A spirálszerűen csíkozott, spagettit helyettesítő cukkinit már talán többen láttátok, esetleg kóstoltátok is, de a növényi húspótlók még kevésbé ismertek itthon. Van persze a jól bevált tofu, de helyette annyi újdonság van még. Mutatok is kettőt!

Nemrég láttam egy elképesztő videót az Impossible burgerről, amelyben olyan hús van, aminek az ízét nem lehet megkülönböztetni a marháétól! A „húst” növényekből és egy különleges élesztőből állítják elő laboratóriumban – ami elképesztő, hogy az íze, a szaga és az állaga is az eredetivel teljesen megegyező az állítások szerint.

Itt meg is nézhettek egy Brooklynban készült, angol nyelvű videót arról, megismerik-e az emberek a hamis húst! ;)

Ha ti nem vagytok vevők a laborban előállított husira, akkor van más javaslata is a vegán konyhának: nagyon népszerű például a bab és a gomba, még isteni hamburgerpogácsát is készítenek belőlük, de sajnos nincs meg az igazi hús feeling egyiknél sem. Viszont van egy újonnan felkapott remek dolog: az Indiából származó, és Dél-Ázsiában elterjedt jackfruit!

Ami miatt igazán imádják a húsmentes életet élők, hogy a még zöld színű, nyers gyümölcs rostos textúrája nagyon hasonlít a húsra, az íze pedig – természetesen, ha megfelelően van elkészítve és fűszerezve – a csirkére, malacra, vagy épp a rákra is emlékeztethet. Jól hangzik, igaz?

Mit kell tudnotok, mielőtt kipróbáljátok?

A jackfruit egy rostokban és káliumban gazdag gyümölcs, amelynek textúrája nagyon hasonlít a húséra, proteinben viszont elég szegény, így ezt más forrásból kell pótolni, hiszen a szervezetnek szüksége van rá. Ha ezt meg tudjátok oldani, akkor viszont a jackfruitból egy kis fantáziával és a neten található szuper receptekkel gyrost, burritot, pizzát, spagettit, változatos szendvicseket, és még pörköltet is készíthettek belőle!

Vagy éppen egy jó kis pulled "husis" szendvicset:

Ha felcsigázott benneteket az új alapanyag és feldobnátok vele a menüt, akkor szuper hírem van: már főzésre előkészítve kapható a dm boltjaiban! Sőt, ha ide kattintotok, magyar nyelvű recepteket is találtok. Nagyon kíváncsi vagyok a tapasztalatokra, ha már kóstoltátok, írjátok meg, hogy ízlett!

Aki még egyikkel sem találkozott, melyiket próbálná ki? A lehetetlen húst vagy a jackfruitot? Meséljetek, mennyire vagytok nyitottak a vegán/vegetáriánus konyhára és az új ízekre? ;)

Képek: dm Drogerie Markt