Lomtalanítás, pakolás, rendszerezés – mind olyan projektek, amit csekély mértékű (értsd: nulla) izgalommal vártok, igaz? Pedig egy nagyon fontos dologról van szó, hiszen nemrég kimutatták, hogy a káosz és a rengeteg felesleges dolog az otthonunkban (és a munkahelyen) mentális betegségeket is okozhat.

De nem kell izgulni, mert végre itt a felmentő sereg a csodálatos Marie Kondo személyében, aki megtanítja nekünk, hogyan legyünk elképesztő hatékonyak és magunkkal szemben is szigorúak, ha rendcsinálásról van szó!

marie_kondo2-1440x960.jpg

Marie egy pár éve indította a globális őrületet KonMari névre keresztelt módszerével, aminek köszönhetően az emberek (főleg a nők, legyünk őszinték) végre egy kis izgalommal várták a lomtalanítást, új tudással és minimalista japán szemlélettel felvértezve.

Japánban egyébként kilométeres várólistája van a hölgynek, tele olyanokkal, akik úgy érzik, senki más nem segíthet az életükben uralkodó káoszon. Idén pedig saját Netflix sorozatot is kapott a projekt, Tidying Up with Marie Kondo címmel, amit érdemes ledarálni, ha a Ti otthonotok is úszik a felesleges cuccokban.

DOES IT SPARK JOY?

- teszi fel Marie a szerinte legfontosabb kérdést, ha lomtalanításról van szó. Vagyis örömet szerez a dolog, aminek dönteni készülsz a sorsáról? Öleld magadhoz, hogy jobban érezd a tárgy kisugárzását, ha nem vagy biztos, hogy van-e még helye az életedben. 

Számomra már a vásárlásnál indul a dolog, főleg, hogy mostanra olyan elképesztő kínálat van minden fronton minden cuccból, hogy ember legyen a talpán, aki el tudja választani az ocsút a búzától. Egyrészt ugye mindennek utána kell olvasni - online vélemények, ismerősi vélemények, termékösszetétel (és értelmezni a termékösszetételt), másrészt végig kell gondolni, hogy mennyire fogjuk tudni kihasználni az adott terméket. 

pfz_mark_kaszner_nikolett.jpg

Gyakran olyan olcsón kerülnek elénk a darabok, hogy könnyű elcsábulni. Vagy épp, de jól néznék ki EBBEN a ruhában AZZAL a cipőmmel, a kombinálhatóságról megfeledkezve. Tévedés szerintem, hogy mindenkinek kapszulagardróbot kell kialakítania, hiszen nem mindenki érzi jól magát ugyanazt a pár ruhadarabot cserélgetve, de érdemes feltenni a kérdést vásárláskor: Tényleg szükségem van rá, vagy csak pillanatnyi örömet szerzek vele, és aztán kerülgethetem? Elképesztően jól nézek ki benne, vagy csak a fogason 'hűha'? Fel fogom tudni venni 1-2 alkalomnál többször? Jövőre is hordható lesz anélkül, hogy ciki lenne? 

Ha itt nem sikerült megállítanod magad, és felhalmoztál egy csomó mindent otthonra, de most jó útra térnél, nézzük meg Marie Kondo leghasznosabb tippjeit és legjobb gondolatait - katt a képre a galériához!

Most pedig dobjátok fel magatoket egy kis Marie Kondo féle pakolászással, és meséljétek el kommentben, ha nektek is van lomtalanítós bölcsességetek!

may-marie-kondo.jpg