Egy nem mindennapi fotósorozatot mutatok Nektek, amelynek során életemben először vetkőztem kamera előtt, persze munkahelybarát formában – hogy miért tettem, rögtön elmesélem, sőt, a cikk végén még a rendkívül szórakoztató képeket is megmutatom.

nyito2_1.jpg

A divatszakma nagyon sokáig elképesztő módon kirekesztette az emberi testek nagy többségét a magazinokból, címlapokról, plakátokról és egyéb felületekről, és olyan testalkatot állított be szépségideálnak, ami az emberek kevesebb mint 1%-ára jellemző.

61772682_1169762879862707_5540820953610584064_n.jpg

Ezek a nagyon nehezen elérhető, vagy sokak számára elérhetetlen testideálok rengeteg tinédzsernek és felnőttnek megnyomorították az életét világszerte – táplálkozási és önképzavarok, önértékelési problémák mindenféle variációt eredményezték –, amitől jó lenne végre teljesen megszabadulni. 

Ezért is fontos az a testpozitív trend, amit egyre több helyen és formában figyelhetünk meg – itthon például Szegedi Kata divattervező barátnőm szerepelt nemrég a Cosmopolitan Body címlapján, ami a kerekded női formák szépségét mutatja be.

01.jpg

És ha emlékeztek még rá, nem véletlenül lettek olyan sikeresek a korábbi tévéműsoraim, hiszen a nők testével kapcsolatos elvárások, szabályok sok százmilió nőnek okoztak és okoznak a mai napig komplexusokat és szorongásokat a Földön. Természetesen, mint minden témához, ehhez is hozzá lehet nyúlni humorral és iróniával – számomra nagyon fontos, hogy így tudjam szemlélni az életem történéseit, és itt is ez volt a legfontosabb.

Ebben az ausztrál komika, Celeste Barber az egyik legnagyobb világklasszis, aki a tökéletességet hajszoló divat- és celebfotókat évek óta rendszeresen parodizálja. Celeste a saját kis esetlen, háziasszony stílusában mutatja be a hétköznapi nőket ezekben a szokatlan helyzetekben. És hogy lássátok, a divatipar néhány szereplője is vevő a humorra, a hölgy azóta már Tom Forddal, az egyik legmenőbb divattervezővel is együtt dolgozott, de Ashton Kutcher, Cindy Crawford és a Kardashianek is a rajongói, és rendszeresen reposztolják a képeit.

celeste-barber-celebrity-paraody-19.jpg

celeste-barber-celebrity-paraody-14.jpg

Fotók: @celestebarber

Egyszóval azt figyelhetjük meg, hogy a női szépséget lassan felszabadítjuk a kötelező soványság és Barbie baba image alól, és a közösségi média már tele van ’curvy’ bloggerekkel és a vonalaira büszke, kerekded formájú lányokkal, akikből főleg az Instagram hatására óriási stílusikonok és véleményvezérek lettek.

ashley_graham.jpg

De mi történik a fiúkkal?

Míg a nők már egyre szabadabban vállalják a testüket, legyen az bármilyen, az Instán többségében csirkemell evő, fehérjeturmix ivó, kockahasú fiúkkal van tele az összes feed. Hol itt az igazság?

Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy elmondjam, senkit nem akarok arra buzdítani, hogy éljen egészségtelenül, hogy legyen feltétlenül gömbölyded, mert most az a menő, hanem azt szeretném üzenni, hogy mindenkinek a saját testét kell szeretnie, megbecsülnie, azt jobbá tenni, olyan módszerrel és tempóban, ahogy neki jól esik, a saját testét kell stílusosan, vagányan felöltöztetnie, és a saját testében kell boldogan léteznie, akár vékony, akár telt alkatú. Nem az egészségtelen életmódot támogatom, hanem a szépségideálok eltörlését, és a kirekesztő világ helyett egy elfogadó és szeretetteljes közeg létrehozását, amiben akár fogyókúra is könnyebben megy.

62036187_447131749173555_2454695713720762368_n.jpg

Az egyik legfontosabb célja a projektnek, hogy senki ne szégyellje magát a teste miatt - ez egy olyan üzenet, amit nem lehet eleget hangsúlyozni. Szerintem már gyerekkorunkban, gyerek közösségekben fontos elfogadni a másságot – az eltérő testi adottságokat, az eltérő testformákat –, és erre nevelni a gyerekeinket is.

Én kisgyerekkoromban egy duci, elkényeztetett kisfiú voltam, szülői kontroll alatt tartott fogyókúrákkal, amit sosem sikerült betartanom és így aztán folyamatos kudarcélményem volt, amin az iskolástársaim csúfolódásai sem segítettek. Gyakorlatilag mikor 18 éves koromban lefogytam egy egészségügyi probléma, majd életmódváltás következtében, az utána következő 20 évben behúzott hassal jártam, mert nem tudtam elhinni, hogy leadtam a plusz kilókat és megváltozott a testem. Talán meglepődtök rajta, de amikor elindultak a műsoraim, és elkezdtem a hölgyeket nagyon elfogadó módon meggyőzni arról, hogy ők is szépek és értékesek, és szeressék a testüket, azért bennem még mindig ott volt a saját gyerek- és kamaszkori traumáim emléke, és valószínűleg ezért is tudtam ilyen őszintén beszélgetni velük és segíteni a komfortérzetüket.

61784903_1102068313333499_630024049661050880_n.jpg

Aztán az életem úgy hozta, hogy az utóbbi 1-2 évben megint felszedtem jó pár kilót, és egy idő után azt vettem észre, hogy visszatérnek a tinédzserkori reflexeim és emlékeim, és nem feltétlenül merek strandra menni, vagy ha elutazunk forgatni, akkor nem akarom a kamera előtt mutogatni a fürdőnadrágos testemet. Na, és itt álljunk meg egy pillanatra!

Hogy van az, hogy amikor magadról van szó, akkor újra visszajönnek ezek a gátlások és komplexusok?

Ekkor azt mondtam magamnak, hogy vegyünk egy nagy levegőt, nézzük meg a pozitív példákat a hölgyek körében, például Celeste Barbert, és csináljunk egy ilyen típusú body positive üzenetet hordozó kampányt, a rám jellemző humoros módon, amit a pasiknál nem nagyon látni, és engedjük meg a férfiaknak is, hogy átlagosak legyenek.

61731163_625760857918911_5169769675118084096_n.jpg

Úgyhogy összeálltam Koczkáékkal, akik egy egyedülálló és nagyon értékes projektet visznek, a Random Shooting Day-t. Pusztán a szakma iránti szeretetükből, díjazás nélkül, hétről hétre megújuló csapattal (a vezetőt és szervezőt, Koczkát leszámítva, aki a projekt hair stylistja) szuper divatanyagokat készítenek, olyanokat, amikhez csak kedvük szottyan és izgalmasnak tartanak.

Kitaláltam, hogy ha már lúd, legyen kövér (viccet félretéve), és csináljunk egy Celeste challenge anyagot, csak fiúban, és szerencsére Koczkáék is nagyon nyitottak voltak a dologra. Nekem ez azért is tetszett, mert az én szakmámnak, az állandó tökéletességre törekvő divatszakmának a tökéletesre retusált férfi divatfotóit is érdemes kicsit kifigurázni, mert ebből tudunk fejlődni és inspirálódni. Az én életemből kiindulva ezt a hetero-macho esztétikát mutató sztereotip képet szerettem volna idézőjelbe tenni, a saját képemre formálni, hiszen én aztán nem vagyok egy vérbeli alfahím kockahassal és perzselő tekintettel.

61815675_1933276780112007_2274189787436941312_n.jpg

A Random Shooting Day 109. csapata

Így született meg ez az egyetlen, rendkívül intenzív nap alatt fotózott sorozat, amelyhez kiválasztottuk a legtipikusabb férfiideálokat az elmúlt évtizedekből. A képek közé mindössze 2 magyar híresség került, ByeAlex és Király Viktor, mert úgy tűnik, a magyar hírességek közül nagyon kevesen állnak bele a karakteres férfiideált mutató divatfotókba. Itt természetesen nem őket vagy az ő képüket figurázom ki, hanem az én viszonyomat az ilyen típusú fotókhoz, és az én viszonyomat a saját férfiasságomhoz és a sztenderd férfiideálhoz.

61594021_452274452204171_3654779846183092224_n.jpg

És hogy milyen volt a fotózás? Az első néhány pillanatban, miután ledobtam az első ruhadarabot meglehetősen zavarban voltam, hiszen tényleg ez voltaz első alkalom, hogy habtestemet megmutattam a kameráknak, és tudtam, hogy rengetegen fogják látni (innen is küldöm támogatásomat a hölgyeknek, akik a tévéműsoraimban szerepeltek). Aztán amikor átadtam magam a fotózásnak, már rendkívül felszabadító érzés volt. Imádtam, hogy egy idő után mennyire fesztelenül éreztem magam a fotózáson, még ha zuhogó esőben is álltam.  

Úgyhogy ezúton szeretném üzenni mindenkinek, hogy menjetek bátran strandra nyáron, dobjátok le a köntöst, vetkőzzetek le fürdőruhára, és vállaljátok magatokat büszkén, kortól és nemtől függetlenül. LOVE!

Most pedig katt a képre a galériához!

Nézzétek meg a riportot este 18.50-kor az RTL Fókuszban!!

Köszönet a stábnak a szuper munkáért! 

Stáb: Random.s.day109 / Photo: Dömök Noel Szilveszter / Styling, mood: Tóth Mari / Styling asszisztens: Ujvári Viki / Makeup: Almássy Gabriella / Model, mood: Lakatos Márk / Hair: Koczka

Special tnx: Living Fitness, HPS, Lakatos Műhely, Fecske utcai Gumiszervíz, Betty Blue, Németh Attila Florist

És bónuszként itt egy kis videó a fotózásról:

https://www.instagram.com/p/ByOHrROnJud/