittleThing, de most a Nike a célom, hogy nekik modellkedjek egyszer, de kétszer sem lenne rossz! :) 
Mit gondolsz az egészséges életről, étkezésről? 
Én mindig is husibb alkat voltam, de imádok edzeni, és az ember igenis élhet egészséges életmódot vagy lehet fitt, annak ellenére, hogy husi. Csak az a baj, hogy imádok enni is, hiszen semmi nem jobb a magyaros ételeknél!
Összhangban lehetnek az egészséges élettel a Nike babái?
A Nike babái szerintem történelmet írtak és nagyon büszke vagyok a Nike-ra, bár sok negatív komment érkezett. Amit a baba kapott most, azt én napi szinten megkapom. Mindenki azt mondja, hogy fogyjunk le, de hogyan, ha nem fogadnak minket szívesen a sportruházati boltokban? Miben edzzek? Most már szívesebben megyek be sportruhát venni, mert mi is megérdemeljük, hogy jól nézzünk ki edzés közben. 
Magyarországon tudnál dolgozni plus size modellként?
Itthon még nem láttam olyan plus size márkát, ami tényleg csinos és szexi ruhákat árul. Minden plus size márka el akarja takarni a husi nőket. Ez nem baj, mert így van min dolgoznom, hiszen szeretnék majd egyszer itthon alapítani egy márkát, ami minden méretet szívesen fogad. 

40792578_173487080217189_343545186654522076_n.jpgEgy pozitív hazai példa - Szilvivel és Évivel az Emporiummal közös kollekcióm fotózásán

De mit mond a jelenségről a pszichológus?

Ha már kaptunk autentikus véleményt egy érintett személytől, megkérdeztem szakértőket is, Tóth Melinda és Böhönyey Márti pszichológusokat, a Pszichorendelés alapítóit és a “Mira - Így váltsd meg a világod!” című regényes önsegítő könyv szerzőit, hogy szerintük az egészségtelen életmódot reklámozzák-e ezek a babák:

"Röviden: nem, épp ellenkezőleg, azt teszi pszichológailag megalapozottan is elérhetővé, hogy akárhány kg is vagy, tégy az egészségedért. Akik attól félnek, hogy ettől az embereknek jobban kedve támad elhízni, megnyugodhatnak, mert ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, hála a méretünknek megfelelő és gusztosos daraboknak, az épp, hogy növeli az elhivatottságunkat, hogy tegyünk az egészségünk érdekében, ami a sport stresszoldó hatásával megspékelve növeli az önbizalmunkat és annak az esélyét, hogy bókokat kapjunk.

Ezzel szemben, ha nem vehetünk megfelelő edzőruhát a méretünkben, nem csak a súlyunk miatt érezhetjük, hogy kilógunk a sorból, hanem amiatt is, hogy kötözött sonkának tűnünk a túl kicsi ruhában, vagy kirívónak érezzük a méretben stimmelő, de oda nem illő öltözetünket. Ráadásul a kinézetünk miatti aggódást is növeli az optikaikag nagyító, rossz méretű ruha. Mindez a szoronganivaló eltántoríthat attól, hogy eljárjunk edzeni, és okot szolgáltathat a bánatevésre, így súlyosbítva a problémát."

victoria_janashvili.jpgVictoria Janashvili fotója egy átlagos méretű nőt és egy átlagos méretű próbababát hasonlít össze CURVES című könyvében

Megnézegettem a kommenteket is, és a fanyalgók körében az alábbi vélemények voltak túlsúlyban - ezekre reagálok most egy kicsit: 

1. Akik szerint eddig is lehetett pluszos méreteket kapni, felesleges a cécó: Próbáltatok már plázában 42-44-es méret felett ruhát vásárolni? Csinos ruhát? Jó minőségűt? Amiben egy túlsúllyal rendelkező, vagy erősebb felépítésű ember szívesen mutatkozik és divatosnak is érzi magát? Mert én stylistként mindig bajban vagyok, mit ajánljak, sőt, ha magamra kell találni ruhát, akkor is, legyen szó fast fashionről vagy designer darabokról. A Nike babának az a nagy találmánya, hogy egy plus size is lehet csinos, önbizalommal teli és nem kell eldugni az üzlet hátuljában!

2. A személyi edzők, akik dunduska és hasonló gúnyszavakkal illetik a túlsúllyal rendelkezőket, esetleg külön beszólnak nekik, ha szeretnének trendi cuccokban edzeni, vagy viszontlátni magukat az üzletekben: Ha valakinek az a foglalkozása, hogy az emberek egészségéért tegyen, akkor úgy szóljon hozzájuk, hogy kedvünk legyen vele edzeni. Nem lehet empatikusabban megszólítani a potenciális ügyfeleket és segíteni őket a küzdelmükben? 

18671096_10213041140693913_6936176498608014589_n.jpg

Cool size modell fürdőruhában - Farkas Évi a JOY magazinban

3. Akik szerint az, aki tényleg sportolni akar és fogyni, annak nem kell a próbababán a cucc, mert azt bármiben lehet: Ez a legnagyobb hülyeség, hiszen az edzőtermek tele vannak olyan emberekkel, akik itt készítik a social media posztjaikat, és a legmenőbb cuccokban mutatkoznak, és igenis ez egy nagyon fontos street wear fórum, ahol a teltebbek is szeretnének csinosak lenni, mert ebben a közegben ciki a kinyúlt melegítő.

4. A teltek, akik azt mondják, ilyen ruhát nem vennének fel (és másnak sem illik): Az, hogy ki mennyire szereti vagy szégyelli a testét, mindenkinek a magánügye, de a korod vagy a súlyod miatt letiltani magad a csinos darabokról teljes butaság, és ez az edzőcuccokra is vonatkozik. Minden ember belátása szerint hordjon egyszerűbb vagy kirívóbb ruhát, abban sportoljon és létezzen, amiben önmagát tudja adni, ami kényelmes, de a legfőbb dolog, hogy legyen választási lehetősége mindenkinek!

 

Írjátok meg kommentben, Ti mit gondoltok a témáról! Akik üdvözölték az újítást, azokat várjuk szombaton egy óriási partyra a Lupa beach-en, ahol még főzni is fogok, méghozzá egy szuper green lecsót zöldségekkel! A szervezők várnak minden beach body-t súlyra, nemre, korra, hovatartozásra való tekintet nélkül. Gyertek!  Itt a Be-YOU-tiful esemény linkje!