Fotó: Noam Galai/Getty Images - New York Magazine

Végre egy alkalom, ahol minden meghívott kiélheti kreatív energiáit, ahol nem kell klasszikus, visszafogott estélyikbe bújni - még ha sokan úgy is érzik, inkább teher megjelenni a gálán, annyira nagy a verseny, hogy kié lesz a legeredetibb ruha és megvalósítás.

Először is: mi az a MET-gála? A Metropolitan Művészeti Múzeum Divatintézete számára rendezett jótékonysági gála, avagy a "divat Oscar-ja", amelyet minden évben május első hétfőjén rendeznek és minden évben más tematikája van, a múzeum kiállításaihoz kapcsolódóan. Az esemény elnöke 1995 óta az amerikai Vogue főszerkesztője, Anna Wintour, de minden évben választ maga mellé társelnököket - 2018-ban a választás Amal Clooney-ra, Rihannára és Donatella Versace-ra esett. 

Idén az „Isteni testek: A divat és a katolikus képzelőerő” jelszó égisze alatt készültek a kosztümök és ruhák, úgyhogy gondolhatjátok, hogy nem volt hiány kereszt motívumokban, glóriákban, és a katolikus vallásra annyira jellemző arany, vörös, kék és fehér színekben. És mielőtt kérdeznétek, igen, a Vatikán teljes mellszélességgel az esemény mellett állt, rengeteg képet ajánlottak fel a kiállításra is. 

Troye Sivan, Hailee Steinfeld, Eiza Gonzalez, Diane Krüger, Gabrielle Union, Ming Xi, Virgil Abloh, Bella Hadid és Kendall Jenner színpompája a szőnyegen - Fotó: Kevin Tachman/Getty Images for Vogue)

De vajon kinek sikerült a varázslat, és ki maradt alul a megmérettetésben? Beyoncé – bár grandiózus ruhája ott várta a fogason – sajnos le kellett, hogy mondja a részvételt, mert a férje, Jay-Z egy kis turné előtti pihenésre repítette. Azok viszont, akik ott voltak, többségében kitettek magukért – voltak angyalok és démonok, papok és még könnyező Madonnák is. 

Kezdjük a gála királynőjével, Rihannával, aki Maison Margiela couture-ben vonult a vörös szőnyegen, és mint minden évben, most is kitett magáért, ezúttal a katolikus egyház fejének, vagyis pápának öltözve. Einstein gondolatát felülírva mondhatjuk, hogy 3 biztos dolog van az életben: a halál, az adózás és hogy Rihanna tarol a MET-gálán...

Fotó: Jackson Lee/Getty Images

Amal Clooney, az est másik sztárja egy brit designer, Richard Quinn ruhakölteményét viselte. Érdekesség, hogy II. Erzsébet királynő tavaly abból az alkalomból látogatott el először  a London Fashion Weekre, hogy átadjon egy, a brit divat támogatására létrehozott díjat, amelynek Quinn volt az első díjazottja. A szűk szatén nadrághoz egy fémes színű fűzőt és több méteres uszályt passzított, az eredmény szerintem és George Clooney szerint is lenyűgöző!

Fotó: Taylor Hill/Getty Images

Ariana Grande-nak Vera Wang készített ruhát, Michelangelo Utolsó ítélet című reneszánsz kori festményét felhasználva, mely a Sixtus-kápolna oltárképe - a képen éppen együtt pózolnak:

Fotó: Jackson Lee/Getty Images

Blake Lively Versace-ház által jegyzett kosztümjét állítólag a prágai Kis Jézus című műalkotás inspirálta - amit megspékeltek azért egy kis lábvillantással:

Fotó: Jackson Lee/Getty Images

Katy Perry küzdött meg a legjobban a jelmezével a híresztelések szerint - nyitott limót kellett bérelnie, hogy beférjen a szárnya, oldalazva kellett behatolnia a múzeum épületébe, majdnem fellökött pár vendéget úgy, hogy észre sem vette, és valószínűleg nem nagyon tudott ülés közben sem pihenni, hiszen végig fordítva kellett ülnie a széken. Az viszont biztos, hogy kitett magáért, és igazán grandiózusra sikerült a bukott Versace angyal - Gábriel arkangyal jelmez:  

Fotó: Jason Kempin/Getty Images

Sarah Jessica Parker, vagyis mindenki Carrie-je egy Dolce & Gabbana ruhát választott, és egy szintén diszkrét, betlehemi fejdísszel egyensúlyozott az este folyamán, úgyhogy átérezhette Katy Perry helyzetét: 

Fotó: George Pimentel/Getty Images

Jennifer Lopez kereszttel díszített, karakteres vállú, szexi kis Balmain ruhája szintén nyerő választás volt szerintem - csak annyi vele a probléma, hogy teletollazta a padlót a később érkezők fotózásához, láthatjátok is a képeken. ;)

Fotó: Kevin Tachman/Getty Images - Vogue

Zendaya szintén nem kispályázott - Versace kosztümjében lesöpört az asztalról mindenki mást, aki megpróbálta megidézni Jeanne d'Arc-ot, az orléans-i szüzet, pedig voltak egy páran... Ebben az értelmezésben viszont nem csak láncing és páncél került a szettbe, hanem apró kristályok is, kivillanó vállak, dekoltázs, és még egy fantasztikus uszály is:

Fotó: Taylor Hill/Getty Images

Madonna ideális hátteret választott az egyik kedvenc tervezőm, a provokatív ruháiról híres Jean Paul Gaultier kreációjához:

Fotó: Kevin Mazur/MG18/Getty Images - The Met Museum/Vogue

Bár Beyoncé nem tudott eljönni, a testvére, Solange képviselte őt is - azt, hogy végül melyik szent adta az ötletet, nem is sejtem. A dominás latex cucc  mindenesetre egy 2012-es Iris van Herpen alkotás, amihez egy vagány glória is társult:

Fotó: Jason Kempin/Getty Images

Cara Delevingne színésznő és modell gyóntatófülkének öltözött és fátyol mögé bújva figyelte az estét:  

Fotó: George Pimentel/Getty Images

Hogy ne csak csajos ruhákat mutassak, nézzétek meg Greta Gerwig színésznő-rendező Alessandro Longhi John Morosini püspök című festménye inspirált ruháját, amit az Olsen ikrek brandje, a The Row készített:

Fotó: Dia Dipasupil/WireImage

Darren Criss-t is megmutatom nektek - végre egy pasi kosztümben! Ezt a zakót is egy műalkotás inspirálta, méghozzá a palermói Palazzo dei Normanni Édenkert című, gazdagon díszített falfestménye - lenyűgöző!

Kép: Dia Dipasupil/WireImage

A nagy kérdés, Drágáim: Melyik volt a kedvenc? És ti minek öltöztetek volna, ha meghívnak erre a jelmezbálra? ;)