Vagy legalábbis igyekszünk mindent megtenni ezért - remélem, velem tartotok és hasznosnak találjátok majd a gondolatokat. ;)

Fizikai bántalmazás…

Tudom, senki nem szokta verni a haját... De rángatni a kefével, hajgumival, törölközővel, azt tutira, ugye? Ami fontos: mosás után elég átitatni finom mozdulatokkal és egy jó kis nedvszívó törölközővel vagy puha törlőkendővel. Ezután használj olyan spray-t vagy kondicionálót, ami segíti a fésülést, és persze szerezz be egy hajkefét, ami a hajadhoz illik és jól tudsz vele dolgozni. A lófaroknál, kontynál pedig kerüld a nagyon szorosra fogott változatot a mindennapokban. Ez eddig nem nehéz, igaz? 

A hőpróba

Aminek folyton ki van téve a hajunk – szárításkor, vasaláskor, göndörítéskor és egyebek. Mit érdemes tenni? Mielőtt nekiesnél a formázásnak, egy jóféle hővédő spray-vel vedd kezelésbe, és persze ne vidd túlzásba a folyamatokat, amik igénybe veszik a hajat. Jó időben sokszor magától is megszárad, és néha minimális előszárítással is tök jó frizkókat lehet fonni, tekerni - ezek pedig kiengedés után szuper, természetes hatást nyújtanak. Kísérletezz!

Ha meg akarod úszni a fodrászt…

10-12 hetente elnézni a fodrászhoz nem úri huncutság: segít frissen, épen tartani a hajvégeket, egész másnak érzed a frizurádat is, ráadásul gyorsabban fog nőni, ha jól karban van tartva. Csak gondolj bele: a hajvégeid a legöregebb részei a hajadnak és sokszor ez a rész van kitéve a legnagyobb igénybevételnek – nem véletlen, hogy ezen a részen más a színe festés után. Ha van fodrász a környezetedben, kérd meg, hogy nézzen rá, és szóljon, ha úgy látja esedékes a dolog.

Sose kondizol…

Ez nem jó, még a hajnak se! Keress egy olyan kondicionálót, ami a hajtípusodhoz illik, hidratál, és simábbá, fényesebbé teszi a hajadat – és persze ne felejtsd el használni. (Ha valaki, én tudom, milyen az, ha az ember folyton rohan.) Emellett a hajmaszkok is szuperek, úgyhogy néha azt is bevetheted. És hogy miért jó ez a macera? Mert minél erősebb, egészségesebb, hidratáltabb a hajad, annál szebb lesz, miután befested. Gondolj csak bele, milyen, mikor a száraz bőrödre, hidratálás nélkül próbálod felvinni az alapozót? Ha kicsit is száraz a bőröd, rémes lesz az összhatás – hát a hajadon pont ez zajlik le… Hidratálásra fel!

Nehéz hajstyling szerek

Előfordul ugye, hogy az ember védeni akarja a haját és a hajszínét, és mindenféle termékeket beszerez, például hajolajakat és szérumokat, amik tök jónak ígérkeznek. És egy csomó jó is! Viszont van néhány, ami sűrűbb szilikonokat rejt, ezek pedig felhalmozódhatnak a kutikulán, a haj külső rétegén. Ezután persze magába gyűjti a port és szennyeződést, amitől fakóbbnak tűnhet a haj. Mit lehet tenni, kérdezitek… Hát először is, nézzétek meg, milyen szilikont tartalmaz a termék! A cyclomethicone az egyik leggyakrabban használt szilikon, gyorsan elpárolog, és így is selymessé teszi a hajat, a dimethicone viszont, ami egy sokkal sűrűbb szilikon, csak a mosással távozik. És persze emellett még fontos azt is figyelni, hányféle maszkot, kondicionálót és hajvédőt és egyebet használsz, amiben szintén lehet szilikon. Szóval, ha túl nehéznek érzed a hajad, ha elvesztette a rugalmasságát és zsírosnak tűnik, válassz egy nem túl agresszív, felületaktív anyaggal rendelkező sampont és mosd át vele a hajad. Nem egy nagy kunszt, igaz? ;)

Az UV sugárzás

Túl vagyunk a nyáron, a nagy melegen, az égető napsugárzáson, ami tök szuper volt többnyire, de a hajunk ANNYIRA nem örült ennek az egésznek. Mit tehetsz ellene jövőre? Amíg süt a nap, egy jó szalmakalapnál nem lesz jobb társad! És amire különösen figyelj, hogy a hajvégeid ne legyenek sokat a tűző napon, mert ez a legérzékenyebb része a hajnak, ahogy az előbb már kitárgyaltuk, és hát jó dolog a színátmenet, de inkább mesterfodrász csinálja! 

A VÍZ - vagyis a sötétből előbukkanó szörny, amire nem számítottál!

Ez a dolog leginkább azoknak érdekes, akiknek károsodott a hajvége – az előző pontok pedig épp arra szolgáltak, hogy ezt megelőzzük. De miért is? Talán nem is gondolnátok, de a víz fellazítja a haj rostjait, és így a vízzel oldódó festékrészecskék sokkal könnyebben kislisszolnak. És ha a kutikula igénybevételnek van kitéve – márpedig hogyne lenne, hiszen fested, fésülöd, szárítod, vasalod a hajad – akkor még nagyobb az esély a szökésre. Ezzel sajnos nem lehet sok mindent kezdeni - vannak ugyan mosás előtti primerek, de mégis a legjobb dolog, ha rendszeresen ápolod a hajvégeket!

Márk napi tipp: És most, Édeseim, hogy ilyen szuper okosak lettetek, próbáljatok meg odafigyelni rá, hogy minél kevesebb macerának legyen kitéve a hajatok. Találjátok meg a kedvenc hajápolóitokat, és néha hagyjátok fellélegezni a tincseket! 

 

Nyitókép: Eva Mendes - Kevin Winter/Getty Images