Biztosan láttátok, hogy nemrég Máltán jártam, ahol nem csak a divathéten fordultam meg, ami az eredeti célom volt, hanem sok-sok izgalmas emberrel találkoztam és fantasztikus dolgokat láttam. Felfedeztem Málta rengeteg arcát és az ízeit, amiben egy nagyon kedves magyar ismerős, Felhősi Attila is segített, az Alchemy koktélbár bar directora (megérdemelten menő elnevezés egy nagyon kreatív bartendernek!), akivel nem csak vagány italokat készítettünk, de még együtt is főztünk a hotelem tetőteraszán. Vele készítettem nektek egy kis interjút - a poszt végén pedig még egy szuper receptet és videót is találtok! ;)

Attilával a kísértet járta Zoe Palazzo tetején

 

Mikor tetted le a voksod a koktélok világa mellett? Hogy jött a dolog?

Már 10 éves korom óta főzök, kezdetben rákényszerültem, aztán beleszerettem az ízek kombinációjának csodálatos világába, és abba is, hogy milyen hatással van az emberekre egy jó fogás vagy egy jó ital, ha nem hétköznapi stílusban készíted. 11 éve ott is hagytam az iskolát, hogy elkezdhessek vendéglátózni, mert mindig is ez vonzott. Szakácsként kezdtem a szakmát, majd felszolgáltam, mosogattam, bejártam a ranglétrát minden fokát.

Aztán 5 évvel ezelőtt úgy döntöttem, hogy bartender leszek, mert rájöttem, hogy ami a legjobban vonz engem a szakmában az az, hogy emberekkel foglalkozhassak. Szeretem, hogy ha belenézek a vendég szemébe, látom, hogy egy rövid pillanatra ki tudott szakadni a hétköznapokból és teljesen átélte a pillanatot. Engem ez éltet.

Először egy budapesti szórakozó helyen dolgoztam, majd a Kempinski Hotel bárjának, a Blue Fox The Bar vezető bartendere voltam 3 és fél évig. És ekkor jött, hogy megkeresett két üzletember, hogy szeretnének Vallettán, Málta fővárosában nyitni egy koktélbárt, amiben rám is számítanak. Erre igent mondtam, és most itt vagyok.

Valletta, Málta - Fotó: Samir Hussein/WireImage

 

Azt már tudom a máltai divathét óta, hogy a helyiek nagyon szeretik az elegáns, lenyűgöző, személyre szabott ruhákat. De mik a legmenőbb koktélok Máltán?

Máltán a koktélkultúrának még nincs akkora piaca mint Budapesten vagy Londonban. Itt még a klasszikus koktélokat kedvelik az emberek elsősorban, és nem is nagyon csavarják meg. Amik nagyon népszerűek, az a Negroni (gin, piros vermut, Campari), a Whisky Sour (ez egy klasszikus whisky koktél, citrommal, cukorral és a jobb helyeken tojásfehérjével), és az Aperol spritz, ami otthon is nagyon kedvelt. De nagyon nyitottak az újításokra, gyorsan fejlődik az ország és egyre felkapottabb utazási célpont. Kevés új stílusú koktélbár van egyelőre, de remélem egyre több és több lesz.

Miben vagy szerinted más, mint mások?

Mindig úgy készítem a koktélokat, hogy 20% legyen az ital része, különleges összetevőkkel, házi és minőségi alapanyagokkal, és 80% az élmény. Soha nem szerettem pohárban szervírozni, az számomra túl unalmas. Mindig valamilyen ivásra alkalmas tárgy késztetett arra, hogy alkossak, és természetesen legyen a végén egy nagy WOW! hatás.

Vannak igazi favoritok a bárban?

Az Alchemy bár még csak 4 hónapja üzemel, és már van pár vendégkedvenc! 

Például a Reflection, ami egy háromdimenziós ital. Egy tradicionális máltai szentjánoskenyér likőrt tartalmaz, amit levendulával érlelünk, és házi fahéjszirupot, citromlevet, és vodkát. Egy tükörkockában szervírozzuk, amibe fahéjfüstöt teszünk, így amikor issza a vendég, érzi az ital fő összetevőjének az illatát, miközben látja magát a tükörben. Ezért lett a neve a Reflection, azaz visszatükröződés.

Reflection koktél

A másik nagy kedvenc a Forbidden fruit - ehhez a máltaiak tradicionális kaktuszfüge likőrjét használjuk, amit mákkal érlelünk. Egy különleges nepáli borsot használunk hozzá, a kubebaborsot, szirup formájában, és egy kerámia kaktuszfügében szervírozzuk.

Forbidden Fruit

 

Mi Málta erőssége, ha alkoholkészítésről van szó? Melyik a legjobb saját italuk szerinted?

Málta a borairól még nem híres, de nagyon erősek benne - jó a termőtalaj, jó az időjárás egyes szőlőtípusoknak, és persze a tengeri levegő is jót tesz. A máltai sauvignon blanc ízjegyei nagyon hasonlítanak az új-zélandi sauvignon blanc-okhoz. Van pár gyümölcslikőrjük is, ami helyi tradicionális gyümölcsökből vagy mézből készül. Ilyen a bajtra, a kaktuszfüge likőr, vagy a harruba, a szentjánoskenyér likőr.

Ezek tuti tippek szuvenírnek is szerintem! És van különbség szerinted a magyarok és a máltaiak alkoholfogyasztási szokásai között?

Igen, itt az olasz behatás miatt jobban kedvelik a keserűbb ízeket, és a nagy hőség miatt a hosszabb, citrusosabb italokat.

Mi a kedvenc, egyszerűen elkészíthető koktélod vagy italod, ha nagy a hőség?

Nagyon szeretem a könnyű friss italokat, és nagy kedvelője vagyok a tequilának, mezcalnak, és a vermutoknak, amaronak. Szeretem az egyszerűséget, tehát alapszesz, jég  és szóda, ennél több nem nagyon kell.

Azt tudjuk, hogy nagyon kreatív vagy, mint bar director - de vajon hány receptet jegyzel? 

Nem számoltam és nem jegyeztem soha a kitalált italaimat, csak ha menüt írtam. Mégis érdekes módon, az italaim 90%-ra emlékszem - ha egy vendég jön be hozzám, aki Magyarországon ivott még nálam akár 3 évvel ezelőtt, akkor is egyből beugrik és elkészítem neki ugyanazt az ízt, amit korábban.

Felkapták mostanában a témát, és teljesen jogosan, hogy mennyire egészséges a vegyszerrel kezelt citrom- és gyümölcshéjak koktélba/limonádéba helyezése dekorációként? Te mit gondolsz erről? 

Ez egy nagyon fontos kérdés! Én teljesen zöld bártendernek tartom magam. Szerintem, ha minőségi terméket akarsz csinálni, akkor oda kell figyelned minden egyes részletre, honnan jön az áru, hogy kezeled az árut és mennyire pazarolsz, ha előállítasz belőle valamit. Elkezdtem egy újrahasznosító rendszert, még amikor Budapesten dolgoztam, és azt sikeresen bevezettem itt is. 

Mi olyan dolgokból is készítünk csúcsminőségű terméket, amit más kidobna. Én például szeretek friss gyümölcslevekkel dolgozni, mindent frissen facsarunk, a megmaradó gyümölcshéjakat pedig kiszárítjuk és házi vermutot, keserű likőrt és szirupokat készítünk belőlük. Ugyanazt csináljuk, mint a nagy cégek, csak kicsiben és semmi kemikáliát nem használunk, csak természetes összetevőket. Így tarthatjuk a minőséget, nem rontjuk az üzletet, és nem is pazarlunk. Jó az üzletnek, jó a vendégnek.

Attilának köszönöm az interjút, a szuper együtt főzéseket, a fantasztikus italokat - és remélem, hamarosan újra találkozunk Máltán! Drága Olvasók, nektek is csak ajánlom ezt a gyönyörű helyet - kedvcsinálónak nézzétek meg, mit főztünk együtt, láthattok benne egy könnyű vermutos italt, amihez alább találjátok a receptet! ;) 

Vermouth spritzer

Ez a fröccs a ftira tökéletes párja! Ti is próbáljátok ki együtt, Drágáim, egy meleg nyári napon a kettő együtt könnyű kis estebéd lehet és pillanatok alatt megvagytok.

Hozzávalók:

1 dl vermut
½ dl friss citromlé
0,4 dl cukorszirup*
3 friss bazsalikom levél
1 dl szóda

Öntsd egy nagyobb boros pohárba a vermutot, a citromlevet és a cukorszirupot, majd add hozzá a bazsalikomleveket, és erőteljesen keverd össze úgy, hogy a bazsalikomot kissé meg is nyomogatod. Öntsd fel szódával, és kész is frissítő koktél. Ha nincs cukorszirupod, készíts gyorsan: keverj el 7dl vízben 1 kg cukrot, amíg felolvad, és kész is vagy, hűtőben tárolhatod is egy ideig. Jó kortyolgatást, jó étvágyat mindenkinek!

És ha még olvasgatnátok, a Marie Claire-en írtam a máltai élményeimről - kattintsatok!