nyito_3.jpg

Hétfőn este tartották a 2019-es MET Gálát, az eseményen készült képek pedig elárasztották az internetet - és az emberek szörnyülködtek és álmélkodtak és voltak, akik egyenesen imádták. Nagyon cukinak tartom, ahogy a sok értetlenkedő arról kommentel, hogy hogyan lehet ilyen ruhákat egyáltalán felvenni. Csillagszórók, állj!

gemma-chan.jpg

Ez a világ egyik legizgalmasabb stílus- és divatPARÁDÉJA, ami az excentrikus, hivalkodó, provokatív, de mindenképpen a figyelemfelkeltésre szánt divat ideális közege, avagy a "divat Oscar-ja". Magyarázza már meg valaki a sok okoskodónak, hogy miért kellene ezeket a ruhákat utcára hordani? Marie Antoinette, XIV. Lajos, Oscar Wilde vagy Liz Taylor fantasztikus ruhakölteményeit sem a közértben kellett viselni, hanem mondjuk a versailles-i kastélyban

Mit kell tudni a MET Gáláról?

A MET Gála a Metropolitan Művészeti Múzeum Divatintézete számára rendezett jótékonysági gála, amelyet minden évben május első hétfőjén rendeznek és évente más tematikája van, a múzeum kiállításaihoz kapcsolódóan. Az esemény elnöke 1995 óta az amerikai Vogue főszerkesztője, Anna Wintour, de minden évben választ maga mellé társelnököket - idén Lady Gagát, Alessandro Michele-t, a Gucci kreatívigazgatóját, Harry Styles zenészt és Serena Williams sportolót.

met_gala.jpg

Serena Williams / Alessandro Michele és Harry Styles / Lady Gaga / Anna Wintour

A tavalyi MET Gála nagyon erős volt - akkor a vallás és a divat volt a téma, amelyek keveredése már önmagában is felborzolhatja sokak idegrendszerét, hiszen a különféle vallási szimbólumokat sokan tabuként kezelik. A vallás különféle értelmezése viszont nem idegen a divattervezőktől, gondoljunk csak Jean Paul Gaultier-re, Alexander McQueenre, a Dolce&Gabbana tervezőpárosára vagy a divat többi fenegyerekére.

Így nem meglepő, hogy a tavalyi gála - a Heavenly bodies névre keresztelt - is óriási port kavart, amikor a sztárok élő divatszobrokkká válva parádéztak a MET múzeum előtti vörös szőnyegen. Erre a szervezők úgy gondolták, hogy emelik a lécet és valami még durvábbat agyalnak ki idénre. A választás a camp-re esett, amely az esztétika egyik legizgalmasabb területe és amely megint szárnyal a divatban, ahogy tette azt a hatvanas vagy nyolcvanas években.

cardi-b-met-gala-2019.jpg

Cardi B a MET Gálán egy óriási, vérvörös paplanba burkolózva

De mi is az a camp?

Sokan megpróbálták az évszázadok alatt megfogalmazni a jelentését, és hogy mi az, ami ebbe belefér. Számomra a szándékos és átgondolt túlzást, az iróniát, a színpadiasságot jelenti humorral fűszerezve, a több mindig több érzését - és magában foglalja egyébként az androgün és gay esztétika fogalmát is.

A MET Gála és a most kezdődő MET kiállítás tematikája kifejezetten Susan Sontag írónő 1964-es 'Camp: Notes on Fashion' című nagyhatású esszéjére épült, amely a camp fogalmát járja körül - még a címét is átvették.

Sajnos magyarra lefordítani nem lehet a kifejezést, csak körülírni - Sontag például így fogalmazott:

"A camp egy világnézet, méghozzá a stílus szemszögéből - de nem akármilyen stíluséból. Ez a túlzás szeretete, a furcsáé, azoké a dolgoké, amelyek nem olyanok, amilyennek kellene lenniük... A camp olyan művészet, amely komolynak mutatja magát, mégsem lehet komolyan venni, mert egyszerűen 'túl sok'."

janelle_monae_beauty.jpg

Janelle Monáe egy Christian Siriano kreációban 

És alapvetően, ha arról beszélünk, hogy mi is az a MET Gála, akkor azt mondhatjuk, hogy ez egy 'camp' esemény, hiszen épp arról szól, hogy a legfelkapottabb hírességek (és tényleg csak az, aki számít, hiszen Anna Wintour felügyeli a vendéglistát) minden évben színes paradicsommadarakként vonulnak fel ezen a túlzó, magamutogató, óriási eseményen. Ez maga a camp, amely az ókortól Marie Antoinette-en és udvartartásán át egészen napjainkig - gondoljunk például Lady Gagára - számos formában jelen volt és van. A camp az intellektus helyett az érzelmekre hat, és a természetellenesség esztétikáját hirdeti - és épp ez a kosztümös felvonulás alapja. 

lady_gaga_beauty_photo_angela_weiss_afp_getty_images.jpg

És hogy mi köti össze Oscar Wilde-ot, A hattyúk tavát és a Tiffany lámpákat?

Az, hogy ezek mindegyike tulajdonképpen camp. Igen, még a Csajkovszkij balett is. Sőt, volt idő, amikor maga Oscar Wilde volt a meghatározása a camp szónak - akkoriban ugyanis a homoszexualitással azonosították az azóta jelentősen kibővült fogalmat. De camp-nek számít például az extravagáns XIV. Lajos és udvartartása, ami szintén megjelenik a MET kiállításon, vagy RuPaul Drag Race című műsora, vagy éppen a POSE című sorozat, amelynek főszereplője, Billy Porter a vörös szőnyegek nagyágyúja lett az utóbbi időben. Hétfőn egyenesen meztelen felsőtestű, arany nadrágos férfiak hozták be a vállukon, ő pedig camp Hóruszként parádézott, arany szárnyakkal. 

billy-porter-met-gala-2019-camp.jpg

BOTRÁNY!

Volt magyar vonatkozása is az eseménynek: Abodi Dóra tervező insta profilja az esemény után tele lett paprikás hangulatú posztokkal, hiszen Dóra szerint Christiano Siriano tervező ellopta az egyik ruháját, a Half groom, half bride kreációját a legfrissebb kollekciójából. Ebben a ruhában egyébként tökéletesen megfogalmazódik a camp fogalma, a férfi és női esztétika keveredése:

abodi_siriano.jpg

Balra az ABODI 2019 FW kollekciójának egy darabja, jobbra Michael Urie a MET Gálán, Siriano ruhában 

Dóra a Diet Prada-tól kért segítséget, akik minden másolóról leszedik a keresztvizet, és keresi az igazságát nemzetközi szinten is, mert úgy érzi, ez egy olyan lopás, amit nem hagyhat szó nélkül. 

Hogy teljesítettek a sztárok a szőnyegen?

Az biztos, hogy a camp egy bonyolultabb esztétikai fogalom, mint a tavalyi Mennyei testek, és úgy tűnik sok embernek beletört a bicskája, nem mindenkinek sikerült átvennie a CAMP életérzést, de nézzétek végig a galériát és döntsetek Ti, ki volt igazán az eseményhez illő, és ki volt az, aki biztonsági játékot játszott!

Kattintsatok a képre a galériáért! 

Gondolnátok, hogy ezeket a ruhákat mind jóváhagyta Anna Wintour? Sőt, azt mondta, minél őrültebb a ruha, annál jobb! Írjátok meg, nektek hogy tetszett az idei MET Gála vörös szőnyege! ;)