Izgalmas élettörténetek, legendák, titkok, hősies tettek - olyan nőkről mesélek, akikről talán még sosem hallottatok, pedig érdemes, vagy épp ismert hölgyekről hozok eddig sosem hallott érdekességeket!

marilyn_and_the_potato_sack_dress.jpg

Az új sorozatomban, amelynek ez az első része, a nők lesznek a főszerepben. Kalandok, tragédiák, szerelmi drámák, és csupa felejthetetlen sztori. Árral szembe menő, zseniális, bátor nők, akik segítettek vagy segítenek jobbá tenni a világot, akik példát mutatnak. 

Nekem az anyukám az egyik legnagyobb példaképem - biztosan sokan vagytok így a saját anyukátokkal, ezzel nem vagyok egyedül - de nagyon szeretem megismerni mások történeteit is, főleg, ha lebilincselőek, úgyhogy ezért is indult a gyűjtésem. 

_mg_8773_b.jpg

Kattintsatok itt a képre a galériához, a hosszabb sztorikért pedig tekerjetek lejjebb!  

Nem mindig volt oké a nadrág viselése a nőknek – 1938-ban, Los Angeles-ben egy tanárnő, Helen Hulick 5 napi elzárást kapott, mert nadrágban ment tanúskodni a bíróságra egy betörési ügyben. A sors fintora, hogy ő került végül a rácsok mögé, mikor a bíró kérését, hogy jöjjön vissza ruhában tanúskodni, megtagadta – kijelentette, hogy joga van nadrágot viselni és sokkal kényelmesebb is. Ezután több százan írtak levelet a bíróságnak, és Helen végül kiharcolta, hogy nadrágban mehessen vissza tanúskodni, de legközelebb, hogy megmutassa, itt a szabad választás lehetőségéről van szó, már szoknyában ment. Brava!

helen_hulick.jpg

És ha már itt a nyár: íme, Annette Kellerman, akit 1907-ben egyrészes fürdőruha viseléséért tartóztattak le Massachusetts-ben, ami saját találmánya volt. A nők viszont, főként a sportolni vágyók, üdvözölték az újítást, és ennek köszönhetően nem sokkal később saját kollekciója is lett. Egyébként egy harvardi tanár, Dudley 10.000 nővel végzett kutatás alapján Annette alakja hasonlított legjobban a milói Vénuszéhoz, és a hölgy többek között erre építette egészségtudatosságot népszerűsítő cégét ÉS filmes karrierjét is. Az életéről film is készült, Million Dollar Mermaid címmel 1952-ben!

annette.jpg

Marilyn Monroe-ról rengeteg fotó készült rövidke élete során, de hoztam egy érdekes történetet a krumpliszsákos sorozatról! Ezt a szettet egy újságírónő megjegyzése ihlette, aki beszólt Marilynnek, hogy a szexi, piros, mélyen dekoltált ruhája helyett még egy krumpliszsákban is jobban nézett volna ki. Több se kellett a színésznőnek, megmutatta, hogy még abban is elképesztően csinos tud lenni.

marilyn.jpg

1940-ben járunk, Kaliforniában – az akkor 8 éves, 29 kilós Patricia O'Keefe, későbbi női testépítő, épp a hátára kapott egy 90 kg-os pasit. Ő már akkor tudta, hogy mit szeretne csinálni, ha felnő. You go, girl!!!

patricia_o_keefe.jpg

Nellie Bly egy viktoriánus sztárújságíró volt, akinek karrierje 1885-ben kezdődött, mikor elolvasta a „Mire jók a lányok?” című, rendkívül izgalmasnak tűnő cikket, ami tulajdonképpen arról szólt, hogy a dolgozó nők erkölcstelenek. Erre írt az újságnak Nellie Bly álnéven egy olvasói levelet, hogy például segítenek fenntartani a családot, ahogy ő is tette. Ez annyira megtetszett a főszerkesztőnek, hogy felvette riporternek – a lány pedig rögtön hírnevet is szerzett azzal, hogy bejuttatta magát 10 napra egy elmegyógyintézetbe, és megmutatta a világnak, milyen állapotok uralkodnak bent. Mindig próbálta társadalmi szemszögből nézni a dolgokat és így választani a témáit. Az egy fő attrakciójaként 72 nap alatt körbe utazta a Földet, egyedül, nőként, egy táskával, mert azt mondták, erre csak egy férfi képes!        

nellie.jpg

Torma Zsófia volt az első magyar régésznő, de vannak, akik szerint a világ első női régésze is egyben. Rengeteget jótékonykodott, amellett, hogy legtöbb ásatását saját maga finanszírozta. És sajnos hiába adományozott számos leletet más tudósoknak, a magyar szakma nem ismerte el, nem említették meg a nevét az értekezésekben és még sokszor ki is gúnyolták – ő volt a „bogarászó kisasszony” –, de legalább nemzetközi szinten híressé vált, külföldi kollégái egyenrangú partnerként tekintettek rá. Az biztos, hogy évtizedekkel megelőzte a korát!

torma_zsofia.jpg

 A fiatalon megözvegyült Anne Edson Taylor a szegényházat igyekezett elkerülni, mikor 64 éves korában arra jutott, nincs más lehetősége élete vége felé egy kis pénzt keresni, mint hogy valami nagy mutatványba fog. Így jött, hogy 1901-ben egy saját építésű hordóban vetette le magát a Niagara-vízesésről. Az attrakció ugyan több ezer bámészkodót vonzott, de annyi pénzt sajnos nem keresett vele a hölgy, hogy meggazdagodjon. Utólag azt mesélte, utolsó leheletével is azért küzdene, hogy lebeszéljen mindenkit a kísérlet megismétléséről - de a pénz nagy úr, egy pár év múlva kénytelen volt megismételni az ugrást. Mindenesetre értékeljük a szó szerint halált megvető bátorságát!

anne_edison_taylor.jpg

Itt éppen Betty Dutter modell mutatta be, hogyan is kell használni a strandokon, uszodákban és teniszpályákon kihelyezett napvédőszert árusító automatát, ahol 30 mp spricceléssel készen is álltál a nap elleni harcra! 1949-ben már volt ilyen szerkezet - mit szólnátok, ha most is lenne ilyen a vízpartokon?  betty.jpg

Evelyn McHale 1947. május 1-jén döntött úgy, hogy leugrik a Empire State Building tetejéről, 320 méter magasból. Így született meg Robert C. Wiles fotós képe, amely a „Legszebb öngyilkosság” címen híresült el. A vőlegénye, akitől nem sokkal korábban búcsúzott el, azt nyilatkozta, hogy „mikor elköszöntünk csókkal egymástól, boldog volt, mint minden lány, aki nemsokára férjhez megy” – de úgy tűnik, mégsem volt annyira boldog a hölgy. A lány kabátját szépen összehajtogatva találta meg egy nyomozó a 86. emeleti kilátó teraszán. Az emlékezetes kép 1947. május 12-én jelent meg a Life Magazin „A hét képe” című rovatában.

evelyn.jpg

A II. világháború asszonyai, akik egészen leleményes módon sétáltatták a gyerekeket. Bár elég ijesztőnek tűnik, a babakocsiban volt szellőztetés, ami biztosította a tisztított levegőt - akkoriban így próbáltak meg normális életet élni a nők és megmenekülni a bezártságtól.

gasmask.jpg

Az angol társasági hölgy és aktivista, Lady Norman, lánykori nevén Florence Priscilla, egy szüfrazsett volt, aki már 1916-ban motoros rollerrel járt! Az autopedet, amit arra használt, hogy bejárjon londoni irodájába, a férjétől, Sir Henry Normantől kapta. Florence egyébként a brit hadsereg parancsnoka volt, aki kórházat vezetett az I. világháborúban. Nagyon menő, ahogy a gyerekjátékból praktikus közlekedési eszköz lett!

florence.jpg

Ezen az 1938-as képen a Radio Pictures varieté show-jának fellépőit látjátok, ahogy egy fellépésre készülnek – boxolnak, de csak játékosan, látszik, hogy tánccipőben vannak. Mivel akkoriban nem volt légkondi, a lányok inkább a tetőn gyakoroltak és egy szemfüles fotós elkapta a pillanatot. Én most az utólag színezett képet hoztam el nektek, hogy élettel telibb legyen ez az emlék.

women_boxing_on_a_roof_1938_2.jpg

Khutulun története szintén nagyon izgalmas, számomra azért is, mert ő inspirálta a Turandot című opera főhősnőjének alakját. Dzsingisz kán közvetlen leszármazottja a mongol kultúrában híres harcosként emlékeznek rá, míg a nyugati ábrázolások büszke nőnek festik le, aki végül megadta magát a szerelemnek. Ha Mulan a Ti hősnőtök, akkor ezt a sztorit szeretni fogjátok: a házasságért cserébe azt a kihívást állította kérői elé, hogy azt fogadja el férjéül, aki legyőzi őt birkózásban, viszont akit ő győz le, attól egy lovat kér cserébe. Végül 10.000 lóval lett gazdagabb – de azt nem tudjuk, férjet végül talált-e. Annyi biztos, hogy a mongoloknál nem volt patriarchátus, a lányok ugyanúgy választhattak bármilyen hivatást, ahogy a fiúk – és Khutulun méltó ellenfele volt 14 bátyjának, apja is őt tekintette egyik fő tanácsadójának és utódjának.
 khutulun.jpg

Alice Dubes és Vivian Boyack az egyik leghelyesebb pár, akit valaha láttam – az pedig, hogy 72 év együttlét után vállalkoztak a házasságra, szerintem csodálatos dolog és bizonyítja, hogy a szerelmük rengeteg próbát kiállt.

v2-couple-ap.jpg

3 fantasztikus nő – egy indiai, egy japán, és egy szír, akik orvosként végeztek Philadelphiában, 1885-ben, hazájukban pedig úttörőnek számítottak. Az indiai hölgyről Anandi Gopal címen film is készült – ő volt az első női orvos Indiában.

physicians.jpg

A román származású Dr. Gisella Perlt a nácik kényszerítették arra, hogy Dr. Mengele szörnyű kísérleteinél asszisztáljon – minden terhes nőt jelentenie kellett az orvosoknak, akiken aztán kísérletezni szerettek volna. Dr. Perl Auschwitz angyala néven vált ismertté, aki több száz nőn végzett abortuszt, hogy megmentse az életüket – mindenféle alkalmas orvosi segédeszköz nélkül. Mikor megmenekült a bergen-belseni táborból, ahova átszállították, öngyilkos akart lenni, de végül a hivatását választotta és meddőségi specialista lett Amerikában, ahol több mint 3000 gyereket segített világra hozni. Porrá zúzott álmok címmel film is készült az életéről.

gisella.jpg

„Nincs oly bátor férfi, aki szembe merne szállni egy kalaptűt szorongató, mindenre elszánt nővel.” Erre remek példa a 18 éves Elizabeth Fowley, aki férfi kollégájával sétált az utcán fényes nappal, a bankból a cégükhöz tartva – ekkor megjelent egy fegyveres támadó, aki leütötte kollégáját és elszedte tőle a pénzt. Elizabeth viszont nem rettent meg: kikapta a kalaptűjét és arcon szúrta a támadót. A bátorságáról még a New York Times is megemlékezett - és sok nőnek adott inspirációt az önvédelemhaz az 1900-as évek elején!

hatpin-defence-3.jpg

Jozefina francia császárnétól azért vált el Napóleon, hogy örököse lehessen – de ugye, az nevet, aki utoljára nevet. Jozefina 5 európai királyi család felmenője, míg Napóleon egyiké sem. Jozefinának a mai Belgium, Svédország, Dánia, Norvégia és Luxemburg uralkodóházainak tagjai is a leszármazottjai. Édes a bosszú!

jozefina.jpg

Tudtátok, hogy a modernkori programozás egyik vezéralakja nő? Ezen a képen Margaret Hamilton épp az Apollo program szoftverének kódja mellett áll, amelyet vezető szoftvermérnökként kézzel gépelt le, és ami azért született, hogy az ember a Holdra léphessen. A hölgy szoftver- és űrkutatás-történelmet írt és 2016-ban Elnöki Szabadságéremmel tüntette ki Barack Obama - sőt, a szoftvermérnök kifejezés is tőle származik. Wow!

margaret_hamilton.jpg

Egy 16 éves egyiptomi diák, Azza Abdel Hamid Faiad találta meg a katalizátort (egy alumino-szilikátot), amellyel bio üzemanyagot lehet előállítani, méghozzá egészen olcsó eljárással, használt műanyagból, ami ráadásul nem termel mérgező gázokat, ha betartják a biztonsági előírásokat. Reméljük, hamarosan megvalósul a dolog! 

azza.jpg

Talán nektek is ismerős Betty Boop karaktere, aki eredetileg nem egy rajzfilmfigura volt: Esther Jones-ról, egy 1920-as években fellépő előadóművészről mintázták, akinek művészneve Baby Esther volt és olyan slágereket énekelt babahangon, mint az I wanna be loved by you (Boop boop be doo), amit többek között Marilyn is énekelt. Sajnos Estherre már kevesen emlékeznek, de mi ne felejtsük el - hallgassátok meg tőle a dalt!

boop_esther_jones.jpg

És végül, de nem utolsó sorban, kívánok nektek is ilyen felszabadultságot, amilyen Nicole Kidmannek volt, miután kimondták a válását Tom Cruise-zal. Néha egy nehéz lépés is hozhat megkönnyebbülést!

nicole.jpg

Tetszettek a történetek? Írjátok meg, ki az, akiről bővebben is olvasnátok! Vagy ha nektek is vannak érdekes történeteitek - akár kevésbé ismert nőkről, akár családtagokról vagy éppen a saját sztoritokat írnátok meg, küldjétek el nekem az info@lakatosmark.hu email címre, hátha a következő cikkbe bekerül! LOVE!