Kezdjük rögtön a dress code-dal! Csak Hamupipőke, Belle és Tiana viselnek operakesztyűt, amely azt hivatott jelezni, hogy ők nem született hercegnők, hanem házasság révén lettek királyi családok tagjai. De ez kit érdekel, mikor a kesztyű ilyen sikkes – és egyébként a nagyestélyis white tie megjelenés alapkelléke, szóval ők a legelegánsabbak is!

Néhány mesekutató úgy hiszi, Hamupipőke cipői eredetileg szőrméből készültek. És ti azt hittétek, a nagy nyári trend, a szőrös papucs valami újítás volt! A lényeg, hogy állítólag egy félrefordítás következtében lett a szőrből üveg. Mindegy is, mert az üveg mindenképp sikkesebb és meseszerűbb, úgyhogy szerintem nincs ezzel probléma!

Walt Disney egyik kedvenc jelenete Hamupipőke átváltozása, amikor főszereplőnk rongyokba öltözött lányból hercegnővé válik. Valószínűleg saját életútjával is érezte a párhuzamot, hiszen Walt is nagyon mélyről indul, az élete mégis igazi sikersztori lett – tudjátok: If you can dream it, you can do it!

Nézzük, kik inspirálták a Disney karaktereit! Ursulát például egy drag queen, Divine, és szerintem ő az egyik legvagányabb gonosz a Disney történetében! ;)

Belle-t több részből rakták össze – volt benne egy kis Judy Garland az Óz, a csodák csodája című filmből, és egy kis Julie Andrews a Muzsika hangjából. És emlékeztek Alyssa Milano-ra a Bűbájos boszorkákból? Részben az ő arca inspirálta a kis hableányét, Arielét:

Aladdint pedig Tom Cruise-ról modellezték! Így egymás mellé téve szembetűnőbb a hasonlóság, már csak a mosoly miatt is. Ti is kíváncsiak vagytok, milyen lesz az élőszereplős változat Aladdinja?

A Disney rajzfilmekben gyakran használják a lime zöldet, mint a gonosz erők szimbólumát. Pedig milyen isteni kis gyümölcs, Drágáim – próbáljátok ki friss ananászra csepegtetve! ;)

A kék színnek is fontos szerepe van a Disney világában. De azt tudtátok vajon, hogy Belle falujában ő az egyetlen, akik az ég színébe öltözött? Ez szimbolizálja, hogy kívülálló, és persze a reményt, a pozitív hozzáállást, az álmodozást is jelképezi. Ezért is öltözik később a Szörnyeteg is kékbe! És ami nagyon helyes gondolat szerintem, hogy Belle tincse azért hullik mindig az arcába, hogy jelezze, nem tökéletes – ez a mozzanat egyébként Arielnél is megjelenik, mindjárt meglátjátok, miért.

Sokszor vádolták a Disney-t irreális testképek alkotásával és valljuk be, általában igaza is van a kritikusoknak, például Merida esetében, aki erősebb alkatú lányként jelenik meg a mesében, majd közel egy évvel a rajzfilm debütálása után nagyobb szemeket, karcsúbb derekat és dúsabb hajat kapott egy makeover keretén belül - nem is beszélve arról, hogy a fiús íjat és nyilat is elhagyta valahol... A Disney persze jelezte a felháborodott rajongóknak, hogy ez egy egyszeri alkalom volt, és Merida csinos, csajos ruhás ábrázolása csak a koronázását örökíti meg.

Ariel és Belle rajzolásánál viszont, akik bár vékonyak, létező hölgy adta a sziluettet: náluk Sherri Stoner méreteit vették át egy az egyben, aki korábban modellként dolgozott. Sőt, még Ariel szájharapdálása is tőle ered – ebben az időben lettek fontosak a Disney-nek az ilyen apróságok, amitől egy karakter élettel teli és egyedi lesz.

De vajon miért vörös hajú Ariel? Először is, éppen abban az időben jött ki A nagy csobbanás című Tom Hanks – Daryl Hannah film, amelyben szőke hajú a sellő, és ettől szerettek volna mindenképp eltérni. A másik ok az, hogy a vörös hajat sokkal szebben lehetett árnyalni a víz alatti, néha sötét jeleneteknél, mint mondjuk egy barnát vagy feketét. Egyébként az 1940-es évekbeli koncepciókban még fekete haja és kék uszonya volt a kis hableánynak.

Pocahontas-nak a legszegényebb a gardróbja - szomorúság. :( Ő ugyanis az egyetlen Disney-hercegnő, aki egyszer sem cserél ruhát a film alatt – viszont kárpótlásul, ő az egyetlen hercegnő, akinek tetkója van! ;)

Glen Keane, az Aranyhaj alkotója a lányából merített inspirációt a karakterhez, aki gyerekkorában egyfolytában a falat szerette volna festeni. Mire Glen eljutott odáig, hogy megvalósítsa a rajzfilmet, a lánya elismert festő lett – és így aztán felkérhette, hogy megtervezze Aranyhaj szobáját. Mennyire menő, igaz? (És az ott vajon Csipkerózsika rokkája a háttérben? A Disney-nél sosem lehet tudni!)

Rapunzel haja több mint 23 méter hosszú, amivel nyilvánvalóan ő a leghosszabb hajú hercegnő – és nem mellesleg az egyik legdúsabb hajú is, több tízezer hajszálat rajzoltak neki az animációs szakemberek. Mikor aztán a film végén levágja (bocsi a spoilerért!), neki lesz a legrövidebb frizurája, Hófehérke pedig a második helyre kerül. (De legalább ő marad az első Disney-hercegnő.)

És ha már Hófehérke – jöjjön egy kis makeup titok! Ahhoz, hogy ilyen hófehér bőre legyen, az animátorok igazi sminket használtak a rajzokon. A ruhájához pedig egy korábbi Disney rövidfilm, az 1935-ös The Cookie Carnival adta az ihletet. Azért Hófehérke ruhája sokkal stílusosabb! ;)

A Szépség és a szörnyeteg animációs részlege egy jó nagy részt felhasznált a 30 évvel korábbi Csipkerózsikából, hogy pénzt és időt takarítsanak meg a film végén szereplő táncjelenetnél. Ezt a trükköt egyébként máskor is elsütötték, ezért tűnhet egy-egy részlet vagy karakter ismerősnek. ;)

És zárásképp jöjjön egy érdekesség a Disney Worldből: Talán nem meglepő, de kikötik, hogy a szereplők soha, semmilyen körülmények között nem vehetik le a maszkjukat – legalábbis, amíg dolgoznak. Emellett a kóborlás sem nagyon megengedett – képzeljétek el, ha két Ariel összetalálkozna a park két feléből…

Köszi, hogy ma is velem tartottatok, Drágáim, remélem, még meseszerűbb lett a nyaratok ezzel a sok érdekességgel! ;)

Nyitókép: Scott Brinegar/Disney Parks - Getty Images