A februári New York-i divathét, amelyen én is részt vettem, szerencsére több vonatkozásban is érintette kis hazánkat. Ezúttal a külföldi bloggerek és fashionisták által is imádott NANUSHKA bemutatójáról mesélek nektek, amit nagyon pozitívan fogadott a divatsajtó!

nyito_1.jpg

Mindig öröm, ha magyar tervezők külföldi sikereiről írhatok! Most fejeződnek be kalandjaim a milánói divathéten, ahol több hazai designer mutathatta be új kollekcióit - erről még mesélek bővebben -, tavaly részt vettem egy Szegedi Kata show-n Helsinkiben, most pedig egy szuperül sikerült NANUSHKA bemutatóról írok nektek, amelynek a New York-i divathét, a világ egyik legrangosabb divateseménye adott otthont!

Az utóbbi évek divatjáról elmondható, hogy minden tervező más és más oldalról próbálja felderíteni, hogy mit is jelentenek napjainkban a ruhák a társadalmi szerepek átalakuló világában, mit üzenünk velük a külvilágnak magunkról. A NANUSHKA válasza a kérdésre egy feminin és maszkulin sziluetteket elmosó, nagyon izgalmas kollekció, amely egyúttal felfedezi az új Nanushka Nőt, aki a Mystery Child, vagyis titokzatos gyermek nevet kapta, és a kollekciót is róla nevezték el. Rejtélyesen hangzik, igaz? Ebbe keverjünk még egy kis játékosságot, egy csipetnyi nőiességet és kényelmet és meg is született az új, őszi-téli vonaluk.

De nem is húzom az időt, mutatom a képeket, amelyek a prezentáción készültek analóg fényképezőgéppel - szerintem nagyon meseszerű a hangulatuk:

Fotó: Emma Craft
Fotó: Emma Craft
Fotó: Emma Craft
Fotó: Emma Craft
Fotó: Emma Craft
Fotó: Emma Craft
Finoman nőies sziluettek, modern sikk és elvágyódás egy másik, nyugodtabb világba 

Ez az első gondolatom, ami a prezentáció hangulatáról eszembe jut. A legutóbbi divathetes posztomban, amiben kulcsszavakról írtam, már szóba került a presentation fogalma, ami tulajdonképpen egy olyan verziója a bemutatóknak, amelyben egy berendezett térben mutatkoznak be a modellek, egészen közel kerülve a meghívottakhoz, akik így sokkal hosszabban meg tudják szemlélni a darabokat, és nem mellesleg sokkal jobb képeket is tudnak készíteni a kedvenc lookjaikról.

Fotó: Emma Craft

Nagyon szuper folytatása ez a kollekció a 2019-es tavaszi-nyárinak, amelyben az őszi-télihez hasonlóan a 70-es évek romantikája, a puha bőr, az állatminták és a bézses-barnás árnyalatok mind meghatározó szerepet játszanak, de itt már megjelennek a csodaszép és nagyon üde lila és barack színek is, a feketék helyett pedig csokoládés mélybarnák adnak komolyságot az összhatásnak.  

Fotó: Emma Craft

Nagyon érdekes megfigyelni a textúrák keveredését az összeállításokban: a kollekció ugyan őszi-téli, de ez nem zárja ki a könnyű, nyárias anyagokat, mint a szatén, amelyek keverednek a melegséget sugárzó szőrmékkel és a hideg PVC-vel. Egy vékony trencskóra felkaphatunk egy pufidzsekit, a bőrkabátra pulóvert teríthetünk, a karakteres, maszkulin bőrkabáttal jól megfér az áttetsző blúz. Minden a kreatív mixelésen múlik, ez a titka a modern rétegezésnek, ami egyébként épp az aktuális téma az 52 stílusos hét című heti tervezőmben - remélem, elolvastátok már a tippeket a noteszben is!  

Fotó: Emma Craft
Fotó: Emma Craft
 
Fotó: Emma Craft
Fotó: Emma Craft

Tehát már csak azért is érdemes divatbemutatókat nézni - akár online közvetítések formájában! -, hogy inspirációt nyerjetek, hogyan tudjátok a meglevő darabjaitok új arcait megmutatni. Hamarosan itt a mi divathetünk, március végén, úgyhogy arra is lehet készülni, és ott akár élőben megnézhetitek a Nanushka új kollekcióját is sok-sok más tervező mellett!

Nyitókép: Jen Carey (Nanushka lookbook FW19)