Ezúttal olyan táskákat mutatok nektek, amik napjainkra klasszikusokká váltak, a divattörténelem fontos darabjai, és népszerűségük évtizedek óta töretlen. Mindenki ismeri őket, vagy legalábbis hallott már róluk, talán még azok is, akik nem óriási divatrajongók!

Ezen a héten a táskák vannak a fókuszban az 52 stílusos hét című szuper kis heti élettervezőmben, szóval adta magát a dolog, hogy a blogban is szó essen a legemlékezetesebb dizájnokról! Ha még nincs meg a naptár, szerezzétek be itt és tartsatok velem minden héten a blogon is, ahol még jobban kivesézzük a heti témákat. És most jöjjenek A TÁSKÁK!

Hermès - Kelly

A táska akkor kapta a nevét Grace Kelly-ről, mikor a monacói hercegné rendkívül sokat mutatkozott a modellel - így akarta leplezni terhességét 1956-ban. Amint a címlapokra került a táska, megvolt az új név!

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Hermes No.1 Fan Page (@hermes.addict) által megosztott bejegyzés, Dec 26., 2018, időpont: 3:09 (PST időzóna szerint)

Gucci - Jackie

Az 1950-es években került a polcokra a modell, eredetileg Constance néven. Eltelt egy pár év, mire Jackie Kennedy Onassis rátalált, de azonnal tudta, hogy ez lesz az igazi - annyira beleszeretett a fazonba, hogy nem egyet, nem kettőt, de rögtön 6 darabot vett belőle más-más színben. Olyan sokszor látták ezzel a kezében és olyan sokat fotózták őket együtt, hogy az olasz tervező a hatvanas években átnevezte a fazont!

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

D’ORO (@d.oro_uk) által megosztott bejegyzés, Jan 16., 2019, időpont: 6:11 (PST időzóna szerint)

Christian Dior - Lady Dior

Képzeljétek, ez volt Diana hercegnő kedvenc táskája! 1995-ben az akkori francia first lady, Bernadette Chirac küldte ajándékba ezt a kis csodát a hercegnőnek, aki egyből beleszeretett - a modell egyébként nagyon friss volt, 1994-ben debütált a Diornál. Gondolom, azt mondanom sem kell, hogy a név is innen ered: 1996-ban keresztelte át a tervező Lady Diana tiszteletére. A táska minden apró részlete kézzel készül természetesen, és a „CD” charmok aranyból vannak. 

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Up Close and Stylish (@upcloseandstylish) által megosztott bejegyzés, Jan 19., 2019, időpont: 9:46 (PST időzóna szerint)

Prada - Galleria

Ez a modell kifejezetten strapabíró és tartós, sőt a karcolásoknak és a víznek is ellenáll, szuperül tartja a formáját, szóval igazi városi amazonoknak készült - nem véletlen, hogy az olasz királyi család bőröndjei is ebből a speciálisan megmunkált borjúbőrből készültek! És hogy honnan a név? A Prada első üzlete után kapta nevét, amely Milánóban, a Galleria Vittori Emanuele II-ban nyílt. Plusz jó hír, hogy ma már rengeteg színben, formában és méretben kapható! Taylor Swift, Miranda Kerr és Rihanna is előszeretettel hordja – én most egy limitált kiadású darabot választottam mutiba:

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Aowaiuard (@aowaiuard) által megosztott bejegyzés, Nov 13., 2017, időpont: 4:34 (PST időzóna szerint)

Chanel - 2.55

Annyira jól ki lett találva ez a sikkes fazon, hogy az üzletek polcain rengeteg kísértetiesen hasonló formájú táskát látunk mostanában is. 1955. február 5-én debütált a modell, és hát innen a név! Ezt a kis csodát maga Gabrielle 'Coco' Chanel tervezte a háború utáni visszatérésekor, újragondolva egy korábbi táskáját, amit szintén a modern nők inspiráltak, illetve az árvaházi emlékei (például a vállpánt láncos megoldását). És ami a legjobb benne, hogy nem csak jeles alkalmakkor lehet bevetni, hanem akár a hétköznapokban is, már ha valakinek sikerül beszereznie egy ilyen pénztárcaszorongató darabot. A tervező 2 titkos zsebet is tervezett bele, és az elmondása alapján az egyik a szerelmes leveleknek, a másik pedig a dugi pénznek lett kitalálva. Igazi nő! De mint látjátok, pasik is viselik néha, itt éppen egy mini Chanel táskával:

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

THEBIRKINBOY (@thebirkinboy) által megosztott bejegyzés, Nov 20., 2017, időpont: 5:44 (PST időzóna szerint)

Louis Vuitton - Speedy

Képzeljétek, Édeseim, ennek a fazonnak volt egy elődje! Louis fia, George 1930-ban megtervezte a „Keepall” elnevezésű luxus weekender táskát (ennek a fazonnak ez a neve, hiszen éppen elég ruhát tudsz betenni egy hétvégi kiruccanásra). Ez a darab azért volt különleges, mert ez volt az első olyan kisebb méretű utazó táska, amely puha anyagból készült. Akkora sikere lett, hogy pár évvel később piacra is dobták a máig töretlen népszerűségnek örvendő „Speedy” modellt, ami elődjének egy kisebb változata. Ezt a hétköznapokban is kényelmesen lehet hordani, hiszen jól meg lehet pakolni és még cipzározható is. Tulajdonképpen ez volt a Louis Vuitton első kézitáskája. Mutatok egy dizájnt a 2019-es tavaszi-nyári kollekcióból, amit egy nagy kedvencem Virgil Abloh tervezett a cégnek:

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A Closer Look (@closerlookofficial) által megosztott bejegyzés, Jan 17., 2019, időpont: 5:27 (PST időzóna szerint)

Hermès - Birkin

Az Hermès Birkin táskája sem maradhat le a listáról! Természetesen a gyönyörű angol színésznő/énekesnőről, stílusikonról, Jane Birkinről kapta a nevét a fazon. Ő volt az, aki Serge Gainsbourggal énekelte a Je t'aime… moi non plus című fülledt hangulatú slágert, amit szerintem mindenki hallott már. Na, de hogy is készült az ELSŐ táska? Jane épp a Hermès igazgatója, Jean-Louis Dumas mellé került egy Párizsból Londonba tartó gépen, ahol a csinos, de nem túl praktikus kosárkájából kiesett a naplója, és szanaszét szóródtak a papírjai a gépen.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Cassidy Stanley (@cassi143) által megosztott bejegyzés, Jan 21., 2019, időpont: 11:00 (PST időzóna szerint)

Monsieur Dumas pedig úgy érezte, segítenie kell a hölgyön és megtervezi neki az ideális táskát - és így született meg a Birkin, mindannyiunk örömére, aminek persze sokkal olcsóbb másait is lehet kapni a boltokban, ha valakinek megtetszene a fazon. Az áruk ugyanis elég borsos: még a legolcsóbb típusok is 3 millió forintnál kezdődnek, a határ pedig csak a csillagos ég, attól függően, miből készült a táska. (A forgalmazó boltok persze sosem tudják, mikor és mennyit kapnak az egyedi darabokból, így aztán még nagyobb rájuk a kereslet.) 

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Handbag Care Accessories �� (@nosacrificebags) által megosztott bejegyzés, Jan 9., 2019, időpont: 6:00 (PST időzóna szerint)

És ha valaki azt mondaná, bolondság ennyi pénzért táskát venni, annak elárulom, hogy szuper befektetés: egy igazi, nehezen elérhető, vagy akár limitált szériás klasszikus fazon értéke folyamatosan csak nő, persze ha vigyázunk rá! ;)

Nyitókép: Christian Vierig/Getty Images