Kedd óta az egész ország arról beszél, hogy ledobtam a textilt. Ömlenek a gratulációk, de persze van néhány értetlenkedő is, ahogy mindig. A testpozitív fotóimon nem retusáltunk: nem csináltunk kisebb pocakot, vagy feszesebb feneket nekem. A cél az volt, hogy a saját esendőségemben mutassam meg Nektek, hogy ez vagyok én - persze humorral fűszerezve, hiszen az is én vagyok. A divatlapok, a reklámipar, és általában a média sokáig irreális testi elvárásokat állított az egyszerű halandók elé, legyen szó nőkről vagy férfiakról. 

nyitoka.jpg

playboy.jpgLiptai Claudia 2009-ben a Playboy címlapján, egészen karcsún / Zalatnay Cini a borítón 2001-ben, 53 évesen

Profi stylistként én is sokszor futottam bele olyan megrendelői kérésekbe, amikor a túlzott retust kérték tőlünk, pedig ebben nagyon könnyű hibázni. Ilyenkor pozitív eredmény helyett sokszor valami röhejes vagy siralmas dolog születik, de legjobb esetben is őszintétlen lesz az egész - így van ez nemzetközi szinten is. Ebből hoztam Nektek néhány érdekes és elrettentő példát.

sarah.jpgSarah Jessica Parker, akivel nagyon kibabráltak a kínai Harper's Bazaarnál

Hiszen nem győzöm eleget hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy őszintén szeressétek magatokat, és az egészséges életmódra való törekvés mellett azért ne stresszeljetek túl sokat azon, hogy megehettek-e egy sütit vagy fánkot, ha épp azt kívánjátok. Az pedig teljesen irreális elvárás magatokkal szemben, hogy úgy nézzetek ki, mint a színészek és modellek az újságokban, hiszen még ők sem néznek ki úgy a valóságban, ezt látni is fogjátok majd a galériában szereplő képeken. 

Minden celeben volt már kisebb vagy nagyobb mértékű retusálás, ezzel gondolom, nem mondok újat, de van, amikor úgy megszalad a retusőrök keze, hogy az illetőre a saját anyja sem ismerne rá - hogy ez saját kérésre, vagy a megrendelő/magazin önszorgalmából történik, netán telefonos képszerkesztéssel sajátkezűleg, az már más kérdés. 

You don’t see the power and the poetry of not being perfect?

Azaz nem látod az erőt és a költészetet a tökéletetlenségben? - kérdezi Peter Lindbergh, az egyik legelismertebb divatfotós. Ő a maga módján szintén a ránk helyezedő nyomás ellen küzd, hogy örökké vékonynak és fiatalnak és dús hajúnak kell maradnod, és szereti meghagyni a modelljein az olyan apróságokat, amelyek egyedivé és élővé teszik őket, legyen az egy kis szemkarika vagy szeplők. A német fotós minden megrendelőjével aláírattat egy megállapodást, hogy nem nyúlhatnak a munkájához utólag. Nyilván sokkal könnyebb dolga van a fiatal szupermodellekkel, de a 74 éves fotós nem csak modelleket fotóz.

nicole_kidman_peter_lindbergh_for_pirelli.jpgNicole Kidman a 2017-es Pirelli naptárban - Fotó: Peter Lindbergh 

És mennyivel őszintébb és szerethetőbb ez a kép Nicole-ról, mint az alábbi Vogue címlap, amit egyébként meglepő módon szintén Lindbergh fotózott? Ha nincs retus a képen - több az indokoltnál legalábbis - akkor miért tűnik ilyen szoborszerűnek a színésznő arca? Fittyet hánytak a fotós kérésére vagy valami szépítő eljárás van a dolog mögött?

nicole.jpg

A magazinok egész változatos kifogásokat tudnak felhozni, ha az olvasók vagy éppen maguk a hírességek számon kérik őket, mégis mi a fene történt a testükkel? Legtöbbször természetesen a világítás vagy a beállítás okozza az anomáliát, nem a grafikusok keze és a szerkesztők kérései... 

Ahogy Robin Derrick, a brit Vogue kreatív igazgatója fogalmazott:

A karrierem első 10 évét azzal töltöttem, hogy a lányokat vékonyabbnak mutassam - az utolsó tizet pedig azzal, hogy teltebbnek.

10-20 évvel ezelőtt az anorexia esztétikája volt fókuszban, az úgynevezett "heroin chic", és a feladat az volt, hogy szupervékonyra retusálják a hölgyek vonalait. Az is előfordult, hogy túl vékonyak voltak a modellek, ilyenkor a divatszakma által rájuk erőszakolt diétázás eredményeként megjelenő kiálló csontokat lágyították, a fakó bőrt élettel telivé színezték, a ritkuló hajakat dúsították. Az utóbbi években viszont már egyszerre kell laposhasúnak és darázsderekúnak lenni, de persze izmosnak is, és ha már ott vagy, legyen kerek és formás a feneked ÉS a melled is, úgy, hogy mindig fenntarthassák az "egészség = vékonyság" látszatát.

Ezen a képen Kendall Jenner modell szerepel, akinek aztán tényleg semmi probléma nincs az alakjával, mégis látszik, hogy valami fotós képszerkesztővel megpróbálta laposabbnak mutatni a hasát - erről árulkodik, ahogy az ajtófélfa domborodik a combja fölött. 

kendall-photoshop.jpgFotó: Kendall Jenner Instagram

Bár azt gondolnánk, csak nekünk van problémánk a testünkkel, többször kiderült, hogy még a modellek is küzdenek a saját démonaikkal, hiszen nem könnyű példaképnek lenni. Nézzük mondjuk a fenti Kendallt, vagy éppen Palvin Barbit, aki elmesélte, neki is meg kellett birkóznia azzal, hogy elfogadja saját magát és a testét, amin nyilván nem segít, hogy ha felszalad rá 1-2 kiló, akkor rögtön előveszi az összes magazin, hogy elképesztően elhízott.  

A Twitteren például egyszerűen lekövérezték szegényt a Sports Illustrated magazinban megjelent fotóit látva. Nem mintha a testsúlynak köze lenne a szépséghez, de ebből is nyilvánvalóan látszik, hogy milyen extrém elvárásoknak kell megfelelni nőknek és férfiaknak egyaránt - Barbi ki is osztotta az okoskodókat, nagyon helyesen. 

barbi2.jpgFotó: James Macari / Sports Illustrated

Az elvárásoknak pedig sok celeb úgy próbál megfelelni, hogy maga ügyeskedik a fotóin, és próbálja DIY tökéletesítgetni magát beauty filterekkel vagy alakmanipuláló applikációkkal - még az Instagramos fitnesz guruk is, bizony. Tudom, az vesse rájuk az első követ, aki még sosem rakott egy előnyösebb filtert a képére, de azért érdemes ezeket a dolgokat óvatosan csinálni. 

vv_eva-760x570.jpgA lányok kipróbálták a beauty filtert

Létezik egy @celebface nevű account Twitteren és Instán is, akik megmutatják, melyik celeb hogyan farigcsálta a selfie-jét, hogy jobban igazodjon az aktuális szépségideálokhoz. Mindezt persze állításuk szerint csak azért, hogy lássuk, senki nem tökéletes és alacsonyabbra tegyék a lécet, ha a tükörbe nézünk. 

bella.gif

Persze body és age positive példák is vannak - például a 81 éves Jane Fonda, aki a májusi Vogue címlapján szerepelt, és bár biztosan ezen a képen is volt utómunka, azért igyekeztek visszafogni magukat a szerkesztők. A 81 éves színésznő arról is mesélt a magazinnak, hogy csak az utóbbi években érzi magát kiteljesedettnek, hiszen az egész életét azzal töltötte, hogy megpróbált beilleszkedni és megfelelni a férfiak ideáljainak, most viszont végre szingli és boldog!

jane_fonda_vogue.jpg

Most pedig szemezgessünk az elmúlt évek gyöngyszemei közül, mit műveltek a kozmetikai cégek és magazinok a hírességekkel, vagy épp a hírességek saját magukkal. Katt a képre a galériához!

Egyszóval senki nem tökéletes, Csillagszórók, ne is próbáljatok megfelelni a szépségideáloknak, inkább lássátok meg a szépséget az egyediségetekben! LOVE!!!

És ha még nem láttátok a body positive fotósorozatomat, a blogomon, akkor itt a lehetőség, irány a cikk!

13.jpg