A Fashion Days-zel közös legújabb kampányunkban éppen ezzel a témával foglalkozunk, amelyhez négy szuper segítség érkezett – Andi, a Maison blog alkotója, Évi, az Anyaként is fitten blog elindítója, Dóri, a Dorothy Style bloggerinája, és Anett, aki hozzánk járt a Style Institute divatiskolába, stylist képzésre. Csodás modellek voltak, és ahogy látjátok, méretben széles volt a skála, így egy nagyon body positive kampány született!

Fotó: Viszlay Márk

Mit érdemes tudni úgy általában az alkattípusokról?
Összesen 4 nagy típust különböztetünk meg: a mellben, hasban teltebb, karcsú lábú Alma, a csípőben gömbölyűbb, felül keskenyebb Körte, a karcsú derekú, telt keblű és csípőjű Homokóra és a fiús alkatú Oszlop kategóriákat. Természetesen a világ összes hölgyét nem lehet 4 csoportba sorolni, de a fő alkatokra szóló ismertetőket elolvasva nagyon hasznos információkat kaphattok magatokról, hogy könnyebb legyen a vásárlás. Segíthet rájönni, eddig hol siklottak félre a dolgok shopping közben, milyen darabokat kéne elengedni, mire kellene áttérni és persze hogy mik azok az általános szabályok, amelyek mindenkire érvényesek.

Elviekben mindig arra törekszünk, hogy Homokóra alakot formáljunk, bár az oversize, alakrejtőbb ruhadarabok elterjedése az Oszlop alkatoknak jobban kedvez. Szerencsére azonban azt lehet mondani, hogy a klasszikusan nőies 50-es évekbeli sziluett is kezd visszatérni a bő szoknyákkal és szűkebb felsőkkel, így mindenki talál magának szuper ruhákat.

Fotó: Viszlay Márk

Változhat-e az alkattípus az évek múlásával?
Abszolút – hormonális változások, szülés, sportolás, fogyás vagy hízás is befolyásolhatják az alkatot. Ami fiatalon, karcsún még nem annyira hangsúlyos, hogy foglalkozni kellene vele, az 10-20 évvel később már fejtörést okozhat vásárlás közben. Nem kell megijedni, csak egy kicsit át kell formálni a gardróbot! ;)
Vannak általános szabályok?
Naná, hogy vannak! Ezeket mindenki jó, ha ismeri szerintem, akármilyen alkatba is tartozik. Nézzünk néhány hasznos példát:
  • Ha nagyobbnak szeretnénk mutatni valamit – például kisebb melleket vagy a testhez képest apró lábakat, akkor legyünk bevállalósak! A világos színek, az erős minták, a fényes anyagok, a karakteres rátétek és a díszítések mind optikailag nagyítanak. Éppen az ellenkezője a feladat, ha valamit szeretnénk kisebbnek láttatni – apróbb minták, sötétebb, mattabb anyagok, kevesebb figyelemfelkeltés.
  • Tudtok trükkösen nyújtani is, ha úgy érzitek, túl rövid a láb, vagy a felsőtest! Sliccelések, V-nyakvonal, hosszanti irányban futó csíkozás, díszítővarrás, csinos gombsor, egyszínű szettek – mind szuper trükkök. Értelemszerűen, ha valaki túl magasnak érzi magát, válasszon keresztben futó csíkokat, több színből álló, kontrasztos szetteket, de jó tudni, hogy egy pántos szandál vagy háromnegyedes nadrág is rövidebbnek mutatja a lábat.  
  • Nem csak a szín számít, hanem a szabás is! Egy jól szabott mintás ruhában lehet, hogy 2 számmal kisebbnek tűntök majd, mint egy fekete lebernyegben.
  • A legfontosabb szabály viszont, hogy mindig maradjatok hűek a stílusotokhoz! Amiket leírok Nektek, azok tanácsok, tippek, amiket vagy megfogadtok, vagy nem – néha olyan darabok is jól állnak nekünk, amit senki nem javasolna, a stílusunk mégis elbírja. ;)
Fotó: Viszlay Márk

És most nézzük a 4 nagy alkattípust - érdemes mindet elolvasni!
Körte

Kezdjük az egyik leggyakoribb alkattal, akit kisebb mellek, keskenyebb vállak, arányosan karcsú derék és teltebb csípő, vastagabb combok jellemeznek. Ha magatok elé képzeltek egy körtét, látjátok is, hogy miért! Ezt a típust Andival mutatom be nektek, aki felül kisebb méreket hord, mint alul – ne féljetek fürdőruhában is ügyesen kombinálni, akár különböző színeket és mintákat, hogy elérjétek az ideális arányokat. Nektek érdemes az előbb leírt hangsúlyozó elemeket alkalmazni a felsőtesten – lehet az csónaknyakú felső, mellzsebes ing, látványos fülbevaló vagy nyaklánc, karakteres hajtókájú, rövid dzseki vagy egy flitteres top. A hangsúly tehát felül legyen!

A szélesebb fenékvonal miatt viszont érdemes kerülni a csípőnadrágokat, a csípőre letolt szoknyákat és ide helyezett öveket, de még az épp idáig érő felsőket is. A derékvonal deréknál legyen, a test legkarcsúbb pontján! Magasabb derekú, sötét (vagy legalábbis koptatás nélküli) farmerek, feneket formáló szűk, erős anyagú vagy épp lágy esésű, nagyjából térdig érő szoknyák a legjobb barátaitok, csak úgy mint a répa fazonú, akár átlapolós, csípőben bővebb nacik, amikhez jól állnak a rövidebb, ún. cropped felsők. Az egyik kedvencem nyárra egy olyan ruha, amit a középső képen láttok – a masnis, magasan záródó felsőrész és a szépen bővülő alj tökéletesen formálnak nőies, arányos alkatot, a menő platform szandál pedig csak hab a tortán, ami szépen nyújtotta Andi sziluettjét!

Fotók: Viszlay Márk

Alma

Folytassuk a sort egy olyan alkattal, amelynek birtokosai sokszor küzdenek a vásárlással, már csak a kínálat miatt is. Anett ismeri a helyzetet, és éppen ezért szuper modell volt: mellben, hasvonalon erősebb a sziluettje, viszont csodás, karcsú lábai vannak. Az Almáknak azt szoktam javasolni, hogy a lábukat mindenképp hangsúlyozzák, ne is vegyenek fel túl hosszú szoknyákat, ha tehetik.

Az első képen látható átlapolós ruha szuper trükk, de ezen a vonalon van még számtalan verzió – a hason finoman ráncolt vagy szemet zavaró mintával díszített darabok is beválnak, akár fürdőruhában is. Figyeljétek meg, milyen fontos a V-dekoltázs – nem kell mélyen futnia, már így is nyújtja az alakot és elveszi a felsőtest gömbölyűségét. A másik kedvenc trükköm az egyszínű, mell alatt enyhén szűkített, majd lefelé bővülő tunika vagy blúz kombinálása mintás, szűkülő szárú nadrággal. Itt egy sötét topot is bevetettünk, ami nektek is jól fog jönni a gardróbban, ha akad olyan ruhadarab, aminek jól áll, ha egy kicsit szellősebbre nyitjátok, plusz alakot is formál, ami szintén jó pont.

Az utolsó szetten egy rövidebb állású ing szerepel, de ez is fenék alá ér – általában ez a vízválasztó, ne nagyon menjetek feljebb. Ehhez a hátán hímzett farmerkabát és egy nagyon szexi fehér farmer dukált, csinos szandállal. Ne feledkezzünk meg az ékszerezésről! Istenien állnak nektek a hosszú, vékony, szintén optikailag nyújtó láncok - fektessetek be pár csinos darabba, de persze a kecses, lógós fülbevalók is szuperek. A kézbe pedig jöhet egy helyes, látványos kistáska – a hónotok alá ne kapjatok óriási táskákat, inkább fogjátok a kézben, előnyösebb lesz! ;)

Fotók: Viszlay Márk

Oszlop

Mielőtt azt mondanátok, hogy az oszlopság milyen rosszul hangzik, gondoljatok a kecses római vagy görög oszlopokra – hiszen innen ered a név. Ebből ki is találhatjátok, hogy a filigrán Oszlop hölgyek mell-derék-csípő szélessége nagyjából megegyezik, így nincsenek karakteresen nőies vonalaik és akár kicsit fiúsnak is érezhetik magukat. Ezen nem kell sajnálkozni, inkább nézzük a jó oldalát: szinte bármilyen ruhát felvehettek, ahogy a modellek is! A legfrissebb trendek nektek kedveznek leginkább – az oversize szabásvonalak, az egyenes szabású ruhák, tunikák, a szélesedő szárú nadrágok, a mindenhol fodros ruhák és a többi.

Két választásotok van tehát – ha imádjátok a fiúsabb, csontosabb vonalaitokat, akkor ezt megtartva a kicsit maszkulin öltözködésnél maradhattok. Pólók, farmerek, blézerek, pasis vagy sportos cipők, szűk ingek, bő pulcsik és társaik, nincs ezzel semmi gond. Vagy épp elindulhattok a nőiesebb vonalon, amit Dórin is láthattok: puha anyagok, áttetsző anyagok, csinos, díszes részletek, növény- és madárminták, pöttyök, masnik, flitterek és társaik. Ha megnézitek, mindhárom szetten felbukkan valami feltűnően csajos elem, mégsem harsognak.

Egy vékony anyagú, testre simuló ruha helyett nőiesebb vonalakat formálnak a kicsit bővebben szabott, lágyabb esésű darabok, amik teltebbnek mutatnak mellben és csípőben, de a derekat nektek is érdemes megmutatni. Nézzétek meg például az overallos képet, hogy milyen szépen formálja és nőiessé teszi a sziluettet az első szett játékos, lányos bájához képest. És ha ötvöznétek a csajos-pasis vonalat, a harmadik szett épp nektek szól – van benne minden, ami egy modern nőnek kellhet a csinos táskától a csillogó sneakeren át a csinos ingig és a hímzett farmerig. Azt a cicás táskát sokan szeretnétek a gardróbba, lefogadom!

Fotók: Viszlay Márk

Homokóra

Az alkat, akihez mindenkit hasonlítanak, a hőn áhított, dús keblű és csípőjű, karcsú derekú Homokóra – akiknek Marilyn Monroe, Sophia Loren és Sofia Vergara a példaképe! Ez egy klasszikusan nőies alkat, ahogy mondani szoktam, amit érdemes megmutatni, nem pedig elrejteni bő darabok alá. Nektek érdemes puha, lágyabb esésű darabokat választanotok, mint a képen látható átlapolós ruhák is, hiszen a merev anyagokban elveszik a lényeg - és a derék hangsúlyozása nálatok is kiemelten fontos, hiszen ez a test egyenlítője! Éppen ezért jól állnak a magas derekú, akár szűkebb, akár répásan szűkülő, vagy átlapolós nadrágok, a testre simuló ceruzaszoknyák, a bővülő aljú ruhák, a skinny vagy mom farmerek.

A mellet szépen emelő melltartók nálatok és az Almáknál is kiemelten fontosak, ez is legyen a shopping listán, ha úgy érzitek, hiány van a fehérneműs fiókban. Ha pedig valaki teltebb Homokóra, ahogy Évi is, a modellünk, érdemes alakformáló darabokkal rásegíteni a vonalak megtartására.  

Mivel a test arányai itt már eleve tökéletesek, fontos, hogy ne billentsük egyik irányba sem a mérleg nyelvét – ha karakteresebb, például csipkés anyagú vagy flitteres felsőt vesztek fel, alul legyen egy szintén ütős kis nadrág vagy szoknya, akár csak színben. Ha választhattok, szavazzatok az organikus (növényeket, állatokat idéző) mintákra a geometrikus, főleg szögletes minták helyett. A hosszú helyett mindenképp a rövid, nagyjából derékig érő kabátkákat javaslom nektek is, az Almákhoz hasonlóan. És ahogy már meséltem korábban is, ebből vehettek egy számmal kisebbet, úgyis csak mellig érdemes cipzárazni vagy gombolni, ezzel is hangsúlyozva a derék karcsúságát! ;)  

Fotók: Viszlay Márk

Remélem, okosodtatok ma is és tudtam válaszolni néhány égető kérdésre. Most pedig irány a Facebook oldalam, ahol nyerhettek egy 50.000 Ft értékű Fashion Days utalványt, vagy menjetek rögtön az oldalukra és használjátok ki az aktuális kedvezményeket egy kis shoppinggal – és nézzétek meg az alkatra szabott ruhaajánlókat is! ;)

Fotó: Viszlay Márk