A múlt heti posztomban már adtam egy kis ízelítőt a várható őszi-téli trendekről, hiszen sok meghívott vendéget a következő szezon tervezői darabjaiba öltöztettünk, mindenkit a stílusához illően. Ebből kiderült, hogy nagyon színes, izgalmas őszünk lesz, de most egy kicsit elmélyedünk a részletekben - kíváncsi vagyok, nektek mi fog leginkább tetszeni, írjátok majd meg! 

Csősz Bogi ABODI, Odett TOMCSANYI, Dallos Bogi TOMCSANYI, Csisztu Zsuzsa saját, Cinthya Dictator ABODI, Peller Mariann KATTI ZOÓB, Kiss Ramóna KATTI ZOÓB, Ráskó Eszter saját szettben, én pedig Zsigmond Dóra felső és szoknyanadrág, Kármán Orsi X Celeni kitűző, és Nike/PIG SHOES cipő összeállításban látogattam ki a BCEFW 2. napjára

Kezdjük valami könnyeddel, ha már tombol a nyári időjárás - ne vessük magunkat rögtön a bundák közé, igaz? A színek tekintetében még mindig hódítanak a lilás-kékes, levendulás, rózsaszínes finom árnyalatok, amelyek tavaszias könnyedséget hoznak a komorabb időjárásba is. Nagyon tetszett Abodi Dóra szuper nőies, alakot mutató, letűnt időket idéző ruhája - egyszerre kacér és decens, bulis és alkalmi. Érdemes még megfigyelni a Nanushka szettet is - puha, vastag, de világos színű pulóver egy lágy esésű, vérvörös nadrággal - a színek és az anyagok párosítása is imádni való, mintha az őszt nem is kéne olyan komolyan venni. ;)  

Fotók: BCEFW, Tervezők: Je suis belle / Abodi / Laformela / Nanushka

A piros szín szerelmeseinek jó hír, hogy nem csak a Nanushkánál tűnt fel, de számtalan tervezőnél. Voltak csinos ruhák, méghozzá elég sok, legyen szó alkalmi vagy épp hétköznapi viseletről (lásd Nah-Nu és Celeni), de volt, aki szafaris hangulatú nadrágkosztümbe építette (Tomcsanyi), és olyan is, aki grandiózus bársonyruhaként mutatta be (Abodi). 

Fotók: BCEFW, Tervezők: Nah-Nu / Abodi / Tomcsanyi / Celeni

Az állatminta is hatalmas őrület lesz, minden előrejelzés szerint, hiszen a nemzetközi divatházak is bőszen alkalmazzák a következő kollekcióikban. Minden, a természetből merített ihlet, legyen az népies hatású print, naturális anyag, vagy épp állatminta, tarolni fog, erre készülhettek. Ha ódzkodtok tőle, olyan diszkréten is beilleszthetitek a gardróbba, mint a Nanushka tette, ha pedig már most imádjátok, szerezzetek be egy Artista trench-et! 

Fotók: BCEFW, Tervezők: Je suis belle / Abodi / Artista / Nanushka

Távol Afrikától? Inkább egyre közelebb! És ha eddig azt gondoltátok, a szafari hangulat nem illik az őszhöz, a magyar tervezők erre most rácáfolnak. A Je suis belle oroszlánsörényhez hasonlító szőrmerészletekkel díszítette halvány khakiszínű ruháját, de több tervező is elővette a sivatagi, bézses színeket, mint a homok és teve. A Nanushka a bőrre voksolt, ezt a ruhát is érdemes kiemelni - irtó népszerű trend lesz a bőr ruházat az őszi-téli szezonban, ne hagyjátok ki!

Fotók: BCEFW, Tervezők: Je suis belle / Celeni / Nanushka / Artista

A következő trendcsoport, amit összeállítottam nektek egy kicsit vadnyugati, hiszen rengeteg farmert láttunk a kifutókon, de ott volt az Abodi csodás cowgirl szettje is, a Cukovy bőr kantáros nadrágot hozott, a Je suis belle pedig egy tehenészlány és egy könyvtáros hölgy stílusát egyesítette egy outfitben - nagyon bájos, romantikus mind.

Fotók: BCEFW, Tervezők: Nanushka / Abodi / Cukovy / Je suis belle

És ha már romantika... Lehet, hogy a trendek azt diktálják, hogy a női testből minél  kevesebbet mutassunk - hosszabbodnak a kabátok, a szoknyák, a felsők is egyre magasabban zártak, sőt, sokszor a sziluettek is elvesznek az oversize darabokban, de egy kis huncutságra mindig van igény. Nézzétek ezeket a csodás színeket, mintákat! A zárt ruhákban is lehettek lehengerlőek, de még mennyire!

Fotók: BCEFW, Tervezők: Maison Marquise / Abodi / Celeni / Tomcsanyi

Jól érzitek, hogy valami ismerős ezekben a vonalakban. Az 1930-as évek filmsztárjait idézik az előző, földet söprő ruhák, de a Celeni darabja is alább, emellett pedig felbukkantak még korábbi, századfordulós ihletésű darabok is. Keleti ihletésű kaftán eleveníti fel a múlt század elején uralkodó orientalizmust, fodros tüll estélyi az 1800-as évek végét, és csíkos nyárias ruha hatalmas kalappal az 1910-es évek egyszerűsödő sziluettjét - Ti melyik stílust próbálnátok ki? ;)

Fotók: BCEFW, Tervezők: Maison Marquise / Abodi / Celeni / Sentiments Couture

Az újra hódító 80-as évek
A nyolcvanas évek nagyban befolyásolják szinte az összes uralkodó trendet - mindenhova bekúsznak egy kicsit, ha megnézitek. A farmer és a csillogó anyagok, a derékhangsúlyos, néha vállhangsúlyos ruhák, a nőies, de maszkulin energiájú darabok mind erről árulkodnak. A fekete nyilvánvalóan alapszín lesz a szezonban, de hogy ne legyen olyan uncsi, sok tervező áttetsző (néha átlátszó) anyagokkal dobta fel. Szigorú nadrágkosztüm kacér blúzzal? Katti Zoób szerint simán!

Fotók: BCEFW, Tervezők: Merő Péter / Abodi / Katti Zoób / Jiri Kalfar

Estére is tartalékoltak energiákat a tervezők - csillogó lamé, szexi csipke, buja bársony és flitterek mindenhol. Magas sliccelés, mély dekoltázs, félvállas megoldások és még rengeteg izgalom várható a következő szezon alkalmi - és partira kész ruháiban. 

Fotók: BCEFW, Tervezők: Sentiments Couture / Abodi / Maison Marquise / Merő Péter

A divatszakértők szerint túl sokáig volt fókuszban a bársony, de a tervezők úgy tűnik, ezt nem érzik, hiszen a következő szezonban is számtalan helyen felbukkan majd. Reméljük, a vásárlók szeretik annyira, hogy idén is hazavigyék ezeket a darabokat! ;)

Fotók: BCEFW, Tervezők: Artista / Abodi / Maison Marquise / Abodi

A nadrágkosztüm-mánia szintén évek óta tart, és a lelkesedés idén sem hagy alább! A trend szintén a 80-as évekből ered, és Yves Saint Laurent-nek köszönhetik a nők, hogy átemelte a szettet a férfi ruhatárból. Idén választhatjátok klasszikus csíkosban, feketében, fehérben, de akár valamilyen merészebb színben is, pasisabb, lazább vagy nőiesen karcsúsított sziluettekben.

Fotók: BCEFW, Tervezők: Artista / Tomcsanyi / Maison Marquise / Nora Sarman

A vállak a főszerepben! Szintén egy hangsúlyos trend a power women korszakból. Hatalmas, puffos, fodros, statement ujjak díszítik a felsőket, ruhákat - egy ilyen darabban garantált a figyelem!

Fotók: BCEFW, Tervezők: Tomcsanyi / Abodi / Cukovy / Maison Marquise

Jól hallottam, a flittert hiányolta valaki? Nem szükséges, mutatok néhány szemkápráztató darabot a fashion weekről! Öltözhettek diszkógömbnek, mint Abodi Dóra modellje, kebletekre ölelve a sztárság érzését, vagy elindulhattok a diszkrétebb vonalon, amit a Sentiments Couture jelölt ki. A lényeg a csillogás!

Fotók: BCEFW, Tervezők: Abodi / Kerényi Virág / Sentiments Couture

És ha már sztárság és dívaság, egy műszőrme bunda elengedhetetlen lesz, úgy tűnik. Hosszabb, drámai kabátok hosszú, tavaszias ruhákkal, vagy rövid kabátkák magas szárú csizmákkal? A választás csak a tiétek!

Fotók: BCEFW, Tervezők: Je suis belle / Abodi / Jiri Kalfar / Maison Marquise

Ha a szőrme nem pálya valakinek, van még szerencsére sok-sok lehetőség téli kabát fronton. Oversize szövetkabátok, vastagabb és vékonyabb pufidzsekik különleges szabásokkal és persze újragondolt klasszikus kabátfazonok is akadnak bőven. Legyetek merészek és dobjátok fel a telet!

Fotók: BCEFW, Tervezők: Artista / Nubu / Abodi / Je suis belle

És végül, de  nem utolsó sorban, jöjjenek a trencskók! Ez egy nagyon szerethető darab, amit az utóbbi szezonokban szintén sok tervező elővett. Számtalan arcát mutatja idén is, úgyhogy lehet kísérletezni - a magyar palettán is akad fekete bőr, military hatású kabát, pasztelles városi és élénk kékben pompázó modellek is, amitől tutira felvillanyozódnak a szürke utcák és a ruhatáratok is!

Fotók: BCEFW, Tervezők: Nanushka / Nubu / Celeni / Laformela / Tomcsanyi

És most, hogy a végére értünk a válogatásnak, csak egy kérdés maradt: benneteket melyik trend, melyik szett, melyik ruhadarab fogott meg a legjobban, Édeseim? ;)