1. A poszteren, amire szerintem mindenki emlékszik, nem is Julia Roberts szerepel, hanem a testdublőre, Shelley Michelle - Julia fejét csak odamontírozták. És mondjak még valamit, amit tutira nem vettetek észre? Bár a plakáton Richard sötét sörénnyel feszít, a filmben már ezüst róka! ;)
2. Emlékeztek a kézre csapós jelenetre? Ki ne emlékezne, micsoda kérdés! A vicces az, hogy az egészet csak improvizálta Richard, ezért is az őszinte meglepődés a színésznő arcán. Imádnivaló! Ezt a rendező is így érezte, és nem volt szíve kivágni a filmből…

3. Ezután elröppennek egy kis kulturális programra, hogy megnézzék Verdi La Traviata című operáját, ami nagyjából azt jelenti olaszul, hogy az ’útról letért’. Ez egyébként ifj. Alexandre Dumas A kaméliás hölgy című regényének feldolgozása, amely egy tényleg létezett hölgyről szól, méghozzá egy kurtizánról, aki beleszeretett egy jómódú fiatalemberbe. Érzitek az összefonódást, igaz?  ;)

4. Na jó, ha valamitől, ettől tutira eldobjátok a cipőtöket, Drágáim! Edward szerepére olyanokban gondolkodtak a producerek, mint Christopher Reeve vagy Denzel Washington, Al Pacino és Sylvester Stallone pedig egyenesen vissza is utasították az ajánlatot. És hogy Vivian szerepét kik játszhatták volna még? Sarah Jessica Parker, Daryl Hannah, Meg Ryan, Sandra Bullock, Sharon Stone, Jodie Foster vagy épp Winona Ryder, tehát a kor összes menő színésznője eszükbe jutott. Mit szóltok ehhez? Így tökéletes vagy megnéztétek volna mással a főszerepben a filmet? ;)

5. És nem tudom, azt hallottátok-e, hogy eredetileg nem volt ennyire romantikus tündérmese a film… Vivian karaktere drogfüggőnek indult, aki arra gyűjt pénzt, hogy Disneylandbe látogasson. Edward miatt egy hétig józannak kellett maradnia, de a végén így is szétváltak volna útjaik: a milliomos kidobja az autójából, és Vivian a barátnőjével utazik a mesevárosba vigasztalásul. És ha már komorabb sztori, szárazabb cím: először $3000-nak indult a film, mivel ebben az összegben állapodott meg a két főszereplő. Majd megszerezték Roy Orbison slágeréhez, a fantasztikus Pretty Womanhez a jogokat, és innentől minden új irányt vett! (Nem is beszélve a záródalról, az ’It must have been love’-ról, amivel slágerlistás lett a Roxette!)

6. Ennek biztos, hogy örült a mozifilm gyártója is - a Disney. Gondoltátok volna, hogy hozzájuk köthető? ;) Pedig így van! Ők Meg Ryant szerették volna a szerepre, aki akkoriban sokkal ismertebb és felkapottabb volt, mint Julia Roberts, de végül nem jött össze, és talán jobb is így. A költségvetést egyébként nem korlátozták, a film nagy részét Los Angelesben, méghozzá Beverly Hills-en forgatták. A Beverly Wilshire szálloda belső felvételeit az azóta lebontott Ambassor Hotel-ben forgatták:

7. A piros kabát megvan? Akkor jöjjön egy kis jelmezes sztori, mert azokat szeretem! Ezt a zakót a rendező szedte le egy mozis alkalmazottról a forgatás kezdete előtt - mindössze 30 dollárért sikerült megszereznie. Jó nagy ellentét ez ahhoz képest, amennyibe az operás nyakék került: nagyjából 1,35 millió dollárra becsülik a rubinból és gyémántból alkotott ékszert.

8. De Julia nem a drága holmik miatt izgult a felvételeken. A szexjelenet közben sokkal jobban pánikolt – annyira, hogy elpattant a homlokán egy ér. Úgyhogy a rendező és Mr. Gere bepattantak mellé az ágyba és addig masszírozták, míg el nem tűnt nagyjából…

Persze olyan is előfordult, hogy annyira ellazult - például ennél a kádban dalolászós jelenetnél -, hogy azt se vette észre, már a teljes stáb otthagyta… ;)

9. Ki emlékszik, hogy Edward milyen autóval furikázta a bájos Viviant? Az tuti, hogy nem Porsche vagy Ferrari volt, mert egyik cég sem szerette volna, ha a márkát azzal kötik össze, hogy prostikat csípnek fel vele. Pff! Na, hát így lett a filmnek egy Lotus Esprit a szereplője. Nagy hiba, óriási hiba, ahogy Vivian mondaná! ;)

10. A végére jöjjön egy pár szó Mr. Gere-ről, aki a zongorás jelenetben megcsillogtatta zenei tudását is. Nem csak, hogy ő játszott a hangszeren, de maga komponálta a dalt is. Bravo!

+1: A stáb annyira összeszokott, hogy Richard, Julia, Hector Elizondo (a szállodaigazgató) meg is ismételték a közös munkát az Oltári nő című romantikus vígjátékban, méghozzá a rendezővel, Gary Marshallal együtt. Ő egyébként felbukkant a Micsoda nő!-ben is, mint a hajléktalan, akitől Edward útbaigazítást kért.

Édeseim, hát remélem, ez a cikk is annyira jó volt, hogy majd’ összepisiltétek magatokat!!! ;)