Ti mit csináltok, ha rémes napotok, hetetek vagy hónapotok van? Megpróbáljátok ilyenkor ezt elrejteni és magabiztosnak tűnni? Azt tudom, hogy mindenkinek más válik be: van, akit a kedvenc száma dob fel, van, akit egy vagány színű rúzs - ahogy Coco Chanel tanácsolta -, és van, hogy néhány non-verbális kommunikációs trükk a titok nyitja. Te hányat ismersz és alkalmazol ezek közül? Beyoncé tutira az összeset...

bejonsz.jpg

1. Tréningeld magad

A filmek nagy részében azt szokták tanácsolni szereplés előtt, hogy képzeljük el anyaszült meztelenül az embereket. Nem tudom, ez kinek segít, de szerintem sokkal jobb ötlet, ha e helyett arra fókuszáltok, hogy milyen fontos a mondanivalótok, hogy a ti gondolataitok is értékesek, és hogy mennyit dolgoztatok azért, hogy itt legyetek. A bólogatás például nem csak a másik félnek visszajelzés, ha randin vagy, vagy éppen megbeszélésen, hanem az agyadat is felélénkíti a fel-le mozgás és magabiztosságot ad ahhoz, hogy te is megszólalj, méghozzá tuti magabiztosan. 

Nézzétek meg a galériát a képre kattintva, ha rohantok - aztán olvassátok el a tippeket, tekerjetek lejjebb! 

 

 2. Legyél a saját szurkolólányod (vagy fiúd)!

Nyilván nem tudunk Rocky-ként belépni a tárgyalóba vagy megérkezni a randira, hogy jól felszívjuk magunkat előtte, de már az is rengeteget számít, ha felpörgeted egy kicsit az energiáidat - hallgasd meg a kedvenc pörgős számod vagy V (azaz victory) jelet szimbolizálva tedd fel a kezedet a fejed fölé egy percre, hogy érezd a ritmust és a csí áramlását! 

constance.jpg

3. Jazz kéz!

Ha valami gyorsan elárulja az idegességet, az a kezünk - megértem, hogy sokszor tanácstalanok vagytok, mit is kezdjetek vele, főleg egy ismeretlen szituban. A ruhából kilógó cérna birizgálása, a körmök piszkálása vagy az arc takarása nevetés közben mind-mind arra utalnak, hogy bizonytalanok vagytok, esetleg aggódtok is. Na jó, van olyan szituáció, amikor működhetnek ezek a dolgok, mint egy izgalmas kis flört, de szinte csak ez. Kristen Stewart például híres arról, hogy színésznő létére zavarban van a figyelemtől, szóval ne aggódjatok, nem vagytok egyedül!

kristen.jpg

A tippjeim: ha ültök, helyezzétek lazán összekulcsolva, kényelmesen a térdetekre mindkét kezeteket, sőt akár még keresztbe is tehetitek a lábaitokat. Tudom, tudom, a legmagasabb szintű etikett szerint ez egyértelmű szexuális felhívás, de legyünk ennél lazábbak! És ki tűnik magabiztosabbnak, Mila Kunis vagy James Franco?

mila.jpg

Ha pedig álldogálni kell, mondjuk egy fogadáson vagy partin, az biztos, hogy ne tedd csípőre a kezedet. A bolygón valószínűleg egyetlen ember van, akinek ez jól áll, ő pedig a szuperdögös Jennifer Aniston. A csípőre helyezett kezek ellenséges kisugárzást kölcsönözhetnek - amellett persze, hogy azt is üzenik, veled nem lehet szórakozni. 

jennifer.jpg

Úgyhogy ha már magabiztosság a cél, akkor érdemes ferdezsebes ruhát, szoknyát vagy nadrágot választani, majd rendezett hanyagsággal bújtassátok a zsebbe a kezeket. 

kirsten-dunst.jpg

4. A nyak érintése

Apróságnak tűnik, de ez is az önbizalomhiány, a sebezhetőség egyértelmű jele. Csak úgy, mint az előző pontnál, itt is vannak kivételes alkalmak, amikor kifejezetten szexi és csábító tud lenni ez a mozdulat, de a hétköznapokban vagy egy megbeszélésen nem annyira. Szinte mindannyian felvesszük ezt a pózt naponta többször is - még Angelina Jolie is, szóval aggodalomra semmi ok. Viszont, ha odafigyelünk, leredukálhatjuk minimálisra, ami nagy előrelépés ahhoz, hogy magabiztosabbnak tűnjünk.  

angelina-jolie.jpg

5.  Hangsúlyos kézmozdulatok

A nagy, színpadias kézmozdulatok ideje lejárt, azt tartogassuk az operába. Óriási tévhit, hogy a teátrális, már-már színészeket megszégyenítő gesztikulációval nagyobb hatást gyakorolhatunk a közönségünkre. Kicsi, irányadó mozdulatokkal és megfelelő szóbeli kommunikációval - azaz a mondanivalótokkal - többet elérhettek. Egy a lényeg: a kevesebb itt tényleg több - kivéve, ha annyira fel vagytok pörögve, mint Emma Watson, ha a szívének fontos témáról van szó!  

emma-watson.jpg

5. Pose like a queen!

A kötelező beszélgetésekhez a legelőkelőbb álló póz az egyenes háttal állás, miközben hátul az egyik kéz fogja a másik csuklót - Vilmos herceg sokszor áll így, mint egy igazi angol úriember. De ha te nem vagy brit trónörökös, elöl is összekulcsolhatod a kezeidet, ha formális eseményen vagy, a hercegi pár erre is tökéletes példa - és kész is a visszafogott, de magabiztos kisugárzás:

prince_william_kate.jpg

Természetesen ez akkor is működik, ha ékszertáska van a kezetekben, Diane Kruger rögtön meg is mutatja az egykezes és a kétkezes verziót is: 

diane_clutch.jpg

És vegyünk példát Jason Momoáról, akinek cseppet sem ciki a felesége táskáját fogni rózsaszín öltönyben! ;)

d0vwqqtx4aey2bh.jpg

6. A koktélparti póz

Amikor kevésbé formális rendezvényen vesztek részt, akkor is meg kell találni a tuti pózt! Ha viszont valami miatt idegesebb vagy a megszokottnál, mert mondjuk a legjobb barátnőd esküvőjén megláttad álmaid pasiját, vagy a céges koktélpartin fontos beszélgetésed lesz, amin akár egy állás is múlhat, beszélgetés közben finoman tedd keresztbe a lábaidat és a szabad kezeddel támaszkodj. Tökéletes idegesség-elterelő hadművelet!

zoe-saldana.jpg

És ha még mindig úgy érzitek, a kezetekből hiányzik valami, kapjatok fel egy szexi poharat - így minden pótcselekvést ki tudtok iktatni, és nem fogjátok a kezeiteket morzsolgatni. Végre minden végtagot lefoglaltunk, esély sincs arra, hogy a felesleges mozdulatok eltereljék a figyelmet a mondanivalótokról! 

Csak ne essünk túlzásba a támaszkodással, ahogy Sigrid Bouaziz francia színésznő:

sigrid_bouaziz.jpg

7. Amikor kezeink összeérnek…

Munkahelyi párbeszéd vagy előadás? Vesd be az egymáshoz érintett kézfejeket! A háromszög póz például egyértelmű, magabiztos, erős kisugárzást ad. Milyen egyszerű kis trükk és micsoda ereje van! Tartogassátok ezt azokra a pillanatokra, mikor meg akarjátok mutatni, ki a főnök, ahogy Angela Merkel is teszi - ez legalább olyan védjegye, mint a színes blézerek. És óvakodjatok a karomszerű kéztartástól, amit Theresa May brit miniszterelnök alkalmaz...

theresa_angela.jpg

Ha pedig valamilyen témában együttérzésre, együttműködésre akarjátok hangolni a hallgatóságot, az összefonódó kezek a nyerők!

l-markle-in-yellow.jpg

8. Ki ül és ki áll?

Amikor valaki leül és körülötte többen állva maradnak, alárendelt helyzetben érezheti magát, ami, ha csak pillanatokra is, de kényelmetlenséget és önbizalomhiányt eredményezhet. A klasszikus protokoll szerint a nőnek nem kell felállnia, amikor valaki megérkezik az asztalhoz, még akkor sem, ha bemutatkozik valakinek, de mára ez a szabály az Amy Schumerek és Rihannák korában kicsit archaikus...

Én azt javaslom, ha fontos rendezvényen, találkozón vesztek részt, ne legyetek restek felpattanni és udvariasan köszönteni az érkezőt, hiszen sokkal határozottabbnak fogtok tűnni. 

reese_keaton.jpg

9. Ne építs várakat!

Ha randin vagy, ne tedd magad elé a táskád az asztalra, ne húzd magad elé bástyaként az italodat. Ugyanígy meetingen se pakold egymásra a jegyzetfüzeted, a laptopot és a telefont, mert ezzel is azt üzened a többieknek, hogy nincs elég önbizalmad és szeretnél inkább a háttérben maradni. (Persze vannak olyan szituk, amikor örülünk, ha senki nem szól hozzánk, arra viszont ez a remek trükk.)

Ha azt szeretnétek, hogy a kollégák komolyan vegyenek, próbáld ki, hogy nem totális káoszban, de azért kicsit szétterítitek a dolgaitokat, a pohár vizet is kicsit távolabb teszitek, hiszen úgysem isztok folyton. Ezzel is tágítjátok a komfortzónátokat és sokkal magabiztosabbnak tűntök. Az egészséges önbizalommal rendelkező emberek, vezetők folyamatosan tágítják a „territóriumukat”, természetesen sosem más kárára.

desk.jpg

10. Öltözz a céljaidhoz!

Nem tudom elégszer hangsúlyozni, milyen nagy szerepe van az öltözködésnek az önbizalomban - ha jól érzed magad a ruháidban, jobban teljesítesz, magabiztosabban kommunikálsz, többet nevetsz, és még egy csomó pozitív hatása van. Itt a tavasz, itt a gardróbfrissítés ideje, ha úgy érzed, már csak ez hátráltat!

54bbf958e041d_hbz-brunette-zooey-deschanel.jpg

Márk heti tipp: A legtöbbször a nem ideális minták berögződésekből jönnek, de ha tudatosan elkezditek figyelni magatokat, el lehet érni változást. Gyakoroljatok és varázsoljátok elő a Beyoncé-t magatokból minden fontos alkalmon…. ;)